Haram Gıda

Dünyanın telaşına kendini kaptıran günümüz müslümanının, bu gün en büyük sıkıntısı haram ve helal lokma konusundaki duyarsızlığıdır. Kendisi ve çocuklarına yedirdiği gıdaların helalliğine fazla önem vermemektedir. O halde helal nedir? Haram nedir?

 

 

 

Selman-ı Farisi (ra) ve İbni Abbas(r.a)ın bildirdiklerine göre Resulullah (sav)buyurdular ki “Helâl, Allah Teâla hazretlerinin kitabında helal kıldığı şeydir. Haram da Allah Teâla Hazretlerinin kitabında haram kıldığı şeydir. Hakkında sükût ettiği şey ise affedilmiştir. Onun hakkında sual külfetine girmeyiniz.”
(Tirmizi, Libas 6, 1726)
Maalesef en hassas olmamız gereken bu konularda nedendir bilinmez üzerimizde sanki ölü toprağı serpilmiş gibiyiz.
Şu acı gerçeği de belirtmek istiyorum ki, bu duyarsızlık toplumun her kesiminde mevcut. Hacımız, hocamız ve tüm kesimler bu vurdumduymazlıktan nasibimizi almışız. Camide hocanın arkasında namaz kılan bir müslümana bir bakıyoruz, parasını vadeli yatırmak için araştırmalar yapıyor. Kim daha çok faiz verecek diye bir arayış içinde. Kazandığı paranın haramımı, helal mi olduğu konusunda hiç hassasiyet göstermiyor.
Çocuklarımızı en güzel şekilde büyütmeye çalışırken onlara yedirdiğimiz gıdaların helal olmasına hiç de özen göstermiyoruz. Sonra evlatlarımız sözümüzü tutmuyor, dualarımız kabul olmuyor diye hayıflanıyoruz. Bakınız bu konuda sevgili peygamberimiz ne buyuruyor;
Hz. Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki: “Öyle devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez.” (Buhari, Büyü’ 7, 23; Nesai, Büyü’ 2, (7, 243)
O kadar açık bir uyarı ki, dualarımızın niçin kabul edilmediği konusunda fazla bir araştırma yapmamıza bile gerek yok sanırım. Bakınız yüce rabbimiz bu konuda bizleri nasıl uyarıyor;
  “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz/helal olanlarından yiyin” (Bakara 172) diye emretmiştir.
 Peygamberimiz bu konuda; Seferi uzatıp saçı başı dağınık, toz toprak içinde kalan ve elini semaya kaldırıp; “Ey Rabbim, ey Rabbim diye dua eden bir yolcuyu zikredip dedi ki: “Bu yolcunun yediği haram, içtiği haram, giydiği haramdır ve haramla beslenmektedir. Peki, böyle bir kimsenin duasına nasıl icabet edilir?”buyurdular.”
(Müslim, Zekât 65, (1015)

 

Bu gün Rabbimizin yasaklamış olduğu şarap ve benzerleri birçok müslüman için sanki mübahmış gibi telakki ediliyor.
Toplumumuzda seyredilme rekorları kıran birçok dizilerde bu konular adeta özendiriliyor. Ebeveynler olarak belki biz bu yaştan sonra etkilenmeyiz diyebilirsiniz ancak, çocuklar ve gençleri ne yapmalı? Hiç farkında olmadan zehirlendiklerinin farkında bile değiliz. Şeytan ve bazı şeytan dostu insanlar, “Kuranda yalnızca şarap yasaklanmış ” diyerek güya diğer alkollü içkileri mübahlaştırmak istiyorlar. Bunlar hâşâ Peygamberimizi yokmuş gibi kabul ediyorlar onun hadislerini hiç duymamış gibi davranıyorlar.
Elbette ki yalnızca kendilerini aldatıyorlar.Peygamberimiz ise bu konularda gayet açık ve net uyarıyor; 
Hz. Âişe(r.a) anlatıyor: “Resulullah (s.a.v) buyurdular ki: “Sarhoşluk veren her içki haramdır.”
(Kütübi Sitte 2237: Buhârî, Eşribe 4)
İbni Ömer r.a. anlatıyor: Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki: “Her sarhoş edici haramdır, çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.”
(Kütübi Sitte 6969)
Ebu Ümame el-Bahilî r.a. anlatıyor: Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki: “Ümmetimden bir zümre, şaraba bir başka ad takarak onu içmedikçe geceler ve gündüzler tükenmeyecek (Kıyamet gelmeyecek).”
(Kütübi Sitte 6967)
Burada şu konuyu da açıklamak istiyorum. Rabbimizin yenilmesini ve içilmesini yasaklamış olduğu her ne var ise onların satılması ve onlardan para kazanılması da haramdır.
Hz. Câbir (r.a) anlatıyor: Mekke’nin fethedildiği sene Hz. Peygamber (s.a.v)’i Mekke’de işittim, şöyle buyuruyordu: “Cenab-ı Allah içki, ölmüş hayvan, domuz ve putun alım-satımını yasakladı.” Bunun üzerine: “Ey Allah’ın Resulü “ölmüş hayvanların iç yağı hakkında ne buyurursunuz, zira onunla gemiler yağlanır, derilere sürülür, kandiller aydınlatılır” dendi.
Cevaben: “O (nun satışı) haramdır” buyurdu ve ilâve etti: “Allah Yahudilerin canını alsın. Allah onlara ölmüş hayvanların iç yağını haram kıldığı vakit bu yağı erittiler, sonra satıp parasını yediler.”
Buhârî, Buyu 112; Müslim, Müsâkât 71 (1581Tirmizî, Buyû 93,Kütüb-i Sitte Cilt 3, Hadis Şerif 215 s26)

