Yalıhüyük’te haşhaş ekimi serbestleşti

Hükümet, çizilmemiş haşhaş kapsülünün baş alım fiyatını 1.85 YTL olarak belirlerken, haşhaş kapsülü alım ve satımı hakkında yürürlükte olan Bakanlar Kurulu kararı gereği Yalıhüyük'te de haşhaş ekimi serbest bırakıldı…

İlçemizdeki üreteciler, alacakları izin belgeleriyle birlikte haşhaş ekerek ve çizilmemiş haşhaş kapsülü ürünlerini TMO'ya satarak ekonomik seviyelerini yükseltme olanağı elde etti.

2006 yılı sonbaharından itibaren Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamıyla Balıkesir İlinin Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı İlçeleri, Eskişehir'in Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi, Sivrihisar İlçeleri, Konya'nın Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak İlçeleri, Manisa İlinin Merkez, Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Sarıgöl ve Selendi İlçeleri'nde izin belgesi karşılığında haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimi serbest bırakıldı.

Haşhaş ekimini teşvik edici tedbirlerin alınması, kaliteli ürün yetiştirilmesi için yapılan ıslah çalışmaları, tohumluk üretimi, kapsülün muhafazası ve depolanmasıyla satın alınan ürünlerin değerlendirilmesindeki maliyet artışları dikkate alınarak, TMO'ca haşhaş kapsülü ve kapsülden elde edilen morfin ve türevleriyle haşhaş tohumunun iç ve dış satışlarından, tohumluk üretim ve dağıtımından doğabilecek zararlar görev zararı sayılacak ve Hazine'ce karşılanacak.

Karar kapsamında TMO; haşhaş tohumunun alımı ve satımına ilişkin fiyat, miktar ve bunlara ilişkin uygulama esaslarını belirlemeye yetkili tayin edildi. Buna göre, bu sene çizilmemiş haşhaş kapsülü baş alım fiyatı 1.85 YTL, ürünün 2007 yılı avans baş alım fiyatı ise 1.90 YTL olacak. Gelecek yıl için haşhaş kapsülü fiyatları ilan edilinceye kadar, yeni mahsul Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) belirlenen 2007 yılı avans baş alım fiyatı ve belirlenecek alım ve uygulama esaslarıyla satın alınacak. Daha sonra fiyat farkı meydana geldiği takdirde bu miktar üreticiye ayrıca ödenecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’te haşhaş ekimi serbestleşti

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!