Çiftçi sigortaya soğuk bakıyor

featured

İç Anadolu’da birçok çiftçinin, don sigortasının meyve tutumundan sonraki dönemi kapsadığı gerekçesiyle sigorta yaptırmadığı ileri sürüldü…

Yapılan açıklamada, yıllık meyve üretimi 15-20 milyon ton arasında olan Türkiye’de yaklaşık 700 milyon meyve ağacının bulunduğunu, ortalama 320 bin ton armut, 110 bin ton ayva, 2,5 milyon ton elma, 600-800 bin ton kayısı, 300 bin ton kiraz, 550 bin ton şeftali, 140 bin ton vişnenin olarak üretildiği bildirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının meyvede donu, yasayla sigorta kapsamına aldığı, don sigortasının özellikle İç Anadolu çiftçisine hiçbir yararının olmayacağını iddia edildi.

Yasaya göre meyvenin genellikle donun yaşandığı çiçek döneminde olması durumunda zararın karşılanmayacağını belirtilirken: “Anadolu’nun birçok bölgesinde elma ve kayısı gibi bazı meyve ağaçları mayısın ilk haftasından sonra meyve tutar. Bu dönemden sonra don olayı 30 yılda bir gerçekleşir. Yani, Mayıs’tan sonra don olursa zarar karşılanacak. İç Anadolu’da don genellikle çiçek döneminde zarar verir. Meyveye döndüğü andan itibaren zaten havalar ısınmaya başlıyor. Don ihtimali çok düşük ve bu dönemde sigorta çok anlamsız. Bu yüzden birçok çiftçi, don sigortası yaptırmıyor. Çiftçiler, kandırıldıklarını söylüyor. Birçok yerde çiftçi bu ayrımı bile bilmiyor. Üreticiler, don sigortasının çiçek dönemini kapsadığını düşünerek sigorta yaptırıyor.” ifade edildi.

SİGORTADA EGE VE İÇ ANADOLU BİR TUTULMAMALI

Örneğin elmada 15 Nisan’dan sonraki dönemlerin don sigortası kapsamına alınması gerektiği belirtilerek, “Ancak bu haliyle mantıklı olur. Sigorta, çiçek ya da meyve tutumu gibi elmada 15 Nisan’dan sonra oluşacak bütün don zararlarını kapsamalı. Kimse bunun bilincinde değil. Ayrıca don ve dolu aynı pakette bulunuyor. Bunların birbirinden ayrılması gerekiyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur da don sigortasının yanlış planlama ile hayata geçirildiğini ileri sürdü.

Donun genellikle çiçek döneminde etkili olduğunu ve bu dönemin sigorta kapsamına alınması gerektiğini vurgulayan Hepokur, “Don sigortası bölgeler arası farklılıklar gözetilmeden hayata geçirildi. Bölgeler itibariyle sigortada değişiklik yapılması gerekiyor. Ege ve İç Anadolu bir tutulmamalıdır. Bölgeler arası meyve tutumu çok farklı oluyor” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Çiftçi sigortaya soğuk bakıyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!