Safra kesesi taşları

Safra kesesi karaciğerin alt yüzünde bulunur ve karaciğerde üretilen safrayı depolar…

Depolanan ve yoğunlaşan safra özellikle yağlı yiyeceklerin tüketilmesiyle birlikte safra kanalları vasıtasıyla ince bağırsağa boşaltılır. 

Safra kesesi olmazsa olmaz bir organ değildir. Bu nedenle safra kesesinde taş varlığında kese cerrahi müdahale ile çıkarılabilir.

Safra kesesi taşları bayanlarda erkeklere oranla daha sık görülür (yaklaşık 4 kat fazla). Özellikle 40 yaş civarı, sarışın, açık tenli ve kilolu bayanlarda görülme sıklığında bir artış vardır.

Safra kesesi taşları önem arz etmektedir. Çünkü taşlı safra kesesi iltihabı sonucu kese delinebilir ve hayatı tehdit eden tablolar gelişebilir. Yine benzer şekilde safra kesesindeki küçük taşlar safra yollarına düşüp ciddi problemlere yol açabilirler. Bir diğer önemli husus da , artık safra taşları ile safra kesesi kanseri arasında sıkı bir ilişkinin olduğudur.

BELİRTİLER

Özellikle yağlı yiyecekleri yedikten sonra başlayan karın ve sırt ağrısı tipiktir. Beraberinde hazımsızlık, şişkinlik, midede ekşime ve yanma gibi şikayetler olur.

Tanıda %95 hastada muayene ve ultrason yeterlidir. 

TEDAVİ

Kabul görmüş olan etkin tedavi yöntemi cerrahidir. Artık günümüzde laparoskopik cerrahi ( kapalı ameliyat ) en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir. Açık ameliyata oranla hastalar daha erken sürede taburcu olmaktadır( ortalama 1 gün). Hastalar ameliyat sonrası dönemde daha konforlu bir dönem geçirirler. İyi bir kozmetik sonuç elde edilir.

Operasyon sonrası hastalara yaklaşık 10 gün diyet önerilmektedir. Daha sonra herhangi bir kısıtlamaya gerek duyulmamaktadır.
 

Önemli Noktalar  

Safra kesesi taşı olan genç hastalarda altta yatan sebep ( kan hastalığı vb.) araştırıldıktan sonra herhangi bir problem gelişmeden cerrahi planlanmalıdır. (Uzun sürede taşa bağlı safra kesesi kanseri riski artmaktadır.20-30 yıldır taşı olması gibi…)

İleri yaştaki hastalarda ise şeker hastalığı gibi ek hastalıkları bulunan kişilerde safra kesesi delinmeleri daha sık görüldüğü için uygun zamanda operasyon planlanmalıdır.

60 yaş üstünde safra kesesinde kontrol sırasında taş saptanmış ama hiçbir şikayeti bulunmayan hastalarda beraberinde de ek hastalığı (şeker hst. gibi…) yoksa cerrahiye alternatif olarak semptomatik tedavi ( hastanın şikayetine yönelik tedavi ) tercih edilebilir.

Safra kesesinde taşı olan hastalarda diğer bir önemli konu hastalarda mevcut olan sırt ağrısının uzun süre romatizmal hastalık olarak değerlendirilip tedavisinin gecikmesidir.

Safra kesesi operasyonu olduğu halde şikayetleri (hazımsızlık,şişkinlik) devam eden hastaların mide koruyucu diyetle birlikte 1 kür mide koruyucu tedavi alması sorunu büyük oranda halledecektir.

Sağlıkla Kalın…

Dr.Mustafa YILDIZ

Ank.Eğt.ve Araşt.Hst

5.Genel Cerrahi Kliniği

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Safra kesesi taşları

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!