DGD’de 2007 uygulama esasları

featured

Bu yıla ilişkin doğrudan gelir desteği (DGD) ödemesinden yararlanmak isteyen çiftçilerin, 12 Mart-2 Kasım günleri arasında tarım il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptırmaları gerekiyor…

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu yıla ilişkin DGD ödemelerini düzenleyen Doğrudan Gelir Desteği Ödemesi Yapılmasına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ÇKS’ye kayıtlı olan ve tebliğde DGD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere, işledikleri arazi büyüklükleri dikkate alınarak, en fazla 500 dekar arazi için DGD ödemesi yapılacak. Dekar başına temel DGD ödemesi yanında ayrıca, organik tarım yapan ve toprak analizi yaptıran çiftçilere, tavsiye edilen üretim tekniklerini kullandıkları araziler dikkate alınarak ilave DGD de ödenecek.

Dekar başına yapılacak temel ve ilave DGD miktarları, bakanlık tarafından açıklanacak. DGD ödeme planı, DGD başvurusu yapan çiftçilere ait bilgilerin, ÇKS’ye girişinin il ve ilçelerde tamamlanmasını ve ön denetiminin bitirilmesini müteakiben bakanlık tarafından belirlenecek. Ödemelere, kontrollerin tamamlanması ve bakanlık tarafından DGD ödemeleri ile ilgili talimatların bankaya gönderilmesinden sonra başlanacak.

DGD ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemelere Ziraat Bankası aracılık edecek. Bakanlık tarafından bankaya kaynak aktarılmasını müteakip, tarım il-ilçe müdürlüklerince ÇKS’deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı DGD icmallerine göre, ödemeler çiftçilerin hesaplarına yapılacak.
Çiftçilere yapılan toplam ödeme tutarının binde 5’i, bütçenin ilgili kaleminden bankaya hizmet komisyonu olarak verilecek.

DGD uygulaması, Tarımsal Üretimi Genel Müdürlüğü (TÜGEM), il ve ilçelerde oluşturulacak tahkim komisyonları, tarım il-ilçe müdürlükleri ve tespit komisyonları tarafından yürütülecek. DGD ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 12 Mart’tan itibaren 2 Kasım 2007 günü mesai saati bitimine kadar ilçe-il müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Kadastro görmemiş köylere ilişkin tahkim komisyonlarınca yapılan çalışma planına göre her köy için, 2 Kasım’dan önce olmak üzere son müracaat tarihi belirlenecek.

Çiftçiler, temel DGD yanında ilave DGD’den de yararlanmak istiyorlarsa; başvuruları sırasında bunu ayrıca bildirecekler.

DGD uygulamasının denetimini sağlayacak tedbirleri bakanlık alacak. ÇKS’ye kaydı yapılmayan araziler, üretim yılı içerisinde herhangi bir üretim ya da üretim gayesiyle toprak işlemesi yapılmamış olan boş araziler, kadastro geçmemiş birimlerde, tapu sicil müdürlüklerinden onaylı tapu zabıt kaydına sahip olmayan çayır vasıflı araziler, orman arazileri için DGD verilmeyecek. Tespit komisyonları çalışmalarına yardım edilmediği, çalışmaların engellendiği tespit komisyonu tutanağı ile belirlenen ve tahkim komisyonu tarafından DGD kapsamı dışında bırakılmasına karar verilen köylerdeki araziler de DGD’den yararlandırılmayacak.

HAKSIZ YERE DGD’DEN YARARLANANLAR

Tebliğde belirtilen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen ödemelere esas teşkil eden belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumlu olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere DGD ödenmesine neden olanlar ile haksız yere DGD ödemesinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullanan çiftçiler hakkında gerekli cezai ve diğer kanuni işlemler yapılacak. Ayrıca sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullanan çiftçiler tahkim komisyonu karar tarihinden itibaren 5 yıl süreyle DGD ödemelerinden faydalandırılmayacak. Eğer, DGD ödemesi yapılmış ise yapılan ödemenin tamamı geri alınacak.

Haksız yere yapılan ödemeler, “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun” hükümleri çerçevesinde geri alınacak.

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belge alma, verme, saklama ve ibraz yükümlülüklerine uymayan ve çiftçi belgesini almayan çiftçiler, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen avans, kredi, sübvansiyon, prim gibi ayni ve nakdi destek unsurlarından yararlanamayacak.
Başvuru süresinin 2 Kasım’a kadar verilmesi nedeniyle, 2007 yılı DGD ödemeleri, yılı içinde değil, muhtemelen gelecek yılın ilk aylarında yapılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
DGD’de 2007 uygulama esasları

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!