Tohumlar çürüyor

Kasım ayından sonra Aralık ayında da havaların kurak, sıcaklığın ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hububat ekili alanlarda iki tehlikeli gelişmeyi birden başlattı…

Erken ekilen alanlarda havaların da sıcak gitmesiyle yeşeren ekinlerde kocama endişesi görülürken yeni ekimi yapılan alanlarda da nemden dolayı tarlalara atılan buğday, arpa, mercimek gibi ürünlerin tohumlarının filizlenmeden çürümeye başladığı endişesi yaşanıyor.

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, özellikle pancar yerlerine ekilen tohumlukların kar yağışı olmaması ve nemden dolayı bozulma riskinin yükseldiğini ifade etti.

Kısa süre içinde yağış olmazsa yeşermeyen tohum özelliğini kaybeder diyen Çöklü, “Ekim ayı yağışı çok güzel oldu. Erken yapılan ekimde bu yağışların etkisiyle çabuk yeşerdi. Ancak hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yeşeren ekinin çabuk kocamasına yol açacağından dolayı, çiftçiler arazilerini ya koyunlara yaydırmaya, ya da çim biçme makineleriyle biçmeye hazırlanıyorlar. Çünkü şimdi iyi yeşeren ekin, sap yoğunluğunu artıracağından verim düşüklüğü yaşanır. Çürüyen tohum da yenilenmemesi halinde o da verim kaybına yol açar. Kar yağışının olmaması hububatı erken eken çiftçimizi de, geç eken çiftçimizi de kara, kara düşündürüyor” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Tohumlar çürüyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!