Kent Hakkında

Coğrafi Konum
Konya ili, Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde,şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır. İlimiz topraklarının büyük bir bölümü,İç Anadolu'nun yüksek düzlükleri üzerine rastlar.Güney ve güneybatı kesimleri Akdeniz bölgesine dahildir.Konya,coğrafi olarak 36º 41' ve 39º 16' kuzey enlemleri ile 31º 14' ve 34º 26' doğu boylamları arasında yer alır.Yüzölçümü 38257 km2 (göller hariç)'dir.Bu alanı ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir.Ortalama yükseltisi 1016 m'dir. İdari yönden, kuzeyden Ankara,batıdan Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, güneyden İçel, Karaman, Antalya, doğudan Niğde, Aksaray illeri ile çevrilidir. Konya ili, doğal açıdan kuzeyinde Haymana platosu, kuzeydoğuda Cihanbeyli Platosu ve Tuz Gölu"'ne, batısında Beyşehir Gölü'ne ve Akşehir Gölü'ne, güneyinde Sultan Dağları'ndan başlayan Karaman ilinin guneyine kadar devam eden, Toros yayının iç yamaçlaro önünde bir fay hattı boyunca oluşmus volkanik dağlara, doğusunda ise Obruk platosuna kadar uzanır.İlin uç noktalarını kuzeyinde Kulu'nun Köşkler Köyü, batısında Akşehir'in Değirmen Köyü, güneyinde Taşkent'in Beyreli Köyü, doğusunda ise Halkapınar'ın Delimahmutlu Köyü uç noktalarını oluşturmaktadır.

Kent Hakkında
KONYA Türkiye'nin en eski sürekli yerleşime uğramış yerlerinden biri olan Konya Roma devrinde Iconium adıyla tanınmaktadır. 12. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar Selçuk Türkleri'ne başkentlik yapan Konya Türkiye'nin önemli kültürel merkezlerindendir. Bu dönemin sanatsal, politik ve dinsel gelişmesi esnasında Mevlana Celaledin Rumi batıda da çok tanınan dinsel öğretisini oluşturmuştur. Mevlana'nın çarpıcı yeşil bezemeli türbesi Konya'nın en ünlü binasıdır. Türbeye bitişik olan eski derviş dergahı bugün Mevlana'nın eserlerinin el yazmalarının ve tarikatın çeşitli devrelerine ait eserlerin sergilendiği bir müzedir. Her yıl aralık ayının ilk yarısında bu hala faal olan dini tarikat Mevlana Dervişleri'ni anmak için törenler düzenlenmektedir. Uzun beyaz giysili erkeklerin kontrollü ama kendinden geçmeye yakın dönüşleri izleyenlerde mistik bir izlenim uyandırır. Antik kalenin inşa edildiği tepecik üzerindeki Alaeddin Cami 1220 yılında Büyük Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat döneminde yapılmıştır ve tüm Konya'ya hakimdir. Caminin bir yanında, Selçuklu Sarayı'nın çok küçük bir parçası günümüze ulaşabilmiştir. Bugün bir müze olan Karatay Medresesi'nde Selçuk seramikleri sergilenmektedir. Caminin diğer yanındaki 1258 tarihli minareli medrese şahane barok girişi ile hayranlık uyandırır. Diğer Selçuklu eserleri arasında Sırçalı Medrese ve Sahip Ata Külliyesi yer alır. Konya Arkeoloji Müzesi apayrı bir ilgi kaynağıdır. Koyunoğlu Müzesi'nin kolleksiyonları arasında doğa tarihine ve eski kilimlere ait olanlar ayrı bir güzellik taşır. Müze içinde restore edilmiş İzzettin Koyunoğlu evini varlıklı bir Konya ailesinin yaşamını yansıtır.

