Çocuğunuz Yatağında Uyumak İstemiyorsa…

Çocuğumuzu yatağına koyduğumuzda hemen uykuya dalmasını, gece nadiren uyanıp birkaç saniye içinde yeniden mışıl mışıl uyumaya başlamasını hangimiz istemeyiz…

Birçok ailenin ortak derdi çocuklarının anne ve babası ile uyumak istemesidir. Aslında en iyisi ve doğrusu bebeğimizi doğduğu andan itibaren kendi yatağında yatmaya alıştırmamızdır.

Ancak bazı aileler bebekleri süt emdiği için, yada her odanın ısısı farklı olduğu için ve benzeri nedenlerle önce çocuklarını yanlarında yatırıyorlar. Fakat çocuğumuz büyümeye başladıkça da ayrılmak daha zor oluyor.

Bu problemden kurtulmak için sizlerle birkaç öneriyi paylaşmak istiyorum. Bunlar:

• Ayrılmaya başlarken çocuğumuzun odasını sevimli hale getirmeliyiz. Yatağının üstünde sesli, renkli oyuncaklar, duvarda hoşuna gidecek renkli resimler koymalıyız, ayrıca  çocuğumuz uyuyana kadar gece lambasının yanmasının da yararlı olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.

• Çocuğunuz sizin odanızdan ayrılmamak için direniyorsa; “bak hepimizin odası var, burası da senin odan” gibi cümlelerle odasına yönlendirmeye çalışabiliriz.

• Çocuğunuzu odasına yatırılınca, kitaptan hikaye okuyup, masal anlatabilirsiniz.

• Muhakkak İlk günlerde” ben uyuyana kadar yanımda kal” talebini yerine getirmelisiniz.

• Tek başına uyumak istediğinde çocuğunuzu ödüllendirebilir ve “Çok güzel, aferin artık tek başına gidip yatıyorsun” gibi cümlelerle motive edebilirsiniz.

• Yatağını çocukla birlikte düzelterek “ Benim odam ” duygusunun gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

• Eğer çocuğunuz 3 yaş üstü ise onun görüşünü alarak odada değişiklik yapabilirsiniz. “Şu ayıcığı nereye koyalım, yatağını böyle döndürelim mi?” gibi sorularla da çocuğunuza karar ve sorumluluğu bırakmış olursunuz.

• İlk günlerde kapısının açık kalmasına izin verin.

• 3-6 yaş arası çocuklarda herhangibir objeye bağlı oldukları görünür. Mesela battaniyesi, oyuncağı veya başka bir şeyi de yatarken yanında olsun isterler. Çocuklar zamanla bu alışkanlıklarından vazgeçerler, onun için helede yeni kendi yatmaya alıştıklarında sakın karşı çıkmayın.

Çocuklarımız 2 yaşından itibaren kendi odalarında ve kendi yataklarında tek başına uyumaya hazırlardır. Bu yaşa kadar korkuluklu bebek yatağında veya beşikte uyuyan çocuklarımız artık kenarlıksız çocuk karyolarında yatabilir duruma gelirler.
Çocuğumuz bu tip karyolara alıştırılırken başlangıçta uyku esnasında çok hareket ettikleri için düşmelere karşı tedbir alınmalıyız, mesela yatak kenarlarına yastıklar ya da iskemle gibi destekler koyabilir ve daha sonra yatağa alışınca bu destekler kaldırabiliriz.
Ayrıca anne ve baba olarak çocuğumuzun yatağını hazırlarken mobilya malzemelerinin kurşun içermeyen boyayla boyanmış olmasına, uçları çok sivri olmayan, yuvarlak köşeli tasarımlara, tahta kısımlarda çatlak ve kırık olmamasına dikkat edilmeliyiz.

Sevgi ve Saygılarımla

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Çocuğunuz Yatağında Uyumak İstemiyorsa…

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!