Mantar zehirlenmesine dikkat

Uzmanlar, özellikle sonbaharda mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde artış olduğuna dikkati çekerek, vatandaşların bu konuda dikkatli olmalarını istedi…

Vatandaşların büyük bölümünün mantarlarla ilgili yanlış ve kalıplaşmış inanışlarla hareket ettiğini kaydeden uzmanlar, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesinin zehirlenme ve buna bağlı ölümleri önemli oranda azaltacağını belirttiler.

Ormanlık alan ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırmanın oldukça zor olduğuna dikkati çeken uzmanlar, bunun için pratik bir yol bulunmadığını kaydettiler.

Uzmanlar, “Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurur. Yanlış bilgilerle toplanan ve tüketilen mantarlar ölümlere yol açar” şeklinde konuştu.

ZEHİRLENMELERE YOL AÇAN MANTARLAR

Zehirlenmelerin büyük bölümüne “Amanita Muscarina” ve “Amanita Phalloides” adı verilen iki cins mantarın yol açtığı uyarısında bulunan uzmanlar, “Zehiri yüksek ısıda bile etkisini kaybetmeyen Amanita Muscarina türü mantarların pişirilerek yenmesi halinde bile 3 saat içinde zehirlenme belirtileri başlar” dediler.

Uzmanlar, mantar zehirlenmeleriyle buna bağlı ölümlerden korunabilmek için yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gereğine dikkati çekerek, serada yetiştirilip ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan mantarların tüketilmesi önerisinde bulundular.
Uzmanlar, yabani mantar yiyenlerden göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve krampı, ishal, baş dönmesi ve göz bebeklerinde küçülme şikayeti ortaya çıkanların vakit kaybetmeden kusturulması gerektiğini bildirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Mantar zehirlenmesine dikkat

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!