Yalıhüyük’te süne ile ilaçlı mücadele

featured

İlçemiz Yalıhüyük'te bazı arazilerde, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri'nin çalışmalarında süne zararlı böceği tesbit edildi…

Yapılan tespit ve ölçümler sonucu Suğla arazisinde m2 ye 15-20 arası süne vakasının görülmesi üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü harekete geçti. İlçe de anonslarla çiftçilere çağrıda bulunan İlçe tarım yetkilileri İl Tarım müdürlüklerinden getirtilen ilaçlama makineleri ve Etkin mücadele için İlaç temini yaptı.

Yetkililerden alınan bilgilere göre Şuan itibari ile Yalıhüyük ilçesine bağlı Suğla arazisinde 3000 dekarlık alanda süne vakası görüldüğü belirtiliyor.3gündür çalışmalarını etkin bir şekilde sürdüren İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri şu ana kadar 570 dekar alanın ilaçlandığını söylediler .Belediyenin anonsundan sürekli çiftçilere duyuru yapılmasına rağmen Yalıhüyük çiftçisinin istenilen düzeyde mücadeleye uymadığı belirtiliyor.3000 dekarlık alan ilâçlanmazsa süne vakasının bütün Suğla arazisine yayılması tehlikesi olduğu bunu için çiftçilerden daha duyarlı bir mücadele yapılması isteniyor.

Süne ile mücadele yapılmadığı taktirde bundan en fazla zararı çiftçilerin göreceği ve ofisinde alım fiyatlarını düşüreceği anlatılıyor.

Süne nedir ve zararları nelerdir?

Hububatın en önemli zararlısıdır. Yassı oval vücutlu toprak rengindeki  süneye yılda bir nesil verir. Kışı dağlarda meşe ,geven ,kirpi otları arasında geçirir ve ilkbaharda havaların 15 dereceye ulaşması ile tarlaya göç ederler. Özellikle buğdayda zarar yapan süne kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararıp kurumalarına sebep olur. Sünenin bu boğazına kurt boğazı denir. Bitkiler geliştikçe başaklar henüz kılıf içindeyken beslenerek başakların beyazımsı bir renk almasını ve kurumasına neden olur.Sünenin bu zararına da ak başak adı verilir. Başak dönemin dede daneleri emerek Pazar değerini düşürürler.

Sünenin en önemli düşmanları keklik,bıldırcın vb. kuşlardır. Bunların korunması gerekmektedir.Tarla kenarları ağaçlandırılmalıdır. Kesinlikle anız yakılmamalıdır.

Ülkemizde son yıllarda sünenin yumurtasını yiyerek beslenen dolayısı ile süne popülasyonunu önemli oranda azaltan parazoidler araziye salınmaya başlanmıştır .Hatta İl Tarım müdürlüğü bu konuda yeterli teknik donanıma sahip olmuştur. Süne ile mücadelede en son çare ilaçla mücadeledir .

İlçe Tarım Müdürlüğünün yaptığı ilanlarla çiftçiler ilaçlama yapmaya ısrarla çağrılıyor. Mücadelede kullanılacak ilaçlar çiftçilere ücretsiz temin edilmekte olduğu belirtiliyor.

Haber: Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’te süne ile ilaçlı mücadele

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!