Türkiye'de yaklaşık 13 bin çiftçi ailesinin 103 bin 500 hektar alanda organik tarım faaliyeti yaptığı belirtildi…
Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, organik tarım, üretimde kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü yapılan ve nihai ürünü sertifikalandırılan bir tarımsal üretim biçimi anlamına geliyor.
Ülkemizde organik tarım 1985-1986 yıllarında dünyada organik tarımın gelişimine ve yurt dışından gelen organik ürün talebine bağlı olarak, sistemsiz bir şekilde başladı. Ancak daha sonra çıkan yasa ve yönetmeliklerle organik tarım yasal zemine oturdu.
1986 yılında kuru üzüm, fındık, kuru incir gibi geleneksel ürünlerle başlayan organik tarım faaliyetleri bugün yaklaşık 13 bin çiftçi ailesi tarafından, 103 bin 500 hektar alanda buğdaydan gül yaprağına kadar uzanan yelpazede gerçekleştiriliyor.
Türkiye'de, yılda toplam 170 çeşit ve 359 bin ton organik ürün üretildiğini belirten uzmanlar, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin ürettiği organik ürünlerin neredeyse tamamı ihraç edilmektedir. Konya'da ise 2000 yılında başlayan organik tarım çalışmalarının, çilek başta olmak üzere üretim yelpazesi her geçen yıl artmaktadır. 17 çeşit organik ürünün yetiştirildiği Konya'da bin 692 dekar alanla ilk sırada organik çilek gelmektedir. Organik çileği, sırayla vişne, nohut, rezene, havuç, kiraz, arpa, buğday, domates, erik, mercimek, anason, üzüm, badem, elma, ceviz, haşhaş takip etmektedir. 2006 yılında Konya'da 779 üretici tarafından toplam 3 bin 874 dekar alanda organik üretim gerçekleştirilmiştir.''