Yalıhüyük’te Ramazan

Yalıhüyük İlçesi'nde her yıl Ramazan ayında olduğu gibi bu yılda da insanlar arasında birlik ve beraberlik çok güzeldi…

Benim ilçemin Yalıhüyük'ümün insanı her yıl olduğu gibi bu yılda Mübarek Ramazan Ayı süresince ve Ramazan Bayramı Arefesine geldiğimiz bu günde de herkes karınca kararınca gücü ve imkanları ölçüsünde fakir ve yoksullara yardım ediyor, yaşlı ve güçsüz insanlarımıza da destek veriyor.

İlçemizde her yıl Ramazan Ayı süresince fakirlik ortadan kalkıyor ve insanların fitre ve zekatları sayesinde yoksullarımız gözetiliyor. Komşuların ve yakınların iftar yemeklerine çağrılmasıyla toplu halde yemekler yeniyor, ilçemizde Bayram sanki bir ay öncesinden yaşanmaya başlıyor. Bir Yalıhüyüklü olarak ne gurur verici.

Büyüklerimizin de hatırladığı gibi eskiden bayramlar öylesine güzel, öylesine neşeli oluyordu ki Bayram heyecanı insanları, özelliklede çocukları birkaç gün öncesinden sarıyordu. Şimdi ise bakıyoruz ki Ramazan Ayı birlik ve beraberlik içerisinde insanların birbirlerine olan dayanışma ve yardımlaşmaları ile gurur duyulacak bir şekilde yaşanırken, eskiden bayramlarda yaşadığımız örf ve adetler üzülerek belirteyim ki yavaş yavaş yok olmaya yüz tutmuş.

Eski Bayramlardan bir çoğumuzun özelliklede büyüklerimizin hatırladığı gibi bayram namazından çıkınca mezarları okunur ve mahallerde bulunan oda dediğimiz yani mahallenin ileri gelenleri tarafından yapılmış veya belirlenmiş yerlerde toplanılarak toplu halde yemekler yenir, orada bulunanlarla bayramlaştıktan sonra gençler diğer odalarda olanları bayramlaşmak üzere sokaklara dökülür, büyüklerde odalarda bekleyerek gençlerin bayramlaşmak üzere gelmelerini beklerlerdi. Sokaklar insanların ve çocukların mutluluk ve sevinçleriyle cıvıl cıvıl olurdu.

Günümüzde bakıyoruz ki bir çok geleneklerin devam ettiği gibi bir çoğu da yok olmaya yüz tutmuş görünüyor. Hasta ziyaretleri, cenaze evleri ve büyüklerin ziyaret edilmesi devam ediyor. Bu geleneklerimizin devam etmesinden gurur duyuyoruz. Ama günümüzde odalarda toplanmalar ve toplu halde yemek yemeler neredeyse yok olmak üzere. Sadece birkaç oda kalmış ki ayakta tutmaya çalışılıyor.Sanırım çok kısa bir süre sonra bunlarda yok olacak.

Düşünüyorum da bir sonuca varamıyorum. Bu tür geleneklerin yok olmasının nedeni nedir? İnsanlar mı değişiyor, yoksa insanlık mı? Yada eskiden zengin fakir ayırt edilmiyordu bu gün bu ayrımı başladı? Gerçekten cevabını bulamıyorum. Aklıma gelen tek şey insanların birbirlerine olan saygısı ve sevgisi tükenmek üzere olsa gerek. Bunun başka bir açıklaması olamaz diye düşünüyorum. Bayramlardaki atalarımızın bize öğrettiği örf ve adetlerimizi ayakta tutacak ve yaşatacak olan gençlerimizdir. Ve buradan gençlerimize seslenmek istiyorum. Hiç olmazsa sadece bayramlarda da olsa atalarımızın bize öğrettiği kimliğe bürünüp büyüklerimizi sevip, küçüklerimizi sayalım. Bizler Yalıhüyüklü olarak Yalıhüyük te yaşayanlar olarak bir aile değimliyiz? Birimizin başına bir olay geldiği zaman hepimiz birden yardıma koşmuyormuyuz? Evimizden dışarı çıktığımız zaman hepimiz yüzyüze bakıyor, birlikte eğleniyor, birlikte vakit geçiriyoruz. Çünki biz bir aileyiz. Aile kutsal bir kurumdur. Ne kadar küçük tatsızlıklar, anlaşmazlıklar olsa da bunları çözümlemesini bilmeliyiz. Kalp kırmak çok kolaydır, ama tamiri imkansız. Birbirimize olan saygı ve sevgiyi kaybetmekle, birbirimizi küçük görmekle, hakir görmekle ne kazanıyoruz? Bir gün olup yine yüz yüze bakmıyormuyuz? Bir araya gelmiyormuyuz? Neden geçmişte olduğu gibi bu gün ve yarında bu karşılıklı sevgi ve saygıyı birbirimize duymayalım?

Ben diyorum ki eskiden Yalıhüyük'te yaşamak bir ayrıcalıktı, bir güzellikti. Gelin bu günleri Yalıhüyük ve Yalıhüyüklü'ye tekrar kazandıralım.

İbrahim ÖZDEMİR

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’te Ramazan

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!