Suğla Depolaması’ndaki balıklar tehlikede

Pompalar vasıtasıyla baraja aktarılacak suya, kanalizasyon sularının karışması nedeniyle balık populasyonunun yok olma tehlikesi altında olduğu bildirildi…

Image 

Suğla Depolama Barajı’ndaki çin sazanı, levrek ve yağ balık türlerinin, pompalar vasıtasıyla baraja aktarılacak suya kanalizasyon sularının karışması nedeniyle yok olma tehlikesi altında bulunduğu bildirildi.

Yalıhüyük Belediye Başkan Vekili Ramazan Çolak yaptığı açıklamada, yer altı sularının önemli oranda çekildiği, göl ve barajlardaki su seviyesinin düştüğü Konya’da, Suğla Depolama Barajı’nda birikecek suyun öneminin daha da arttığını belirtti.

Daha önce baraj yakınlarındaki drenaj kanallarında biriken yağmur ve kar sularının taşması sonucu, çiftçilerin mahsullerinin zarar gördüğünü ifade eden Çolak, “Bu kanallarda biriken suların boşa gitmemesi için Çumra Sulama Birliği bir proje hazırladı. Proje ile bu drenaj kanallarındaki sular, pompalar aracılığıyla Suğla Depolama Barajı’na aktarılacak. Çalışmalar son aşamaya geldi. Sadece pompaların kurulması bekleniyor” dedi.

Çolak, Seydişehir ilçesinin kanalizasyon sularının borular vasıtasıyla bu drenaj kanallarına akıtıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Yani pompalar kurulduktan sonra bu kanallardan barajlara su aktarılmaya başlanırsa, baraj bir anda kirlenecek, içindeki daha önce yetişmesi için atılan Çin sazanı, levrek ve yağ balıkları olumsuz etkilenecek. Bazı balıkçılar, bu drenaj kanallarında avlanıyor. Avladıkları balıklar, kanalizasyon suları nedeniyle çok pis kokuyor. Onlara bu balıkları yememelerini ve satmamalarını söylüyoruz. Dolayısıyla, bu atık suların karıştığı sular, baraja pompalanacak olursa, sağlık ve çevre açısından çok ciddi problemler yaşanabilir. Oradaki balıklar suyun aktarılması durumunda yok olabilir.”

Yaklaşık 400 balıkçının geçimini sağladığı barajdan her yıl tonlarca balık avlandığını anlatan Çolak, bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artacağını umduklarını, dolayısıyla barajın suyunun kanalizasyon sularıyla kirlenmemesi için bir an önce çözüm üretilmesini beklediklerini bildirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Suğla Depolaması’ndaki balıklar tehlikede

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!