Konya Ovası çölleşme tehdidiyle karşı karşıya

Konya havzasındaki göller, yağış azlığı ve yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı sonucu birer birer kuruyor. Çekilen göllerde ise ya hububat yetiştiriliyor ya da ya da hayvanlar otluyor.

Konya havzasındaki göller, yağış azlığı ve yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı sonucu birer birer kuruyor. 'Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı göl' olarak bilinen Akşehir gölü, neredeyse mera haline geldi. Bir zamanlar balıkçılıkla geçinen köylüler artık suları çekilen gölde ya hububat yetiştiriyor ya da hayvancılık yapıyor. Meke krater gölü de bataklığa döndü. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği göl, çevresindeki canlı çeşitliğini de kaybetti.

Türkiye'nin 'buğday ambarı' olarak bilinen Konya Ovası çölleşme tehdidiyle karşı karşıya. Havzadaki göller ve sulamada kullanılan akarsular birer birer kuruyor. 'Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı göl' olarak bilinen Akşehir gölü, neredeyse mera haline geldi. Bir zamanlar balıkçılıkla geçinen köylüler artık suları çekilen gölde ya hububat yetiştiriyor ya da hayvancılık yapıyor.

Doğa harikası Meke krater gölü de bataklığa döndü. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği göl, çevresindeki canlı çeşitliğini de kaybetti. 10 yıl önce 200'den fazla kuş türünün bulunduğu göldeki son pelikanlar da geçtiğimiz yıl göç etti.

Yetkililere göre, göller, bilinçsiz tarımsal sulamanın kurbanı oluyor. Konya Ovası'nda sulama amaçlı açılan 27 bin kuyudan 15 bininin kaçak olduğu belirtiliyor. Denetimsizlikten yakınan uzmanlar, "önlem alınmazsa ova yok olacak" diyor.

UMUT SONDAJ KUYULARINDA

Bölge halkının tek umudu ise gölü besleyecek sondaj kuyularının bir an önce açılması. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 2'nci Bölge Müdürlüğü tarafından açılacak sondaj kuyusu Meke krater gölünü tekrar eski haline döndürecek.

Cnntürk

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Konya Ovası çölleşme tehdidiyle karşı karşıya

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!