İnek sütü bebeklerde kansızlık yapabiliyor

Çocukların beslenmesinde kullanılacak inek sütünün, 1 yaşın altındaki çocuklarda kansızlığa ve gizli kanamaya yol açabileceği bildirildi…

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Öz yaptığı açıklamada, özellikle 1 yaşına kadar bebeklerin anne sütüyle beslenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi için anne sütünün vazgeçilmez olduğunu ifade eden Öz, mümkünse ilk 6 ay bebeğe anne sütü dışında bir gıda verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Bazı ailelerin bebeklerini beslerken çok yanlış yollara başvurduğunu dile getiren Öz, şunları kaydetti:

“Bebekler altı aylıktan sonra anne sütüne eşdeğer mamalarla beslenmelidir.
Bu dönemde çay ile birlikte bisküvi ve ekmek verilmesini kesinlikle önermiyoruz. Ayrıca bazı aileler bir süre sonra anne sütünü keserek ya da anne sütüyle birlikte inek sütü veriyor. 1 yaşına kadar inek sütüyle beslenen bebeklerde demir eksiliği, kansızlık ve gizli kanamalar görülebilir. İnek sütü bağırsaklarda tahrişe yol azabilir. Bu eksikliğe ve tahrişlere bağlı olarak ilerleyen yaşlarda çocuklarda birçok hastalığın görülme riski yüksektir.”
Öz, ayrıca inek sütünün sindiriminin de anne sütü gibi kolay olmadığını belirterek, inek sütünün bebeklerde hazımsızlığa bağlı olarak şiddetli sancılara neden olabileceğini söyledi.

İNEK SÜTÜNÜ SULANDIRMAYIN

Öz, eğer anne sütü yoksa ve mama alacak maddi imkan bulunmuyorsa inek sütünün, demir ve bitkisel yağlarla desteklenerek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Özellikle doğu illeri başta olmak üzere birçok yerde bazı aileler maddi imkansızlıklar yüzünden mama alamıyor. Anne sütü de yetersiz olduğu için zorunlu olarak geriye sadece inek sütü kalıyor. Bu durumda inek sütü kansızlığı önleyecek kaynaklarla desteklenmeli” dedi.

Ayrıca annelerin inek sütünü, zararını en aza indirmek için sulandırdığını ifade eden Öz, “Sütü, sulandırmak besin değerini kaybetmesine neden oluyor. Bu durumda bebek iyice besinsiz kalıyor ve gelişme olumsuz etkileniyor” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
İnek sütü bebeklerde kansızlık yapabiliyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!