Keçiler değişti, orman yeşerdi

İlçemizde bir süre önce yetiştirilmeye başlanan İsviçre kökenli Saanen keçileri, Çanakkale'de 800 hektarlık alanın yeniden ağaçlandırılmasında pay sahibi oldu…

Image

Türkiye'ye yaklaşık 30 yıl önce getirilen ancak gerekli altyapının oluşmaması nedeniyle ilgi görmeyen İsviçreli Saanen keçileri, ağaç yapraklarını kemirmemesi ve yerde otlaması nedeniyle 'orman dostu' olarak biliniyor.

Yerli ırk olarak beslenen kıl keçisi yılda 70 kilo süt veriyor, taşlık yerlerde rahatça gezip ağaçlara tırmanmaları nedeniyle ormana ciddi zarar veriyordu. Kıl keçisi beslemesi yüzünden orman idaresi de ağaçlandırma yapamıyordu.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Çanakkale'de "Kırsal Kalkınma ve Ağaçlandırma Projesi" kapsamında, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi Türkmenli köyünde hayvancılıkla geçinen köylüyü ikna ederek, ormana zarar veren kıl keçisini İsviçre kökenli "Saanen" keçisiyle takas etti. Böylece 1142 futbol sahası büyüklüğündeki 800 hektarlık ormanlık alan kurtarıldı.

Kaz Dağları'nın kuzeyine düşen Bayramiç'e bağlı 350 haneli Türkmenli köyü çevresindeki 1165 hektarlık ormanlık alanın yarısı, bundan yaklaşık 10 yıl önce çıkan yangınla yok oldu. TEMA 2000'de yanmış orman arazisini ağaçlandırma projesi için kolları sıvadı. Ancak, ağaçlandırmanın önünde bir engel vardı. Türkmenli köyündeki yaklaşık 40 hane kıl keçisi besliyordu ve ormandaki tahribat, köylünün burada kıl keçilerini otlatması yüzünden giderilemiyordu.

Bölgede sıra dışı bir uygulamaya karar veren TEMA, köylünün orman düşmanı kıl keçilerini süt keçisi "Saanen"lerle değiştirmeye karar verdi. Çünkü Saanen keçileri, yapıları itibariyle memeleri aşağıda olduğundan yamaç, taşlık, dağlık yerlere tırmanamıyordu. Ayrıca doğurganlıkları yüksekti ve yılda 600 litre, iyi bakılırsa bin litre süt verebiliyordu. TEMA yetkililerinin köylülerle görüşmeleri olumlu sonuç verdi. Türkmenli köyü sakinleri kıl keçilerini verip yerine Saanen keçilerini almayı kabul etti. TEMA, köylüye 88 Saanen keçisi dağıttı. İlk melezlemede yüzde 75, ikincide yüzde 88, üçüncüde ise yüzde 93.5'e ulaşan yerli melez Saanen keçi elde edildi. Mevcut dişi keçilerin Saanen tekeleriyle birleşmesi sonucu 2 bin 600 "Saanen"leşmiş keçiye ulaşıldı. Köyün süt üretiminde ciddi bir artış sağlandı. Köyde yangından zarar görmüş ormanlık alanın ağaçlandırmasının önünü açan TEMA, köylüye de bilinçli hayvancılık yapması için eğitimler de verdi.

Tahrip olan ormanlık arazinin 800 hektarının ağaçlandırıldığını belirten Proje Koordinatörü Mustafa Uzbilek, "TEMA olarak biz ve orman idaresinin ağaçlandırmasıyla 800 hektarlık alan ağaçlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Keçiler değişti, orman yeşerdi

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!