Konya'nın 10 km. kuzeyindeki Sille bir Bizans kilisesine ve freskli bir şapele sahiptir. Kuzeybatıdaki Akşehir tüm Türkiye'de 13. yüzyıl mizah adamı Hasrettin Hoca'nın doğum yeri olarak tanınır ve Nasrettin Türbesi'de bu beldedir. 13. yüzyıla ait Ulu Cami ve Altın Kale Mescidi görmeye değer diğer anıtlardır. Sahip Ata Türbesi müzeye dönüştürülmüştür.Beyşehir yolunun güneyinde gölün etrafındaki Eflatun Pınarı Hitit dönemine ait bir anıtsal çeşmedir. Çeşitli seçkin Selçuklu eserleri Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü etrafına serpiştirilmiştir. Bu anıtlar arasında Eşrefoğlu Cami ve Medresesi, Kubad – Abad Yaz Sarayı sayılabilir. Kubad – Abat Sarayı'nın tam karşısına gelen Kız Kalesi Adası'nda bir diğer ortaçağ kalesi yükselmektedir. Konya'dan 45 km. uzaklıkta olan Çatalhöyük İsa'dan önce sekiz binli yıllara uzanan Neolitik çağ yerleşim alanları ile dünyanının en eskilerindendir. Arkeologlar çamurdan yapma evlerin tepelerindeki deliklerin giriş kapısı olduğu sonucuna varmıştır. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bölgeden getirilen Neolitik Çağa ait ünlü tapınak ve ana tanrıça figürleriyle freskler sergilenmektedir. Konya'ya 168 km. mesafedeki Hitit yerleşim merkezi İviz'de Türkiye'de bulunan Hitit dönemine ait en güzel kral ve ürün tanrısı fresklerine sahiptir.

Künye
Yüzölçümü: 38.183 km²
Nüfus: 1.750.303 (1990)
İl Trafik No: 42
Telefon Kodu: +90 332
İlçeler: Konya (merkez), Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yazlıhöyük, Yunak.
İlgi Çekici Yerler: Çamlıköy, Yakamanastır, Kale Çamlığı, Huğlu, Karaburun ve Kızılören Çamlığı Orman İçi Dinlenme Yerleri, Meram Bağları, Ilgın Kaplıcası, İvriz Kaya Kabartması, Beyşehir Kalesi, Akmanastır, Hagia Eleni Kilisesi, Sırçalı Medrese, Tacül Vezir Medresesi ve Türbesi, İnce Minareli Medrese, Ali Gav, Küçük Karatay, Karatay ve İsmail Aka (Taş Medrese) Medreseleri, Has Bey ve Nasuh Bey Darülhuffazları, Seydişehir Muallimhanesi, İplikçi Camisi ve Medresesi, Sadreddin Konevi Camisi ve Türbesi, Alaeddin Dursunoğlu, Selimiye, Kapı, Aziziye, Eşrefoğlu ve Pir Hüseyin Camileri, Sahip Ata, Karabaş Veli ve Lala Mustafa Paşa Külliyeleri, Akşehir ve Ereğli Ulucamileri, Mevlana Türbesi ve Dergâhı, Nasreddin Hoca Türbesi, Taş Mescit, Sırçalı Mescit, Karatay, Tahir ile Zühre, Altunkalem, Güdük Minare ve Küçük Ayasofya Mescitleri, Yusuf Ağa Kitaplığı, Kubadabad Sarayı, Seyyid Mahmud Hayran ve Şeyh Şahabeddin Zaviyeleri, Kızılviran, Sultan, Zazadin, Horozlu, Kadın, İshaklı ve Kuruçeşme Hanları, Rüstem Paşa Kervansarayı, Konya Arkeoloji, Karatay Çini Eserleri, Konya Taş ve Ahşap Eserleri, Konya Mezar Anıtları, Atatürk Evi ve Kültür, Konya Etnografya, Konya Mevlana, Koyunoğlu, Akşehir Taş Eserler, Akşehir, Atatürk ve Etnografya, Ereğli Müzeleri.
Komşuları: Karaman, Niğde, Aksaray, Ankara, Eskişehir, Afyon, Isparta, Antalya

İl Kültür Müdürlüğü
Tel: (332) 353 40 20 – 21 – 22 / Faks: (332) 353 40 23
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürlüğü Adres: Mevlana Meydanı Eş'arizade Sok. No:21 Konya Topluluk Tel: (0 332) 350 42 29 – 30
Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü Babıaksaray Mah. Mevlana Alanı No:21 KONYA Tel: (0 332) 350 39 25 Faks: (0 332) 353 40 23

