Yalıhüyük’te hat sanatı yaşatılıyor

featured

İlçemiz Yalıhüyük'te İlçe Müftülüğü emrinde memur olarak çalışan Yusuf Çakıcı, günümüzde yok olmak üzere olan hat sanatını yaşatmaya çalıştığı gibi çocuklarına da bu sanatın inceliklerini öğretiyor…

  

İslamiyet'in ortaya çıkışına kadar hüküm sürmüş medeniyetlerde bugünkü anladığımız manada yazı güzelliğine rastlamak pek mümkün olmadığını tarih kaynaklarından anlayabiliyoruz. İslamiyetin zuhuru ile Hz. Ali, Hz. Ömer, Hz. Talha Hz. Hatip bin Ömer gibi sahabiler Hz. Peygamberimiz(sa) efendimizin vahiy katipliğini yapmış ve İslam aleminin ilk yazı yazanları olmuşlardır.

Genel olarak hat denilince Kur-an'ı Kerim harfleri ile yazılmış yazılar akla gelmektedir ve sanat yazıları içinde ''Hüsn-i Hat'' tabiri kullanılmaktadır. Hüsn-i Hat la uğraşanlara da Hattat denilmektedir.

Hat denilince aklımıza bir çok mana gelir ki, bunlardan biride hakkak yani maden taş ve tahta üzerine kabartma resim veya oyma sanatıdır.

Osmanlıların İslamiyet yaptığı hizmetler arasında İslami sanat dallarından hüsn-i hattın önemli yeri olmuş ve Türk İslam sanatının en çok ilgi gösterilen kollarından biri olma özelliğine sahip olmuştur. Manevi boyutu ve estetik güzelliği ile, yalnızca gözlere değil gönüllere de hitap eden Hüsn-i Hat, 1940 lı yıllarda Ord. Prof. Süheyl Ünver in çabaları ile yeniden canlandırılmaya çalışılmış ve bu çabalara Necmettin Okyay, Hamit aytaç, Prof.Dr. Ali Alpaslan da katılarak bu günlere taşınmıştır.

Yalıhüyük İlçesinde  amatör olarak hat sanatı ile uğraşan Yusuf Çakıcı, bu tarihi sanatla uğraşının hikayesini şöyle anlatıyor: ''Bu işe camilerde gördüğüm hat yazılarından etkilenerek başladım. On yıldır uğraştığım bu işte 1997 yılında Van'ın Saray ilçesinde 15 eserle ilk sergimi açtım. 1998 yılında Van Kültür Sarayı'nda 45 eserle ikinci sergimi açtım. Allah nasip ederse Yalıhüyük'te camiler ve din görevlileri haftasında üçüncü sergimi açmayı planlıyorum'' dedi.

Kendisine fırsat verildiğinde Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurs öğretmeni olarak bu işi yeni nesillere aktarmak istediğini belirten Çakıcı, amacının bu tarihi sanatın unutulmasına engel olmak olduğunu söyledi.

Haber: Fatih ATALAY

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’te hat sanatı yaşatılıyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!