Aşırı et tüketimi zararlı

Uzmanlar, Kurban Bayramı’nda beklenen aşırı et tüketiminin başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabileceğine dikkat çekti…

Diyet Uzmanı Doç. Dr. Semahat Altuhul, Kurban Bayramı’nda artması beklenen et tüketiminin başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabileceğine dikkat çekti.

Kurban Bayramlarında tüm yıl boyunca et tüketemeyen birçok vatandaş et tüketebilme fırsatı bulması nedeniyle bayram sonrasında her öğünde et yer. Uzmanlar Kurban Bayramı sonrasında artması beklenen et tüketimine karşı vatandaşları uyararak, haddinden fazla et tüketiminin insan sağlığında son derece olumsuz etkiler yaratabileceğini açıklıyor. Özellikle, kalp ve şeker hastalığı olan kişiler et tüketimine dikkat etmeleri konusunda uyarılıyor.

AŞIRI ET TÜKETİMİ BİRÇOK HASTALIĞIN NEDENİ OLABİLİR

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semahat Altuhul, Kurban Bayramı’nda artması beklenen et tüketimine karşı vatandaşları uyardı. Fazla miktarda et tüketiminin başta kolesterol artımı olmak üzere, kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Altuhul, özellikle hipertansiyon, diyabet, korner kalp ve böbrek hastalığı olanların et tüketimine önemle dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Altuhul, Etin sağlık için vazgeçilmez bir gıda olduğunu fakat fazla tüketiminin insan sağlığına ciddi seviyede zararlı olabildiğini açıkladı.

SADECE ET DEĞİL YANINDA BİTKİ DE TÜKETİLMESİ SAĞLIKLI

Vatandaşları günler boyunca her öğün et yememeleri konusunda uyaran Altuhul, “Bir beslenme uzmanı olarak benim vatandaşlara önerim. Her öğün et tüketmemeleri. Sadece et tüketimi sağlık açısından zararlı olabilmekte. Bu yüzden biz vatandaşlara eti diğer yemeklerin içinde kullanmasını en azından et ile birlikte salata, marul, maydanoz, püre ve yeşil soğan gibi bitkileri de tüketmesini öneriyoruz. Etin yanında yoğurt yenmesi ya da ayran içilmesini vatandaşlara öneriyoruz. Günlerce sadece et tüketmek hem diğer gıdalardan yararlanamamasına hem de aşırı derecede kolesterol almasına neden oluyor. Ayrıca et yemeğinin hemen ardından bayramlık tatlı tüketimi sağlık açısından iki kat bir risk oluşturur.

Eğer tatlı tüketilecekse yemek yedikten sonra bir süre bekleyerek tüketilmelidir” dedi. Altuhul, normal çay ve yeşil çayın kötü huylu kolesterolü düşüren bir yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, et yemeğinin ardından çay tüketilmesinin mide kanserini önleyebildiğini belirtti.

MANGALDA PİŞİRİLEN VE KESİLİR KESİLMEZ YENEN ET ZARARLI

Altuhul, kurbanlık kesilir kesilmez etinin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, etteki oksijenin tükenmesinin beklenmesi gerektiğini kaydetti. Oksijeni tükenmeyen etin sindirilmesi ve pişirilmesinin zor olduğunu açıklayan Altuhul, iyi pişmemiş etin bağırsak parazitlerinin yumurtalarını taşıyabildiğini ifade etti.

Altuhul, etin pişirilmesi konusunda çok aşırıya kaçmamak kaydıyla tam olarak kaynatılmış ya da teflon tavada pişirilmiş etin tüketiminin daha sağlıklı olduğunun altını çizerek, etin özellikle yağsız tarafının tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Izgara etin yüksek miktarda kanserojen madde içerebildiğini anlatan Altuhul, “Hiç kimseden Kurban Bayramı’nda et tüketmemesini isteyemeyiz ama bir bayramın dört günü de ızgara tüketmemelerini söyleyebiliriz. Mangalda pişen et ciddi seviyede kanserojen maddeler içerir. Mangal barbeküde et doğrudan ateşe maruz bırakıldığı için hidrokarbonlar üretir. Bu bileşikler etten akan yağ kömürün üzerine düştüğünde çıkan dumanda oluşur. Biz vatandaşlara en azından mangalda daha az yağlı et kullanmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

ETİ KUŞBAŞI YA DA KIYMA OLARAK DEĞİL PARÇA OLARAK SAKLAYIN

Altuhul, Kurban Bayramı sonrasında etin hemen tüketilmemesi yıl boyunca yenecek şekilde derin dondurucu dolaplarda şoklanarak aklanması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Et dolapta şoklanarak saklanması ve tüm yıl boyunca yenmesi hem sağlık açısından hem de ekonomik açısından çok daha faydalı. Eti saklarken de bazı şeylere dikkat edilmeli. Etler kıyma ya da küçük küçük kuşbaşı olarak değil birer pişirimlik parça et olarak saklanmalı. Et ne kadar küçük olarsa o kadar çabuk mikrobik maddelere maruz kalır. Pişirimlik etler tek her yemek öncesinde çıkarılıp yenmelidir. Şoklanan et hemen tüketilmelidir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Aşırı et tüketimi zararlı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!