İstiklal Savaşı Gazisi vefat etti

İstiklal Savaşı’nın yaşayan son iki gazisinden biri olan Konyalı Veysel Turan 107 yaşında hayata gözlerini yumdu…

Image 

Veysel Turan, Konya Aydınlıkevler Mahallesi’nde kızı Samiye Turan’ın evinde uzun süredir doktor kontrolünde yaşamını devam ettiriyordu. 107 yaşındaki İstiklal Savaşı Gazisi Veysel Turan, önceki gün durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sabaha karşı Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Veysel Turan dün Sultan selim Camiinde öğle namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığında toprağa verildi. Turan’ın cenazesine Vali Vekili Nevzat Dalkıran, Garnizon Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ata Kalkan, 3. Ana Jet Hava Üssü Komutanı Tuğgeneral Atilla Özler, Konya Milletvekilleri Belediye Başkanları çok sayıda seveni ve askeri sivil erkân katıldı.

Genç yaşta orduya katılan Veysel Turan, 1. Tümen Hücum Taburu’nda süvari olarak Dumlupınar, Sakarya ve II. İnönü savaşlarında düşmanla çarpışmıştı. 2003 yılında yaptığı bir konuşmada, Milli Mücadele’yi anlatan Turan, “Ülkemiz, o günlerde büyük badireler atlattı. Allah bir daha o günleri yaşamayı nasip etmesin. Ancak gücüm kuvvetim yerinde olsa, bugün de düşmana karşı yine aynı şekilde yurdumuzu savunurum” demişti

Türkiye’de hayattaki 2 İstiklal Savaşı gazisinden biri olan ve önceki gün sağlık durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırılan 107 yaşındaki Veysel Turan, yaşama veda etti.Hayata veda eden İstiklal Savaşı gazisi Veysel Turan, Ankara’da Mustafa Kemal Paşa’nın ordusuna katılıp, süvari olarak Dumlupınar, Sakarya ve II. İnönü savaşlarında düşmanla çarpıştı. Sağlık durumunun dün ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırılan ve Konya’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden İstiklal Savası Gazisi Veysel Turan hayatta kalan son 2 İstiklal Savaşı gazisinden biriydi. Turan, genç yaşta orduya katılarak, 1. Tümen Hücum Taburu’nda süvari olarak Dumlupınar, Sakarya ve II. İnönü savaşlarında düşmanla çarpıştı. Son yıllarda sağlık problemlerinin artması nedeniyle sürekli doktor kontrolünde tutulan Turan’ın evine, bir yıldır ziyaretçi kabul edilmiyordu.Yaklaşık 25 yıldır yatağa bağımlı yaşayan Turan’ın bakımını, Konya’nın Aydınlıkevler semtindeki kızı Samiye Turan yapıyordu. Turan, çeşitli tarihlerde böbrek ve prostat ameliyatlarının ardından, 2005 yılı ağustos ayında kasık fıtığı ameliyatı olmuştu. 2003 yılında yaptığı bir konuşmada, Milli Mücadele’nin tarihinin yazıldığı o günleri sesi titreyerek anlatan Veysel Turan, “Ülkemiz, o günlerde büyük badireler atlattı. Milletimize Allah bir daha o günleri yaşamayı nasip etmesin. Ancak gücüm kuvvetim yerinde olsa, bugün de düşmana karşı yine aynı şekilde yurdumuzu savunurum” demişti. 20 yıl önce romatizmasının kireçlenmeye dönmesi nedeniyle günlerini yatakta geçiren, son iki yıldır ise konuşamayan Turan, son yıllarda sağlık problemlerinin artması sonucu 24 saat doktor kontrolünde tutuluyordu. 7 çocuğu ve 25 torunu bulunan Veysel Turan’ın cenazesi, dün Selimiye Camisi’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

Veysel Turan’ın vefatıyla hayattaki İstiklal Gazisi sayısı 1’e düştü. Son İstiklal Savaşı Gazisi 112 yaşındaki Yakup Satar, Eskişehir’de hayatını devam ettiriyor. Turan’ın cenazesine Vali Vekili Nevzat Dalkıran, Garnizon Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ata Kalkan, 3. Ana Jet Hava Üssü Komutanı Tuğgeneral Atilla Özler AKP Konya Milletvekilleri Belediye Başkanları çok sayıda seveni, askeri ve sivil erkan katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
İstiklal Savaşı Gazisi vefat etti

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!