Çobanlıkla geçen bir ömür

featured

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nden gelerek Suğla Ovası’nda hayvanlarını otlatan yörük kadın, ailesiyle zor şartlarda bir yaşam mücadelesi veriyor…

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nden gelerek Suğla Ovası’nda hayvanlarını otlatan yörük kadın, çoban Hatice Şen (45)  eşi Yusuf (46) ve  çocukları Osman (7) , Mücahit (5)  ile  birlikte ıssız ovada zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyorlar.

Mevsimlerin durumuna göre  göçer hayatı yaşadıklarını belirten Hatice Şen “Otlak peşindeyiz, geçen haftalarda Bozkır yaylalarındaydık, şimdi ise ovaya inerek otlaklardan hayvanlarımızı besliyoruz” dedi.

Yörük geleneklerinde hayvan otlatmasının ailecek yapıldığını kaydeden Şen,  sözlerine “Fakirlik işte ne olsun…! Geçimimiz hayvanlardır. Bu işi ailecek yapıyoruz, kocamın yükünü hafifletiyorum, mevsimlere göre yerimiz değişir, dağ, yayla, ova böyle sürekli yer ararız,  yaşamımız zor geçiyor” diye yakındı.

Hayatlarını sürdürmek için zor koşullarda yaşayan, çamaşırını leğende yıkayan, ovanın uzak diyarlarında kuyularda su peşinde koşan  kadın çoban feryat etti “Bu hayattan kurtulmak istiyoruz! Evimiz hiç olmadı, hep böyle günlerimiz derme çatma barınaklarda geçiyor, burada ekim ayı sonuna kadar kalacağız, 80 baş hayvanımızı veresiye aldık. Otlak parası 800 ytl verdik, bizler okuyamadık, çocuğumun biri okul çağına geldi ne yapacağız bilmiyorum”dedi.

Ekmek kazanmanın bu şartlarda zor olduğunu söyleyen Şen “Koyunlarımızın sütünden çökelek ve peynir yapıyoruz, bunların geliriyle yaşamımızı sürdürüyoruz. Bu sürüyü 33 bin YTL’ye veresiye aldık bu malı satıp parasını ödeyeceğiz. Ben bu çobanlık işine   çocuklarımın yaşında başladım. Şimdi ise çocuklarım bu işle uğraşıyor. Bizlerin yaşam koşulları değişmez ..! Sosyal güvencemiz bile yok derdimizi kime anlatacağız…! „ diye konuştu.

Haber: Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Çobanlıkla geçen bir ömür

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!