Güneşin zararlı ışınlarına dikkat

Yaz mevsimi geldi ve artık tatil planları yapmaya başladık…

Özellikle küçük çocuğu olanlarımızın bu aylarda dikkat etmesi gereken çok önemli noktalar var. Sizlerle bu yazımda, yaz aylarında çocuklarımızın sağlığı için hangi hususlara dikkat etmemiz gerektiğini paylaşmak istiyorum.

Güneş, çocuklarımız için kemik ve dişlerin gelişmesi için gerekli bir vitamin olan D vitamininin ciltte oluşmasını sağlamakla birlikte özellikle yaz aylarında maruz kalındığında yaydığı UV ışınları ile zararlı etkiler oluşturabiliyor. Bu sebepten dolayı fazla aşırıya kaçılmamalıdır.

Her şeyin azı karar, çoğu zarardır, bunu hepimiz biliriz. Özellikle de güneş ışınlarının ciltte kuruluk, güneş yanığı, pigmentasyon değişikliği, lekelenmelere neden olur ve deri kanseri oluşumunun riskini artırır. Bu sebepten dolayı, çocuklarımızı küçük yaştan itibaren güneşe karşı korumalıyız.

Güneşten Korunmak İçin Önlemler

   • Öncelikle çocuklarımızı güneş ışınlarının daha yoğun olduğu saatlerde yani 10:00-16:00 arasında güneşe çıkarmamaya özen göstermeliyiz. Özellikle 1 yaş altındaki çocuklarımızı mümkün olduğunca gölgede tutulmalız, güneş ışınlarına direkt olarak maruz bırakılmamalız. 3 yaş altındaki çocuklarımızı ise kesinlikle korunmasız olarak güneşin altında bırakılmamalıyız.

   • Güneş kremini çocuğumuzu güneşe çıkarmadan 30 dakika önce sürmeliyiz, 1,5-2 saat aralıklarla tekrardan sürmeliyiz, terleme, denizden çıkma ve duş sonrasında da yenilemeliyiz. Korunmasız bir ciltte 15 dakika gibi kısa bir sürede bile güneş yanıkları oluşabildiğini unutmamamız gerekiyor.

   • Güneş kremi seçerken çocuğumuz için en iyi olanını yani, suya ve terlemeye dayanıklı, yüksek faktörlü olanları seçmeliyiz. Seçilen güneş koruyucuları çocuklarda en az 30 koruma faktörlü, süt çocuklarında ise cilt daha ince ve hassas olduğundan en az 50 koruma faktörlü olmalıdır. Fakat sadece güneş kremlerinle çocuklarımızı koruyamayız. Bunun için güneşten korunmayı başka önlemlerle de mutlaka desteklemeliyiz. Çocuklarımıza açık renkli, bol, sık dokunmuş kumaştan giysiler giydirilmeliyiz, çevresi geniş olan şapkalar ve UV korumalı güneş gözlüğü takmalıyız, şemsiye yardımıyla da güneşten korunmalı, su kaybını önlemek amacıyla da bol su içirmeliyiz.

   • Tüm bu önlemlere sadece yaz aylarında ve deniz kıyısında değil, çocuğunuzu sokağa çıkarırken bahar aylarında da dikkat etmeyi unutmamalıyız. Eğer çocuğumuzda güneş yanığı gelişecek olursa ciltte kızarıklık, şişlik, ısı artışı ve ağrıya neden olacaktır. Bu durumda ağrı ve sıcaklık hissini azaltmak maksadıyla bölgeye soğuk su ile ıslatılmış bez uygulayabiliriz.

Çocuklarımıza bol su içirmeyi ihmal etmemeliyiz. Ayrıca güneş yanığı meydana gelen yere diş macunu, yoğurt sürmek gibi yanlış uygulamalardan, yağlı ve kalın pomatlar kullanmaktan da kaçınmalıyız.

Bir sonraki yazımda sizlere bu konuya bağlantılı olarak yaz aylarında çocuklarımızı nasıl beslememiz gerektiği hakkında önerilerimi paylaşmak istiyorum.

Sevgi ve saygılarımla

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Güneşin zararlı ışınlarına dikkat

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!