Zengibar Kalesi tarihten siliniyor

İlgisizlik ve define avcıları,  iki bin yıllık  Zengibar Kalesi'ni tarihten silmek üzere…

Image

Konya’nın Bozkır İlçesi sınırları içinde yer alan ve  iki bin yıl önce Roma Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen  Zengibar  Kalesi yada diğer adıyla İsaura kenti, kendi kalıntılarının altında son günlerini yaşıyor. 

Define avcılarının yapmış olduğu tahribatın yanı sıra ciddi manada bir ilgisizlikle karşı karşıya kalan kalenin ayakta kalmayı başarabilen bir iki burcu ve sütunundan başka bir şey görmek mümkün değil.  

Kaleye giden 6 km lik patika yolu ise ilgilisizliğin boyutunu tarif ediyor. Yol üzerinde  kaleyi işaret eden bir tabelanın olmaması kaleyi görmek için yola çıkan  araç sahiplerini çileden çıkarıyor.Yolun bozuk olması ise işin bir diğer boyutu. 

Her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışan Zengibar Kalesi, tarihin korunması için mücadele eden tarih severlerin şaşkınlık ve burukluk yaşayacağı ender yerlerden birisi.Nerdeyse kalenin tüm taşları yıkılmış bir vaziyette ve kalenin surları içinde kalan düz alanlar  hazine avcıları tarafından köstebek yuvası haline getirilmiş bir durumda. 

Bizans Roma dönemine ait olduğu bilinen Zengibar Kalesi tarihi kaynaklarda içinde bir zamanlar 27 kilisenin olduğu büyük bir şehir olarak geçiyor. 

Tarihi kaynaklarda  yazılanlara göre :'' Bozkır ilçesi , bölge olarak eski çağda İsaura bölgesi içindeymiş.. Bizans (Roma) döneminde Leontopolis olan bugünkü şehrin güney doğusunda, daha sonra yeni İsauri denilen (İsauria Nova) büyük bir kale yapılmıştır. (Bugünkü adı Zengibar) Kalede yirmi yedi adet kilisenin olduğuna bazı Bizans kaynaklarında rastlanmıştır.

Kalenin bugün birkaç burca ayakta kalabilmiş, daha çok amatör define arayıcılarının tahribine uğramıştır. 'Büyük Selçuklu (Anadolu) Sultanı Alaeddin Keykubat Alaiye (Alanya) yi fethe giderken buradan geçtiği tahmin edilmektedir.(Çünkü Alanya'ya en kısa karayolu buradan geçmektedir''. (162.5 km.) 

Bozkıra hakim olan bir tepe üzerine kurulu olan isaura Bozkıra 16 km uzaklıktadır. Bu günkü Zengibar Kalesi olarak bilinen yerdir. İsaura, 1860 metre yükseklikte bir tepe üzerine kurulmuştur. Sarp uçurumlarla çevrilmiş olan tepe, Konya ve Toroslar ı kontrol altında tuta bilen bir yerdir. Özellikle seçilmiş olan bu dağ tepesi, ayrıca Seydişehir, Karaman, Hadim yörelerini de kontrol altına almaktadır. Bol su kaynaklarının bulunduğu, Toroslar dağ sıralarının, Seydişehir ve Suğla Gölünün, hatta Konya’nın bir çok yöre sinin görüle bildiği bu hakim tepe, İsauralı lar tarafından bilinçli olarak seçilmiştir. 

Surlarının uzunluğunun 4 km olduğu bilinen Zengibar Kalesinin Selçuklular  zamanında feth edildiği sanılıyor. 

Kalede daha önce araştırma yapan bir kazı ekibi burası ilgili almış olduğu notlarında Kalenin içinde bulunduğu durumu bütün çıplaklığı ile gözler önüne seriyor.

Alınan o notlardan bazıları ise şöyle: '' İsaura kenti son yüzyıl için de yağmalanmış ve çevre köylerinin cami, okul ve ev yapımında kullandıkları yapı taşlarının büyük bir kısmı buradan gitmiştir. Bozkır ilçe merkezin deki Çarşamba Çayı üzerin de bulunan köprünün taşları ve eski Askerlik Şubesi binasının bazı yapı taşları ile sütunları İsaura dan getirilmiştir. Yağmalanmasına hâla devam edilen İsaura dan özellikle Işıklar, Ulupınar, Hisarlık ve Acılar Köylerine bazı mimari parçalar götürülmüş ve Okul, Cami ve Ev duvarların da süs olarak kullanılmıştır.  

Konu ile ilgili görüşlerine başvurulan Konya Kaleler ve Müzeler Müdürlüğüne bağlı yetkili isimler,  kale içinde daha önce bir araştırma yapıldığını ve kalenin korunması amacıyla etrafa dikenli tel çekildiğini söylediler. Kaleden taşınan taşların civardaki yapılarda kullanılmasının yasak olduğunu bildiren yetkililer,  buna rağmen bunun olmasına engel olamadıklarını söylediler. Civarda bulunan yapılarda kaleye ait taşların olduğunu yanlış bulduğunu dile getiren yetkililer:''  Bunu herkes yapıyor. Konya Valilik binasında bile tarihi kalıntılara ait izler bulmak mümkün. Doğru bir şey değil ama buna engel olamıyorsunuz''.dediler. 

Kalenin en az iki bin yıllık olduğunu ve akademik anlamda bir kazı yapılması durumunda ortaya antik bir kentin çıkacağını belirten yetkililer, bunun olması için ciddi bir bütçenin ayrılmasını söylediler.

Haber: Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Zengibar Kalesi tarihten siliniyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!