Arılar için pancar şekerinden yem

Çumra Şeker Fabrikası, Türkiye’de ilk kez ruhsat alarak pancar şekerinden pastörize arı yemi şurubu üretimine başladı…

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Şeker Sanayi Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk yaptığı açıklamada, aracılıkta Türkiye’nin koloni varlığı bakımından dünyada 2’nci, yıllık 70 bin ton bal üretimiyle de 4’üncü sırada yer aldığını belirtti.

Türkiye’de kovan başına verimin ise 16 kilogram civarında olduğunu ifade eden Konuk, verimin düşük olmasının nedenlerinden birinin arıcıların, arının yazın ürettiği balın yüzde 65’ini alıp kalan kısmı arıya kış yemi olarak kovanda bırakması olduğunu vurguladı.

Uzun ve sert geçen kışlarda da tekrar dışardan şerbet verme zorunluluğu bulunduğunu belirten Konuk, bunun da arıcılara yem hazırlama külfeti getirdiğini, yem hazırlarken kuru madde oranının tutturulamamasının arıların ishal olmasına neden olduğunu bildirdi.

Arıcıların bu sorunlarını kendilerine ilettiğini ifade eden Konuk, bunun üzerine Türkiye’de arıcılığa çok büyük destek sağlayacak pastörize arı yemi şurubunun deneme üretimlerine başladıklarını kaydetti.

PANCAR ŞEKERİNDEN ARI YEMİ

Çumra Şeker’in üretim öncesinde AB ülkelerindeki arı yemi çalışmalarını yakından ve titizlikle takip ettiğini belirten Konuk, laboratuvar çalışmalarının yanı sıra Konya Sararlar Yaylası, Karkın, Arıkören, Alibeyhüyüğü kasabaları, Antalya-Alanya Konaklı Yaylası, Toslak Yaylası ve İmamlı köyünde deneme çalışmaları yapıldığını bildirdi.

Çumra Şeker’de doğal pancar şekerinden arı yemi üretimine başlandığını ve Ege, Ordu, Ardahan ve Alata Tarımsal Araştırma Enstitüleri ile 14 ilin arı yetiştiricileri birliğine ve Antalya’da bambus arısı üreticilerine numuneler gönderildiğini bildiren Konuk, bunlardan da olumlu sonuçlar alınması üzerine Sıvı Şeker Tesislerine yapılan 2 milyon dolarlık ek yatırımla, en son teknoloji kullanılarak arı şurubu üretilmeye başlandığını ve günlük üretim kapasitesinin 150 ton olduğunu belirtti.
Konuk, fabrikanın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünden arı şurubu için üretim belgesi alan ilk ve tek kuruluş olduğunu bildirdi.

Arıların kışlık yiyeceğini balla karşılamanın ekonomik olmadığı gibi kovan başına verimi de düşürdüğüne işaret eden Konuk, ayrıca arıyı balla beslemenin yağmacılığa ve Amerikan Yavru Çürüklüğü gibi yıllarca canlı kalabilen hastalıkların gelecek yıllara taşınmasına neden olduğunu bildirdi.

Çumra Şeker’de üretilen arı yemi şurubunun birçok avantajı bulunduğunu ifade eden Konuk, “Tamamen doğal pancar şekerinden üretilmektedir. Sıvı ve hazır bir yemdir, zahmetsizce tüketilmektedir. Mikrobiyolojik bozulmaya karşı dayanıklıdır, çünkü pastörize işlemi yapılmıştır. Uzun süre bozulmadan depolanabilir. Kuru maddesi yüzde 72 olup, su oranı düşük olduğundan fermante olmaz” dedi.

ARILAR YEM ŞURUBUYLA BAL TOPLAMA SEZONUNA GÜÇLÜ GİRECEK

Arıcılara ruhsatlı ve talimatlara uygun arı yemi kullanmalarını tavsiye eden Konuk, şunları kaydetti: “Pastörize arı yemi şurubu, erken ilkbaharda ve geç sonbaharda verilmelidir. Dışardan yemleme, mutlaka bal üretim sezonunun haricinde yapılmalıdır. Yemleme yapılmadığında koloniler strese girer, arılar küçülür, kıtlık nedeniyle kovanı terk ettikleri, hatta intihar ettikleri görülür. Arı şurubuyla sonbahar beslemesi yapılması halinde koloni kışa güçlü girer, böylece kışın kolonideki kovan kayıpları azalır. Kışın yıpranan ve güçsüzleşen kovanlar erken ilkbaharda bu yemle beslendiğinde koloni hızla güçlenir ve sayıca artar. Böylece bal toplama sezonunda güçlü bir koloni elde edilmiş olur. Bu da, arıcının bol ürün elde etmesini sağlar.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Arılar için pancar şekerinden yem

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!