 

İbni Abbas r.a. anlatıyor: “Hz. Peygamber (s.a.v.)’i Kâbe’nin yanında otururken gördüm. Bir ara başını semaya kaldırarak güldü ve şunu söyledi: “Allah Yahudilere Lânet etsin, Allah Yahudilere lânet etsin, Allah Yahudilere lânet etsin! Allah onlara (ölmüş hayvanların) iç yağını yasaklamıştı tutup bunu sattılar ve parasını yediler. Hâlbuki Allah bir millete bir şeyin yenmesini haram etti mi, onun parasını da haram etti demektir.”
(Ebu Dâvud, Büyû 66 (3488) – Kütüb-i Sitte Cilt 3, Hadis Şerif 217 s28 )
 
Abdurrahman İbni Vale (r.a.)’in anlattığına göre, İbni Abbas (r.a.)dan üzüm şırası hakkında sorunca ondan şu cevabı almıştır: “Adamın biri Resulullah (s.a.v.)e bir şarap dağarcığı hediye etmişti, kendisine “Allah’ın bunu haram kıldığını bilmiyor musun?” dedi. Adam: “Hayır bilmiyorum” cevabını verdi ve yanında bulunan birisine bir şeyler fısıldadı. Resulullah( s.a.v.) adama “Ona ne fısıldadın?” diye sorunca adam: “Onu satmasını emrettim” dedi. Resulullah (s.a.v.): “İçilmesi haram olanın satılması da haramdır” buyurdu ve iki şarap dağarcığının ağızlarını açarak içlerini boşalttı.(” Müslim, Musâkat 68, (1579);  Kütüb-i Sitte Cilt 3, Hadis Şerif 216 s27)
Şarap sirkeye dönüştürülürse helal olur mu? Diye sorulan bir soruya bakınız Allah Resulü nasıl cevap vermiş;
Ebu Talha(r.a) anlattığına göre, Resûlullah( s.a.v.)den “İçkiye vâris olan yetimler” hakkında sormuştur. Resulullah (s.a.v.): “Dök onu!” emretmiştir. Ebu Talha: “Sirke yapsam olmaz mı?” deyince de “Hayır!” diye cevap vermiştir.”
(Ebu Dâvud, Eşribe 3 (3675); Tirmizî, Büyû 58, (1293) – Kütüb-i Sitte Cilt 3, Hadis Şerif 219 s27)
 
Kütüb-i Site’nin üçüncü cildinin 29. sayfasında 219. Hadis-i Şerif’le ilgili olarak şu açıklama yer almaktadır.
“Âlimler bu hadisin hükmünde de çok ihtilaf etmişlerdir. Bazıların şarabın hiçbir surette kullanılmaması gerektiğine hükmederler. Zira malının ziyan edilmesi hususunda en çok hassasiyet gösterilmesi gereken yetimlere miras yoluyla intikal eden şarabın sirkeye dönüştürülerek değerlendirilmesine bile cevaz verilmemekte ve dökülmesi emredilmektedir. Hz Ömer, İmam-ı Şafiî, Ahmet İbn-i Hanbel hazerâtı bu görüştedirler.
Tüm bunlardan bizim anlamamız gereken, kendimiz, evlatlarımız ve bakmakla yükümlü olduğumuz kimseleri asla haram gıdalar ile beslememeliyiz ki, ibadetlerimiz, dualarımız kabul olsun, evlatlarımız hayırlı olsun.
Haram gıdalardan uzak bir hayat temenni ediyorum.
Selam ve dua ile.03.10.2012

 

Not; İlçemizde yaptırmakta olduğumuz, Kuran kursu ve müftülük hizmet binası inşaatı hızla devam etmektedir. Şu an çatısı çakılmakta, tuğlaları örülmektedir. Bu ana kadar hayırsever kardeşlerimizin katkıları ile devam eden inşaatımızın önümüzdeki yıl tamamlanabilmesi için, yardımlarınızın devamını arzu etmekteyim. Yaptığımız ve yapacağımız bu yardımların Allah indinde kabul olmasını yüce mevlamdan niyaz ediyorum.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Haram Gıda

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!