Günahlardan sakınmak!

Rahman olan, Rahim olan, Hadi olan, Bedi olan, Reşid olan, Yüce Allah (cc)’ın isim-leriyle başlayalım inşaallah…

İslam Yüce Allah(cc)’ın ebediyen devam edecek olan dinidir. Onun konusu insandır.O, insan için gelmiştir. İnsana hakkı, doğruyu ve en iyiyi göstermek için gönderilmiştir.
     
Dünyada, doğum ve ölüm arasında belirli ve sınırlı bir zamandan ibaret olan insan hayatı;çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerini kapsar.Bu haliyle insan ; doğan, yükselen ve batan bir güneş gibidir. Beden ve ruhtan  meydana gelmiş olan insan, bedeniyle değil, gerçek manada ruhuyla insandır. Fakat çoğu zaman ilahi emir ve yasakları çiğneyip, günah bataklığının içine yuvarlanıyor.
          
GÜNAH: Cezayı icap ettiren  amel, hata, isyan, içi rahatsız eden şey veya İlahi emir-lere aykırı davranış, uygunsuz fiiller olarak tarif edilmiştir.İnsanın yaratılış gâyesi, Allah (cc)’ı bilmek, O’na ibadet etmektir. Günah, insan hayatını saran bir iç çöküntü, yüce duygu-ları söndüren zehirli bir dumandır.İnsanoğlu dünyanın geçici ve aldatıcı lezzetleriyle ahiretin kalıcı lezzetini unutur ve öyle günah işler. Bu günahların başta gelenleri, Yaratıcıya ortak koşmak, haksız yere cana kıymak, anne ve babanın hukukunu çiğnemek, yalan yere şahâ-dette bulunmak, cepheden kaçmak; iffetlilerin iffetiyle oynamaktır. Kişinin, günaha düşmek-ten kendini korumasının en önemli yolu, iç bilinç düzeyinin oluşması ve bunun her zaman aktif ve güçlü olmasıdır. Bizler  yalan gıybet dedikodu – aldatma – içki – kumar vesairenin zararları gibi, doğruluk, çalışkanlık, namaz, oruç, hac gibi farz ibadetleri de yıllardır camilerde anlatmaktayız. Fakat gelinen noktada bu güzellikler, istenen ölçüde toplumumuza kazandırılamamıştır.
       
İşte bu yüzden Kur'ân “Siz ey imana erenler!Allah’a ve elçiye itaat edin, ve iyi güzel fiillerinizi heder etmeyin! (Kur’an Mesajı Meal Tefsiri Muhammed ESED c.3.s.1041 Muhammed 47/33) aksi halde “O gün bütün insanlar, geçmiş fiillerini görmek üzere biri diğerinden  ayrılmış olarak ortaya çıkacaklar.Ve kim zerre kadar iyilik yapmışsa, onun karşılığını görecek.Kim de zerre kadar kötülük yapmışsa, onun karşılığını görecektir. (Kur’an Mesajı Meal Tefsiri Muhammed ESED c.3.s.1295 Muhammed 99/6-7-8)
  
İşlenmesi yasak ve haram olan şeyin istenmesi de yasak ve haramdır. Bu noktada biz Müslümanların, gayeleri haram ve hoş olmayan şeylere kapı aralayan, onlara götüren, onlara çağıran şeyleri ortadan kaldırmak ve bunlara imkan tanımamaktır. Kur'ân, iman adamının gönül dünyasına ve yaratıcısına sahip çıkmasını ister. Pek çok ayette " Oysa o göklerin ve yerin Allah’ı, gizlediğiniz ve açıktan yaptığınız  her şeyi ve hak ettiklerinizi bilir. (Kur’an Mesajı Meal Tefsiri Muhammed ESED c.1.s.223 En’am 6/3) 
    
Çünkü müslüman, dil ve el eylemlerinden sorumlu olduğu gibi; gönül eylemlerinden de sorumludur.Zira davranışlara değer kazandıran niyetlerdir. Dolayısıyla benim Peygamber (sav)’im şöyle buyurmaktadır. “Ameller ancak niyetlere göredir.”Niyetin iyi ise öbür ucunda Cennet var, Firdevs var, Hz. Muhammed Mustafa (sav) var, Hz. Allah (cc) var… Yok niyeti kötüyse öbür ucunda ateş var, sıkıntı var, en kötüyü cehennem vardır. Rabbim muhafaza  eylesin. Çünkü niyet, bir kalp eylemidir. Bu yüzden gerçek mümin, gönlünü, yüreğini ve beynini başıboş bırakamaz, onları hep kötülüklerden günahlardan uzak tutar, hayır ve güzel şeylerle doldurur .Çünkü Müminin fikri ve zikri, özü ve sözü bir olmalıdır.
    
Aslında tüm günahlar, insanın zararına ve aleyhine olan şeylerdir. Hiçbir kerahette kera-met, hiçbir günahta da fayda ve hayır yoktur. Onun için İnsanı  günaha götüren cehalet virüsünden kurtarmak ilim ve irfanla olacaktır. Diplomayla olmuyor haaa!. Hz.Mevlana’ nın buyurduğu gibi “ Ne elbiseler gördüm içinde insan yok, nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok… Hani eskiden derlerdi: Babasının evladına sürekli adam olamazsın dediği çocuk evden ayrılarak günün birinde bir il’ e  Vali olur ve babasını ayağına getirttirerek: Baba Hani adam olamazsın diyordun bak ben Vali oldum deyince babası da evladım ben sana Vali  olamazsın demedim ki, “ADAM OLAMAZSIN ”dedim, ADAM!..”Bak hala adam olamamışsın ki yaşlı babanın ayağına getireceğine sen onu ayağına gitseydin ya?  diyerek güzel ve anlamlı mesajı verir. İşte, paran-pulun-çulun-makamın-mevkiin  ne olursa olsun hiç fark etmez. Adam olmak için bunlar ölçü olmuyor. Nice makam sahibi insanların adamlıktan nasip alamadığı günümüzde hele hele şu günlerde basın ve yayın yoluyla görmekte ve işitmekteyiz. İnsanlık nasibinin dağıtımında eliyle beraber gönlünü de açan her insan bence, bu günü de kurtaran insandır. Ben bir insanım. Sen de bir insansın. Ben sana, senin kişiliğine ne kadar saygı duymak zorundaysam sen de bana, benim kişiliğime o kadar saygı duymak zorundasın. Ötesi yok. Hepinize içinde insan olan elbiselerle karşılaşmanızı diliyorum dostlar. Siz hepiniz bir insan olarak değerlisiniz bunu bilin ve bilmeyenlere de bildirin. Yüce Allah (cc)'ı layıkıyla tanımak, ilahi emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmakla olacaktır.
    
Rasülullah (s.a.v) şöyle buyuruyor: “ Akıllı insan nefsini hesaba çekip ölümden sonra ki hayat için hazırlık yapandır. Aciz insan ise, daima beşeri istek ve arzularının arkasından
koşan ve bununla beraber Allah (cc)' dan büyük beklentileri (güya cennete  girecek gibi)olan insandır. ” ( Tirmizi )Armut bile ağza el vasıtasıyla düşüyor! Değil mi dostlar… Haftaya
“ KURBAN ” konusunda buluşuncaya dek hoşça kalın dostça kalın!..

SEVDİKLERİNİZE GÜL VERİN eğer GÜL veremiyorsanız  GÜLÜVERİN ” bari!..
 
Yusuf ÇAKICI – Yalıhüyük / KONYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Günahlardan sakınmak!

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!