Küresel ısınma ve küresel etkileri

Küresel ısınma, dünyada bilinen adıyla “Global warming” artık birçok insan için küresel bir olgu haline geldi. Sadece adıyla değil, günümüzde bize yaşattıklarıyla kendini iyiden iyiye hissettiriyor ve her geçen gün derinliğini daha da arttırıyor.

Küresel ısınmanın temel sorumlusunun insan olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Birleşmiş Milletler (BM), küresel ısınmanın son 50 yılda yüzde 90 oranında insan eliyle gerçekleştirildiğini ve asırlarca süreceğini dile getirdi. Bu artık kaçınılmaz olan bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Son olarak Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen İklim değişikliği konulu panelde Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu tarafından 21 sayfalık bir rapor yayınlandı.

Raporda, insan eliyle sera gazlarının salınımının sebep olduğu bugünkü sorunlar, şöyle sıralanıyor : “ Daha az soğuk günler, daha sıcak geceler, öldüren sıcak hava dalgaları, seller ve yoğun yağışlar, yıkıcı kuraklıklar ve kasırga ile tropikal fırtına gücünde artış.”

Peki, daha uzun vadede dünyayı ve dolayısıyla insanları neler bekliyor. Raporda, 2100’e kadar sıcaklığın 1,8 ila 4 derece artacağı ve okyanuslardaki su seviyesinin 18 ila 59 santimetre yükseleceği kaydediliyor ve bu da Bangladeş’ten Hollanda’ya pek çok kıyı ülkesinin sular altında kalabileceği anlamına geliyor. Ayrıca raporda, kutup buzullarının erimesiyle 2100 yılı yazında artık Antarktika’nın olmayabileceği, fırtınaların şiddetleneceği, sel felaketlerinin artacağı, sıcaklık dalgalanmalarının daha sık yaşanacağı ifade ediliyor. Kısacası küresel bir yok oluşa doğru hızla yol almakta olduğumuz açıkça raporda sunuluyor.

Doğa, artık insanların ortaya çıkardığı yüksek karbondioksit (CO2) miktarıyla baş edebilme kapasitesini yitiriyor ve bunun sonucu olarakta raporda, küresel ısınmanın etkilerinin 21. yüzyılda daha fazla olacağına vurgu yapılarak, ‘uygarlaşma ne kadar yavaşlarsa yavaşlasın, ya da sera gazlarının salınımı ne kadar azalırsa azalsın, küresel ısınma ve deniz seviyesinin yükselmesinin asırlarca süreceği’ belirtiliyor. Colorado’daki Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nden iklim analizi yöneticisi Kevin Trenberth ise bize acı durumu şöyle ifade ediyor; “ Bu durduramayacağımız bir şey. Bununla yaşamak zorunda kalacağız. “

Görünen o ki 21. yüzyıl birçok olayla yüzleşmek zorunda kalacağımız bir yüzyıl olacak. Hem de bizzat insanoğlu’nun kendi eliyle neden olduğu sorunlar yüzünden. Bunun için insanoğlu’nun her zamankinden çok yıkıcı olmaktan, yapıcı olmaya geçmeye ihtiyacı var. Eğer bunu başaramazsak, gelecekte bizi daha iyi bir dünya bekliyor olmayacak.   

Metin ATALAY /elk. Elektronik. Müh. adayı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Küresel ısınma ve küresel etkileri

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!