Havaların soğumaya başlamasıyla kış hazırlığı telaşına düşen vatandaşlar, sobalarını kurdu, apartmanlarda kalorifer tesisatı kontrolden geçirildi. Yeni soba alamayan yoksul vatandaşlar ise eskiyen sobasına “yama” ya da “giydirme” yaptırıyor.
Konya'da ısı cihazları satıcısı firma sahibi Ahmet Özcan yaptığı açıklamada, kış hazırlığına başlayan vatandaşların sobalarını kurduğu bu günlerde satışlarının arttığını, maddi durumun elvermeyen vatandaşların ise sobalarını tamir ettirdiğini belirtti.
Halen kuzine tipi yeni bir sobayı yaklaşık 125 YTL’ye sattıklarını ifade eden Özcan, “Ekonomik gücü yeni sobalardan almaya yetmeyen pek çok dar gelirli, eski sobasını tamir ettiriyor” dedi.
Eskiyen sobasını yenileyecek gücü olmayanların, eski sobaya “yama” ya da “giydirme” yaptırdığını anlatan Özcan, şunları kaydetti:
“Vatandaş eski sobasını, bize getiriyor. Biz eski sobanın durumuna bakıp, nasıl bir tamir yapılması gerektiğini söylüyoruz. Vatandaş ekonomik durumuna göre sobasına, ya saç bölümünün tamamen değiştirilmesi anlamına gelen giydirme, ya da saç üzerinde hasar gören bölüme yama yapılmasını istiyor. Dar gelirlilerin çoğu 60 YTL’ye mal olan giydirme yerine, 5-25 YTL ödeyeceği yamayı tercih ediyor. Ancak, soba birkaç defa yama görmüş ve bu nedenle yeni yamayı kaldıramayacak duruma geldiyse, zorunlu olarak giydirme yapıyoruz.”
Özcan, ödeme gücü biraz daha yüksek olanlara ise sobalarını yenilemelerini tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.