Aşurede bulunan protein et ile eş değerde

featured

Aşurenin yapımında kullanılan kuru baklagil ve tahıldaki toplam protein kalitesinin kırmızı ette bulunan proteine eş değer olduğu, bu nedenle de hayvansal gıdalar tüketemeyen kişiler için aşurenin iyi bir protein kaynağı olduğu bildirildi…

 

Hz. Nuh’un gemisindeki ambarlarda kalan son erzakların karıştırılarak pişirilmesi sonucu ortaya çıktığına inanılan ve geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan aşure, sahip olduğu besin değeri ile sıkça tüketilmesi gereken bir tatlı olarak görülüyor.

Uzmanlar yapımında kullanılan malzemelerin çeşitliliğinden dolayı besin değeri açısından son derece zengin bir tatlı olan aşurenin özellikle protein kalitesi açısından ete eş değer olduğunu ifade etti.

Hayvansal gıdalar tüketemeyen kişiler için aşurenin iyi bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan uzmanlar, şöyle devam etti:

“Hayvansal besinlerdeki protein en kaliteli protein. Bu kadar değerli olmasının nedeni, vücut için gerekli olan aminoasitleri bünyesinde barındırması. Kuru baklagiller ve tahıllarda ise bu aminoasitlerden bir veya 2 tanesi eksik. Onun için kuru baklagillerin protein kalitesi düşük. Ancak kuru baklagillerde eksik olan aminoasit tahıllarda var. Tahılda eksik olan kuru baklagil de var.”

Dar gelirli insanların protein ihtiyacını daha çok bitkisel kaynaklarla sağlamak zorunda kaldıklarını belirten uzmanlar, bunun için aşurenin iyi bir protein kaynağı olduğunu vurguladı.
Hayvansal protein kaynaklarının doymuş yağ asitlerinden zengin olduğunun unutulmamasını isteyen uzmanlar, batı dünyasında doymuş yağ oranı düşük gıdalara yöneliş olduğunu belirtti.

SAĞLIKLI ENERJİ KAYNAĞI

Uzmanlar, aşurenin karbonhidrat açısından da kan-şeker düzeyini yavaş yavaş etkileyen, kan şekerini olumsuz etkilemeyen mükemmel bir tatlı olduğunu ifade etti. “Örneğin bir porsiyon kremalı pasta yendiği zaman kan şekeri çok çabuk yükselir, kan yağlarını olumsuz etkiler. Oysa bir porsiyon aşure hem aynı enerjiyi verir, hem de kan şekeri ve kan yağları açısından hiç bir olumsuz yönü yoktur” diyen uzmanlar, aynı kalorideki aşurenin aynı zamanda kişiyi 2-3 saat tok tuttuğunu belirtti.

Uzmanlar, içindeki kuru meyveler nedeniyle aşurenin antioksidanlar açısından, fındık nedeniyle E vitamini açısından zengin olduğunu söyledi.

Tatlıların içeriğindeki karbonhidratların diş çürümelerini hızlandırdığına dikkati çeken uzmanlar, aşurenin diğer tatlılarla kıyaslandığında diş sağlığı açısından en makul tatlı olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Aşurede bulunan protein et ile eş değerde

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!