Regaib Gecesi

Allah (c.c) katında zamanların değerleri birbirine eşittir. Ancak öyle zamanlar vardır ki o zamanlarda öyle hadiseler olur ki, o vakte diğer zaman dilimlerinden daha üstün bir değer kazandırır.

Regaip Gecesi de Recep ayının  ilk Cuma gecesine isabet etmesinden dolayı  bu müstesna zamanlardan biridir.  Bu gece, yalvarış ve yakarışların Yüce Mevlaya sunulduğu ve Onun rahmetinden af ve mağfiret istendiği, huzur mutluluk ve müjde gecesidir.Hz.Allah (cc)’ nın kullarına lütuf ve ihsanının çokluğu, kereminin bolluğu ve pek çok günahkarı bağışlaması sebebiyle bu geceye Regaip Gecesi  adı verilmiştir. Bu gecenin bu değeri nereden kazandığı hususunda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri; Hz. Amine validemizin böyle bir gecede Resulullah (sav)'e hamile olduğunu anladığıdır.  
 Sevgili Peygamberimiz (sav) Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayında çok dua eder, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi. Resulullah (sav)'in Receb’in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiği ve cuma gecesinde, bu  geceye mahsus olmak üzere on iki rekât namaz kıldığı çeşitli rivayetlerde mevcuttur.

Regaip gecesinin, içinde bulunduğu Recep ayı, rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan bir aydır. Bundan dolayı Hz. Peygamber (sav) “Allahım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur.”diye dua etmiştir. Bu aylara Çok sevaplı ibadet ayları diyen Bedüzzaman şöyle işaret ediyor : “Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şaban-ı Muazzamada üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde otuz bine çıkar.” (Şualar, 416)

Dört kelime olarak regaip, çokça rağbet edilen, nefis, kıymetli, değerli, ihsan mânâlarına gelen Ragibe kelimesinin çoğuludur. Buna göre Regaip Gecesi denilince: Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymeti ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece ki; Yüce Allah (cc)  rahmetini sağanak sağanak yağdırmasının yanı sıra Hz.Peygamber (sav) Efendimizin dünyaya teşriflerinin ilk halkasını teşkil eden anne rahmine şeref verdiği gün olduğu rivayetler arasındadır.Hz.Peygamberimiz (sav)'in doğuşuyla yeryüzü nasıl küfür ve cehaletin karanlık-larından kurtulup büyük bir mutluluğa boğulduysa, onun teşriflerinin ilk basamağı olan Regaip gecesi yanı bu geceyi de bütün kâinat büyük bir mutlulukla alkışlamış, ve salavatlarla ayakta karşılamışlardır.Mânen bereketli olan bu gecenin bir hususiyeti de mübarek Ramazan ayının ilk habercisi olmasıdır.

Ashabı Kiram (ra) Hz.Resulullah (sav)’e sorarlar:  “Ya Resulullah Recep ayının tümünü oruçlu geçirmeye gücüm yetmez. O halde, ilkinden bir gün, ortasından bir gün, sonundan da bir gün tutarsın. Böyle ettiğinde, ayın tümünü oruçlu geçirmiş olursun. Zira, yapılan iyilikler on misli sevap getirir.”

Mübarek gün ve geceler, biz Müslümanlar için geçmişi değerlendirmek, geleceğimize yön vermek için bulunmaz fırsatlardır. Yapılan duaların kabul edildiği, günahların bağışlandığı ve manen yeni bir sayfanın açıldığı bereketli zaman dilimlerinden idrak ettiğimiz mübarek Regaip Gecesi vesilesiyle, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden atalım. İbadetin zevkinden bizi mahrum eden nefsin kötü arzularını frenleyelim. Gönül dünyamızı bulandıran haset, kin, düşmanlık gibi kötü duygulardan temizleyelim.Çünkü hayat su gibi akıp gitmektedir. Dün, günahlarımızla- sevaplarımızla geçti. Geçen günleri geri getirmek mümkün olmadığı gibi gelecek günleri yaşayacağımıza da dair hiçbir garantimiz –  belgemiz – senedimiz de yoktur. Öyleyse bu gibi gün ve gecelerin değerlendirilmesi ise bizim elimizdedir. Mübarek gün ve gecelerin manevi ikliminden yararlanarak içinde bulunduğumuz zamanın kıymetini bilip, üzerimize düşen kulluk görevlerini hakkıyla yerine getirmeye çalışmalıyız. Bu mübarek gün ve gecelerde, kendimizi toparlamak, sorgulamak, davranışları-mıza çeki düzen vermek için birer fırsat bilip Yüce Allah (cc)'a yönelip bir hiç olan arkadaşımıza veya sevdiğimi kişinin dediklerini nasıl yapıyorsak öyleyse O'na karşı kulluk görevlerimizi de daha dikkatli ve dürüst bir şekilde yerine getirmeliyiz. Zaten kaybedecek zamanımız da yoktur. Rabbimize yönelerek dua ve niyazda bulunmalıyız. Kur'an-ı Kerim'de Yüce Allah (cc) “ Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.” Buyurarak böyle mübarek gün ve geceleri, geçmişi değerlendirmek amacıyla Allah’(cc)a ve Resul (sav)’üne  doğru yönümüzü vermek için bulunmaz fırsatlardır.

Yüce Rabbim bizleri bu mübarek geceler hürmetine, Alemlere Rahmet olarak ana rah-mine teşrif edilen Hz.Muhammed Mustafa (sav) Efendimizin hürmetine, nefsimizi, neslimizi, ailemizi, ana- babamızı – kardeşlerimizi, tüm Müslümanları ve İslam alemini, her türlü kazadan, beladan, fitneden, fücurdan, sıkıntıdan, tehlikeden, gıybetten, iftiradan, zinadan, içkiden, kumardan, semavi ve arızı belalardan, musibetlerden, şeytanın ve şeytanlaşmış insanların şerrinden, Kur’an-a Ezana, Bayrağa, hangi makamda olurlarsa olsunlar dil uzatanlara, hidayet nasip eyleyip, Müslümanları muhafaza eylesin.Geceniz mübarek ve “ HİRA” nız olsun.Dualarınız bu garip içinde olsun!.. 
 
Yusuf ÇAKICI – Yalıhüyük / KONYA  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Regaib Gecesi

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!