2006’ya damgasını vuran siteler

YouTube gibi video yayınlanabilen veya MySpace ya da Second Life gibi sosyal ilişkiler kurmaya yarayan web sitelerinin başarısı…

İnternetin dev arama motoru Google, bu nedenle, video kliplerinin paylaşılabildiği, geçmişi bir yılı aşmayan YouTube sitesini satın almak için 1,65 milyar doları düşünmeden verdi.

Sosyal ilişkiler kurmaya olanak tanıyan ve şimdi Çin'e yerleşmeye çalışan MySpace, kısa süre önce amatör müzisyenlere yapıtlarını kendi kişisel sayfalarına koymalarına olanak tanıyan bir hizmeti de hayata geçirdi.

Bir başka internet devi Yahoo! da bir süre önce, web'de şarkıcı, dansçı, aktör, fotoğraf sanatçısı veya yeteneğini göstermek ya da ünlü olmak isteyen tüm amatörlerin katılacağı yarışmalar düzenleyen Bix adlı internet sitesini satın alıverdi.

Yahoo!'nun bu yıl içindeki bir başka ilginç girişimi de, internet kullanıcılarından gelen ve dünyayı 2006 yılında tasvir ettiği düşünülen fotoğraf, video ve metinleri, şirketin California'daki Silikon Vadisi'nde bulunan genel merkezine "zaman kapsülü" içinde toprağa gömmesi oldu.

İnternet aleminin 2006 içindeki bir başka hızlı gelişimi de, herkesin her türlü fanteziye açık bir "avatar" oluşturabildiği Second Life adlı sitenin başarısı oldu.

Second Life, kendi para ve ekonomisiyle, bir ev, bir iş sahibi olabilme veya biriyle bir gece barda tanışabilme olanağı sunabilen gerçek bir dünya yaratması, bu başarısına zemin sağladı.

Sanal dünyadaki bir başka önemli gelişme de bloglarda yaşandı. Bu alanda uzman Technorati sitesinin, kendi düşüncelerini, fikirlerini, bilgilerini veya dedikodularını yayınlayabildikleri blog sahibi üyesinin sayısı 50 milyonu aştı.

"Bu platformlarda öncelikle pasif tüketiciden çok içerik yaratıcılarını görüyoruz" diyen Berkeley Üniversitesinin internet uzmanı Doçent Coye Cheshire, YouTube, MySpace, FaceBook ve online ansiklopedi Wikipedia kullanıcılar tarafından yönlendirildiğini, insanların interneti sadece bilgi aramak için değil, yarattıkları içeriği tanıtmak için de kullandıklarını belirtiyor.

Cheshire, "Web 2.0" adı verilen bu eğilimde "benmerkezcilikte" bir artış görmediğini belirterek, "İnsanlar daha narsist olmadılar, sadece kendilerini diğerlerinden daha farklı şekilde ifade edebilme olanağına kavuştular. Mesela internette bir kadın bir erkek olabilir" diyor.

İnternet uzmanı Berkeley öğretim üyesi, internet üzerinden kendilerini ifade eden insanların sayısında artışın daha ileri ve ucuz teknolojinin meyvesi ve yıllar geçtikçe internetin daha iyi tanınması sayesinde olduğunu belirterek, "Bu, harika bir uyuşum. Daha fazla internet kullanıcısı, kendini ifade edecek daha etkili yöntemler kullanmak için daha fazla yaratıcılık" diye konuştu.

Bundan 15 yıl önce insanların akıllarına videoları paylaşmak gibi parlak bir fikrin gelmiş olabileceğini, ancak o sırada bunu gerçekleştirmenin olanaksız olduğunu söyleyen Cheshire, şimdi ise hızlı bağlantı, arama motorları ve internet platformlarıyla bunun çok kolay olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
2006’ya damgasını vuran siteler

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!