İş görüşmesinin püf noktaları

İş görüşmesi sırasında gözden kaçırılmaması gereken birkaç nokta, sizin işe alınmanızı beraberinde getirir…

İş arama sürecinde birçok şey değişmiş olsa da değişmeyen şeyler de var. Bunlardan biri iş görüşmesinde kendinizi nasıl sunduğunuz. Beden dilinizi nasıl kullandığınızdan kurduğunuz cümlelere, görüşme öncesi yapacağınız hazırlıktan giyinişinize kadar birçok faktör sunumunuzu etkiliyor.

İş arama sürecinde birçok şey değişmiş olsa da değişmeyen şeyler de var.
Bunlardan biri iş görüşmesinde kendinizi nasıl sunduğunuz. İş arama sürecinde her şey ümit verici gözükse de şirket, sizinle yüz yüze bir konuşma yapmadan işe almayacak ve o iş için doğru insan olduğunuza karar vermeyecektir. İş görüşmesi, özellikle bir başka adayla geçmişinizde çok benzer deneyimlere ve benzer niteliklere sahip olduğunuzda kritik bir rol oynar.

Yine başvurduğunuz iş, teknik niteliklerden çok kişisel nitelikler ve iyi iletişim becerileri gerektiriyorsa iş görüşmesi daha da önem kazanır. İşte size işvereninizle karşı karşıya geldiğinizde kendinizi en iyi şekilde sunabileceğiniz stratejiler.

İŞ GÖRÜŞMESİNE HAZIRLANMA

İyi bir hazırlık yapmadan, sunumunuzu en iyi şekilde yapamazsınız. Buna benzer olarak ilk araştırmayı yapmadan iş görüşmesine gitmek istemezsiniz. Görüşmeye gitmeden önce yapacağınız araştırmada başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiklerinden, şirketin geçmişinden ve sektöründen iyice haberdar olmalısınız. Eğer hazırlığınızı iyi yaparsanız görüşme boyunca çok daha iyi bir izlenim bırakırsınız.

Kendi kariyer hedeflerinizden ve ilgi duyduğunuz alanlardan emin olun. O işi neden istediğinizi o iş için neden uygun olduğunuzu açıklamaya hazırlanın. Hedefiniz iş görüşmesi yapan kişiyi ikna edebilmeli.

İş görüşmesinde kendi soracağınız sorularda da aktif bir katılımcı olun. Soru sormak sadece elemenin bir bölümüdür, aynı zamanda dinlemeyi de iyi bilmek gerekir. Bu iş görüşmesinde genelde hafife alınan bir şeydir. İşe alımı yapan kişileri dikkatli bir şekilde dinlerseniz, onlar da size nasıl bir kişi aradıklarını detaylı bir şekilde anlatacaktır.

İş görüşmesine hazırlanmak aynı zamanda duruşunuz, göz kontağınız, konuşma hızınız, tavırlarınız gibi beden dilinizi de iyi kullanabilmeyi içerir. Bunlar küçük gözükse de karşınızdaki kişinin ne yaptığınıza değil ne söylediğinize odaklanmasını sağlar.

İŞ GÖRÜŞMESİ SIRASINDA

İş görüşmesi yapacak kişiyle ilk görüşmeniz canlı olarak ilk izlenimi bırakacağınız andır. İş görüşmesinde yapmamanız gereken birçok şey var, burada birkaç başlık halinde bulardan bahsedebiliriz.

Giyinişiniz iş görüşmesinde ilk bakışta dikkati çeken şeylerden biridir. Profesyonel gözükmenin gücünü küçümsemeyin. Bu, görüşmecinin sizi göreceği ilk an ve bu görüşme bir sonraki görüşme için ilk adım. İster bankaya ister bir mağazaya başvuruyor olun, başvurduğunuz işe uygun giyinmelisiniz.

İş görüşmesi aslında siz şirkette içeri girdiğiniz anda başlar. Çoğu yerde iş görüşmesi yapacağınız kişiyle görüşmeyi beklediğiniz bir yer olur ve burası hem sizin gözlendiğiniz hem de gözlem yapabilmenize olanak sağlayan bir yerdir. Bu bekleme anında da diğer adaylar arasından sıyrılabileceğinizi ya da elenebileceğinizi unutmayın.

Görüşmeden önce ve sonra muhatap olduğunuz herkese iyi bir yaklaşım sergileyin. Robert Half International tarafından yaptırılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yöneticilerin yüzde 91’i asistanlarının iş görüşmesi için bekleyen adaylar hakkındaki fikirlerine önem veriyor ve bunu seçme sürecinin bir parçası olarak görüyor. Eğer resepsiyonist ya da şirketteki herhangi birine karşı saygısızca davranış göstermek, işi alma şansınızı negatif yönde etkileyecektir.

Özgeçmişinizdeki spesifik noktalara önem verin. İş deneyimlerinizdeki herhangi zayıf bir kısım için hazırlanarak iş görüşmesine gidin. Size sorulan sorulara açık ve direkt bir şekilde yanıt verin. Aynı araştırmada yöneticilere onları iş görüşmesinde en çok etkileyen şeyler sorulduğunda, yüzde 32’si dürüstlük ve güvenilirliğin en önemli şey olduğunu söylemiş. Sözel yetenekler ve coşku ise listede ikinci sırada yer alıyor.

İş görüşmesinde görüşmeci sizin iş için doğru kişi olduğunuzu bilmek ister. Aynı şekilde siz de pozisyonun sizin için doğru olup olmadığını bilmek istersiniz. İş görüşmesi aslında iş, şirket kültürü ve daha birçok konuda bilgi sahibi olabileceğiniz bir fırsattır.

İŞ GÖRÜŞMESİNİ BİTİRİRKEN

Eğer bu zaman kadar iyi bir etki yaratabilmişseniz, iyi bir notla oradan ayrılabileceğinizden emin olun. Teşekkür edin, tanıştığınıza memnun olduğunuzu söyleyin. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili kararın ne zaman belli olacağını da sorabilirsiniz.

İŞ GÖRÜŞMESİ HATALARI

İş görüşmesi iş arama sürecinin kritik bir adımıdır. Robert Half International şirketi şirkette çalışan müdürlere son zamanlarda iş görüşmesinde meydana gelen en alışılmadık olayları sormuş. Sonuçlar iş arayanlar için ilk izlenimin ne kadar önemli olduğunu açığa çıkarıyor. Müdürlere “Şimdiye kadar iş görüşmesinde olduğunu duyduğunuz en sıra dışı şey neydi?” diye sorulmuş. İşte bazı cevaplar: Görüşmede adaylara önceki işinde müşterilerle ilişkisini sorulduğunda, bir aday “Zorluk çıkaran müşterileri sevmem” yanıtını vermiş. Yine başka bir adaya eğitim hayatıyla ilgili bilgiler sorulduğunda, “Benim ihtiyacım yok, ben hayat okulundan mezunum” yanıtını vermiş.

Bazen de adayların yaptıkları hareketler, kelimelerden daha fazla şey ifade ediyor. Örneğin, resepsiyonda bekleyen bir aday cebinden bir cips çıkarıp yemeye başladığı iş görüşmesi yapacak olan kişi onu selamlayınca da, aday cipse bulaşmış olan elini karşısındaki kişiye tokalaşmak için uzattığı anlatılanlar arasında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
İş görüşmesinin püf noktaları

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!