2007 Dünya Mevlana Yılı etkinlikler programı belli oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO tarafından ilan edilen ''2007 Dünya Mevlana Yılı''nda Mevlana'yı, çeşitli etkinliklerle anacak. Mevlana'nın 800. doğum yılında, Mevlana ve Mevlana ekseninde Türkiye'nin uluslararası düzeyde tanıtılmasını hedefliniyor…

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri insanlığın ortak kültürel mirasının temel yapı taşlarından biri olan Mevlana'nın, 800. Doğum Yıl Dönümü kutlamalarının içerik ve etkinliğinin en üst seviyeye taşınması amacında olduklarını belirterek, bunun Türkiye ve insanlık bakımından büyük önem taşıdığını ifade ettiler.

Bakanlık, kutlamaların planlanma ve koordinasyon için ''Üst Kurul'' ile ''Yürütme Kurulu'' oluşturdu.

''Üst Kurul'', Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen'in başkanlığında, Bakanlık görevlileri, Dışişleri Bakanlığı ile bazı üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşturuldu. Kurul, ayda bir toplanarak kutlamaların temel çerçevesini tayin edecek ve gerçekleştirilecek faaliyetleri karara bağlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kutlamalar süresince, Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, TİKA, Konya Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Merkezi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Konya Mevlânâ Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, IRCICA, THY, Uluslararası Mevlana Vakfı ile iş birliği yapacak.

SEMPOZYUM

''Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 800. Doğum Yıl Dönümü Kutlamaları'', 4 gün sürecek. ''Uluslararası Mevlana Celaleddin-i Rumi Sempozyumu'' düzenlenecek.

Sempozyum, 8-9 Mayıs 2007 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. Fikir ve kanaat önderlerinden, uluslararası kültür ve sanat adamlarından oluşan yaklaşık 300 kişi katılacağı sempozyumda, yaklaşık 75 bilim adamının tebliğ sunacak. 10-11 Mayıs tarihlerinde Konya'da devam edecek sempozyumun ardından törenlerle sona erecek.Mevlana'nın ve Mevlevi kültürünün tanıtılması, Mevlana felsefesine ilişkin akademik-bilimsel bilginin yaygınlaştırılması, Türkiye'nin sesinin uluslararası planda duyurulması açısından önem verilen uluslararası sempozyum, ''bilgi'' ve ''gösteri'' unsurlarını bir araya getirecek tarzda planlandı.

Yetkililer, sempozyumun açılışı için İstanbul'un seçilmesinin nedenlerinin başında dünya kültür-sanat merkezlerinden biri olması, basın mensuplarının kente ulaşımı ve bilgi aktarımı kolaylığının geldiğini bildirdiler.

MEVLANA'NIN HUZURUNDA BARIŞ ÇAĞRISI

Yetkililer, sempozyumun Konya ayağının ise Mevlana'nın huzurunda güçlü bir uluslararası barış çağrısı yapılmasına ve sempozyumun sonuç bildirisinin yine Mevlana'nın huzurunda dünya kamuoyuna sunulmasına yönelik olacağını kaydettiler.

MEVLANA BARIŞ ÖDÜLÜ

Sempozyumun Konya'daki bölümünde, ''Mevlana Barış Ödülü'' verilecek. ''Uluslararası Mevlana Müzesi'' yeni müzecilik anlayışı ile düzenlenecek.

Barış ödülünün niteliği, kriterleri, kime veya kimlere verilebileceğine dair hususlar Üst Kurul'da belirlenecek.

PARİS'TE MEVLANA PANELİ

Faaliyetler kapsamında, UNESCO'nun merkezi Paris'te ''Mevlana Celaleddin-i Rumi Paneli'' gerçekleştirilecek.

Türkiye, Afganistan ve İran müşterek bir faaliyet düzenleyecek. Bunun için, 3 ülkenin UNESCO nezdindeki daimi temsilcilikleri düzeyinde sağlanan mutabakat çerçevesinde ortak etkinlik 2007 Eylül ayı içinde gerçekleştirilecek.

MEVLANA, 16 DÜNYA KENTİNDE TANITILACAK

Mevlana, kültür ve sanat merkezi niteliğindeki 16 dünya kentinde de tanıtılacak.

Başta Paris olmak üzere New York, Cenevre, Berlin, Cakarta, Duşanbe, Kahire, Londra, Melburn, Roma, Sidney, Şam, Şikago, Tokyo, Washington ve Yeni Delhi'de Mevlana'yı tanıtıcı konferanslar, tasavvuf müziği konserleri, Sema gösterileri yapılacak ve Türkiye'yi tanıtıcı görsel malzeme ve yayınlar dağıtılacak.

MEVLANA SERGİSİ

Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında, Mevlana'nın kişiliğini, yaşadığı dönemi,

çevresini, kültürünü ve eserlerini bir tema çerçevesinde ifade eden bir de sergi

düzenlenecek.

Sergi için, Mevlana'ya ilişkin farklı unsurlarda uzmanlaşmış kişilerden oluşturulacak ''ilim heyeti'' sergi programını belirleyecek.

MEVLANA LOGOSU

Etkinlikler kapsamında kullanılacak UNESCO bağlantılı bir logo ve kısa tanıtım müziği seçme çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 800. doğum yıl dönümüne atfen ''2007 Yılı Takvimi'' bastırılacağını da bildirdiler.

BASILACAK ESERLER

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mevlana'nın 800. Doğum Yıl dönümünde ''Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mevlana Hayatı Şahsiyeti ve Fikirleri, İnsan Ufkunda Sönmeyen Meşale Mevlana, Mevlana ve Mevlevilikle İlgili Eski Harfli Türkçe Eserler, Mevlana Bibliyografyası, Mevlana Üzerine Denemeler ve Şiirler'' adlı yayınları CD olarak sunacak.

Bakanlık, kutlamalar kapsamında Belgesel Film, Albüm ve Oratoryo ve Konser hazırlıklarını da sürdürüyor.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü 2007 yılı Ekim-Kasım-Aralık aylarında konserler yapılmasını planlarken, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 2006-2007 sanat sezonunun Şubat ayında Mevlana'yı anma konserlerini programlarına aldı.

Bunların yanında, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Grubu ve İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Grubu Gösterileri de planlanıyor.

TRT, Mevlana Belgeseli hazırlayacak, PTT Mevlana'nın 800. Doğum Yıl Dönümü Hatıra Pulu, Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Mevlana'nın 800. Doğum Yıl Dönümü Hatıra Parası bastıracak.

Yetkililer, yeni ve farklı faaliyetlerin programa eklenebileceğini belirterek, çeşitli sivil toplum örgütlerinin kutlama faaliyetlerinin de desteklendiğini bildirdiler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
2007 Dünya Mevlana Yılı etkinlikler programı belli oldu

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!