Müzeler
• Mevlana Müzesi – Adres: Mevlana Mah. – Konya Tel: (332) 351 12 15
• Arkeoloji Müzesi -Adres: Larende Cad. – Konya Tel: (332) 351 32 07
• Çini Eserler Müzesi Adres: Alaattin Meydanı – Konya Tel: (332) 351 19 14
• Mezar Anıtları Müzesi – Adres: Gazi Alemşah Mah. Sırçalı Cad.
Konya Tel: (332) 352 80 22
• Taş ve Ahşap Eserler Müzesi – Adres: Alaattin Meydanı – Konya Tel: (332) 351 32 04
• Etnografya Müzesi – Adres: Larende Cad. – Konya Tel: (332) 351 89 58
• Akşehir Müzesi – Adres: Dr. Aziz Perkun Cad. No: 94 Akşehir
Konya Tel: (332) 813 15 68
• Ereğli Müzesi – Adres: Bulvar Cad. No: 16 Ereğli – Konya Tel: (332) 713 45 92
• Atatürk Müzesi
• Büyük Şehir Belediyesi A.R. İzzet Koyunoğlu Müzesi

Ören Yerleri
• Konya Etnografya Müzesi
• Çatalhöyük – Küçük Köy Çumra
• Bolat Örenyeri – Hadim / Bolat Köyü
• Karahöyük – Meram / Harmancık Mah.
• Kubadabat – Beyşehir – Gülkaya
• Ayaelena Kilisesi – Selçuklu – Sille Mah.
Ereğli Müzesi
• İvris Kaya Anıtı – Aydın Kente / Halkapınar

Önemli Günler
Mahalli Kutlama Günleri
• Hadimi Hz.'lerini Anma Günü Hadim 4-12 Eylül
• Gül Bayramı Konya 12 Haziran
• Yemek Yarışması Konya 10-11 Eylül
• Geleneksel Aşıklar Bayramı Konya 24-28 Ekim
• Akşehir Şeref Günü Akşehir 24 Ağustos
• Mevlana'yı Anma Törenleri Konya 10-17 Aralık
• Atatürk'ün Konya'ya Gelişi Konya 3 Ağustos

Fuarlar
• Sanayi ve İhraç Ürünleri Fuarı Selçuklu 10 Aralık
• Konya Fuarı Konya 5 Ağustos-5 Eylül

Festivaller
• Çakıllar Çilek Festivali Akşehir-Çakıllar Kasabası 11 Haziran
• Derebucak Geleneksel Yağlı Güreşleri Derebucak 30 Temmuz
• Yağlı Güreş Festivali Konya 30 Eylül

Şenlikler
• Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri Akşehir 5-10 Temmuz
• Huğlu Tüfek Bayramı Beyşehir 13 Haziran
• Elma ve Tufana Şenlikleri Ereğli 17-18 Ağustos
• Ekonomik ve Kalkınma Bayramı Akşehir 5-7 Ağustos
• Türkiye Cirit Oyunları Konya 25-26 Eylül
• Hadim Bağbozumu Şenlikleri Hadim 18-20 Eylül

Ulaşım
Konya, tarih boyunca belli başlı yollar üzerinde yer almıştır. Tarihi İpek Yolu'nun en önemli ticaret ve konaklama merkezlerinden biridir.Konya ili ülkemizin ana ulaşımını sağlayan doğu ve kuzey güney yönlerinde uzanan karayolu bağlantıları ile önemli bir kavşak noktası halindedir. İlin, kuzey komşusu olan Ankara ile bağlantısı, Konya'dan başlayan ve Ciahbeyli ile Kulu İlçe merkezlerinden geçerek başkente ulaşan yol ile sağlanmaktadır. Uzunluğu 258 km.dir. Konya ili güney kıyılarına en kısa mesafeden bağlayan Konya-Seydişehir-Antalya yolunun (323 km.) 1996 yılında trafiğe açılmasıyla, ilin trafik yükünde önemli artışlar meydana gelmiştir.Güney ve Güneydoğuy Batıya ve İstanbul'a bağlayan demiryolu, Konya ilinden geçer. Her gün karşılıklı olarak Konya Haydarpaşa arası meram Ekspresi, Ereğli Konya-Haydarpaşa arası İçanadolu Mavi Treni, haftanın üç günü (Salı, Perşembe, Pazar) ise Haydarapaşa-Kona-Gaziantep arasında Toros ekspresi sefer yapmaktadır.Konyada hava ulaşımı askeri havaalanından sağlanmaktadır. Askeri Havaalanının sivil ulaşımda da kullanılabilmesi amacıyla yapımına devam edilen terminal binası ve diğer tesislere ait inşaatın büyük bir bölümü tamamlanmıştır. Halen Konya-İstanbul arası hergün karşılıklı olarak uçak seferi yapılmaktadır.

Konya Otogarı: 0 332 2354600 / 181 – 2354647 2354630
Tren Garı Danışma Tlf 332 3223670

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Kent Hakkında

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!