Yalıhüyük adının kaynağı

98.jpg104.jpg

Yalıhüyük adı ilçemizde bulunan hüyükten alınmıştır. Buraya en yakın yerleşim yerleşim yeri, Yalıhüyük – Seydişehir karayolunun sağında Suğla gölünün tam karşısına düşen eski Saray yerleşim birimidir.

İlçemizde yapılan yüzey araştırmalarında eski Tunç çağı, Helenistik ve Roma dönemlerine ait toprak üstü malzemenin olduğu tesbit edilmiştir. Bu da gösteriyor ki Yalıhüyük M.Ö. 2000 yıllarına dayanan bir geçmişe sahiptir. Ancak bu höyükte bilimsel olarak kazılar yapılırsa belki de, daha da eskiye dayanan bir  tarihi oluşuma rastlanabilir. Ne acıdır ki ülkemizde bu tür çalışmalar oldukça yavaş ilerlemektedir.

Yalıhüyük, 04.11.1988 tarihinde 317 nolu karar uyarınca Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derecede Sit Alanı ilan edilmiştir.

İlçemizde bir evin duvarında bulunan mezar steli ‘Aloueis’ adlı bir heykeltraşa aittir. Bu kişiye ait bölge yakınlarında hiçbir eserin bulunmayışı ve bölgede bu tür eserlerin başka hiçbir yerde olmayışı ister istemez akla o tarihlerde yaşayan ilk ve tek heykeltraşın ilçemizde bulunduğudur.

İlginçtir ki Bozkır ilçesine adını veren ‘Bozkır Bey’ de , 1400’lü yıllarda  Yalıhüyük’de bir çiftlikte yaşamıştır.

Evrensel olan bu kültüre sahip çıkmamız gerekmektedir. Bu nedenle bütün bölge halkımızın, gençlerimizin ve öğrencilerimizin bu tarihi mirası korulamaları gerekmektedir. Yol kenarlarında, dağlarda, tarlalarda, toprak işlerinde ortalıkta duran ya da tesadüfen bulunan tarihi eserlere mutlaka ama mutlaka sahip çıkmalıyız.

  • Yalıhüyük adı nereden geliyor?
  • Coğrafi Yapı
  • Nüfus ve İdari Yapı
  • Sosyal ve Kültürel Yapı
  • Sağlık Hizmetleri
  • 0
    mutlu
    Mutlu
    0
    _zg_n
    Üzgün
    0
    sinirli
    Sinirli
    0
    _a_rm_
    Şaşırmış
    0
    emoji-5
    Emoji
    Yalıhüyük adının kaynağı

    Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

    Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Giriş Yap

    Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!