Konya’da çiftçiye 1 milyon ücretsiz fidan

Konya Ticaret Borsası başlattığı proje ile Konya’da ağaçlandırma çalışmalarını hızlandırmak, ağaçlandırma konusunda diğer kurumlara örnek olabilmek amacıyla ürettiği badem, ceviz ve kiraz fidanlarını, talep eden çiftçiye ücretsiz olarak vereceğini bildirdi.

Bu projeye katılım göstermeyen çiftçinin zarar edeceğini ifade eden Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, “Bizim bu çalışmamız, tamamen çiftçi ve Konya’nın yararınadır. Çiftçi fidanları hiçbir ücret ödemeden aldığı gibi, birkaç yıl sonra elde edeceği ürünlerden de kar edecek. Üretici kazanırken Konya yeşil bir dokuya bürünecek” dedi.

Fidanların 1 milyon 75 bininin badem, 75 bininin kiraz, 30 bininin ise ceviz olduğunu belirten Kara, şunları söyledi:

“Badem fidanlarının sayısı, diğerlerine göre daha çok. Çünkü badem fazla su ve bakım gerektirmiyor ve kazık köklü olduğu için arazi yapımıza daha uyumlu. Ayrıca bademin ekonomik getirisi de oldukça fazla. Bugün badem, dış ülkelerden en çok ithal edilen ürünler arasında yer alıyor. Yani üretici fidanları ücretsiz olarak alacak ve 4-5 yıl içinde elde ettiği ürünlerden de büyük kazanç sağlayacak. Bu çalışmayla, çiftçi kazanacak. Konya Ovası da daha yeşil bir görünüme kavuşacak.”

Kara, ayrıca badem ağaçlarının, barındırdığı parazitoitlerin süne zararlılarını yok etmede etkili olduğundan süne mücadelesine de büyük yarar sağlayacağını vurguladı. Fidanların Konya’da Sarayönü Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki çiftlikte ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğüne ait tesislerde üretildiğini belirten Kara, “Birinci kaliteye sahip bu fidanların üretimi konusunda oldukça titiz davranıldı. Kasım-Aralık ve Mart-Nisan dönemlerinin dikim zamanı olması nedeniyle dağıtıma Kasım ayında başlanacak. Çiftçiler taleplerini bağlı bulundukları tarım müdürlüklerine dilekçeyle bildirerek, istedikleri ekim döneminde fidan temin edebilecekler. Proje tamamlandığında 35 bin dekarlık bir arazi ağaçlandırılmış olacak” diye konuştu.

Kara, fidanların dikimi yapıldıktan bir süre sonra, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi, Tema Vakfı ve borsa yetkililerinden oluşan ekipler tarafından denetleneceğini ve aldığı fidanların yüzde 80’ini koruyamadığı tespit edilen çiftçilerden fidanların parasının alınacağını, tutmayan fidanların ise yerine yenilerinin verileceğini kaydetti.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Konya’da çiftçiye 1 milyon ücretsiz fidan

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!