Yalıhüyük’te bir şeyler mi oluyor?

Nereden çıktı şimdi bu başlık diyebilirsiniz. Hani hep Yalıhüyük ilçemizin eksikliklerini  yazıyorduk da birilerini bir şey yapmaya davet ediyorduk ya. Hah işte ipler burada kopuyor…

Bugün yalihuyuk.com internet sitesini gezerken, gözlerimi yaşartacak bir haberle karşılaştım. Biz avazımız çıktığı kadar “Bir şeyler yapın!” diye bağırıp dururken, çiçeği burnunda kaymakamımız Yalıhüyük için kolları sıvamış bile. Ve ilçemiz için ne yapılabiliri proje haline getirmiş. Yalıhüyük’ün iki önemli sorunu olan bilimsel elma yetiştiriciliği ve hayvanlık konularında proje hazırlamış.

Bakınız ilçemizde yıllardan beri elma yetiştiriciliği yapılır. 64 bin elma ağacının bulunduğu tespit edilen Yalıhüyük’te bahar ayıyla başlayan emekler mahsulünü sonbaharda  vermeye başlar. Ama elma üreticilerinin yüzü hasat mevsiminde pek gülmez. Yalıhüyük ve çevresinde elma sektörünü harekete geçirecek bir pazar olmadığı için, üreticiler ya elmalarını döküntü fiyatına kaptırıyor, yada sattığı elmanın parasını alamıyor. Benim hatırladığım kadarı ile 2 yıl öncesinin mahsul parasını hala alamayan hemşerilerimiz var. İşte bu noktada devreye giren kaymakamımız ürünlerin kooperatif veya birlik kanalıyla tek elden pazarlanmasını öngörüyor. Son derece yerinde bir karar.

Ama bu kararın alınması için kaymakamın beklenmemesi gerekiyordu aslında. Yıllardır bu işi yapan ve çok defa canı yanmış olan ilçe halkımızın bu konuyu yıllar önce çözmüş olması gerekiyordu. Bakın ilçemize baraj geleli 2 yıl oldu ama hemen balıkçılık birliği kuruluverdi. Neden balıkta gösterdiğimiz bu hassasiyeti elmada göstermiyoruz. Neyse ki kaymakamımız geldi de bu konuya parmak bastı. İnşallah en kısa zamanda birlik çatısı altında toplanan Yalıhüyüklüler ürünlerini en iyi fiyattan aldanmadan satmaya başlarlar. 

Bir diğer konu da ilçemizde neredeyse bitme noktasına gelen hayvancılıkla ilgili. Ben hatırlarım bundan 10 yıl öncesine kadar hemen herkesin evinde hayvanı olur, akşamüzeri davar ve sığır dağılımında ortalık ana baba gününe dönerdi. Geçen zaman zarfında neredeyse hayvancılık yok denecek hale geldi. Elbette ki bunun farklı sebepleri var. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi köyde genç kimse kalmaması, hayvancılığın biraz zahmetli, çok zaman isteyen ve yorucu bir iş olması bu sebebler arasında gösterilebilir.

Gelelim ilçemizde uygulanması hedeflenen projeye. 4 yıl boyunca uygulanması düşünülen proje ile 25 aileye her birine 9 baş keçi ve baş teke olmak üzere 225 keçi 25 teke verilecek. Köyden kente göçü de azaltması planlanan proje ile bir ailenin yıllık 100 bin liranın üzerinde gelir elde etmesi sağlanacak. Tarım İlçe Müdürlüğü bünyesinde geliştirilen bu projede yer alacak aileler bu ay içerisinde seçilecek. Ve umut ediyoruz ki hayvancılık ilçemizde yeniden faaliyet göstermeye başlayacak.

Fazla söze ne hacet. İstenince bir şeyler yapılabiliyormuş demek ki.
Teşekkürler Kaymakamımız Abdullah Abid Öztoprak, Teşekkürler Tarım İlçe Müdürlüğü çalışanları. Teşekkürler bu haberleri bize duyuran Yalihuyuk.com ailesi.

Fatih YILMAZ

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’te bir şeyler mi oluyor?

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!