Hayatın ışığı dua yada müminin silahı-2

Rahman olan, rahim olan, yüce Allah’ın isimleriyle  başlayalım kaldığımız yerden devam edelim duâ  konusuna inşaallah…

Öyleyse şöyle bir düşünelim!.. Sosyal hayatımızda emir, tavsiye ve ricalarını pek yerine getirmediğimiz, bu konuda önem verdiğimiz bir kimseye  günün birinde işimiz düşse, kendisine  gidip işimizi halletmesini rica etsek  o bize şöyle demez mi ? Hangi yüzle geldin? Sen benim dediklerimi yerine getirdin mi ki, bende seninkileri  yerine getireyim? Veya kendimizi o şahsin yerine koyalım günün birinde gelip bir takım  şeyler talep etse, biz ona aynı şeylere söylemez miyiz?  Elbette ki söyleriz. Çünkü her şey karşılıklıdır. Yüce Allah (cc)  Muhammed Suresinin 7. ayetinde şöyle buyurmaktadır. “ Ey iman edenler! Eğer siz Allah’ın dinine destek olursanız, Oda size yardım eder ve savaşta ayaklarınızı kaydırmaz.” buyurarak Yüce Allah (cc) ’a nasıl ve hangi yüzle duâlarımızı yapacağımızı gözden geçirmeliyiz. ( Kur’an-ı Hakim ve Açıklamalı Meali  Prof. Dr. Suat YILDIRIM)

Duâ iki kısma ayrılır:

Biri Fiili Duâ : Kişinin  her hangi bir arzusu karşısında elinden gelen her şeyi ifade etmesidir.Mesala;hastasına Allah (cc)’tan şifa dileyen kimsenin tıbbın gerektirdiği imkanları çerçevesinde yerine getirmesidir.Bunu yerine getirmediği müddetçe, ellerini  açıp Allah (cc)’ tan şifa dilemesinin  bir anlamı olmayacaktır. Çünkü Allah (cc) yeryüzündeki her şeyi bir takım sebeplere bağlamıştır. Bizler birer kul olarak o sebepleri yerine getirmekle sorumluyuz.

İkincisi sözlü duâ : Kişinin elinden geleni yaptıktan sonra ellerini açıp Allah(cc)’ tan yardım dilemesidir. Değil mi ?

Yüce Allah(cc) “ Kullarım beni senden soracak olurlarsa, bilsinler ki  ben pek yakınım.  Bana duâ edenin duâsına icabet ederim.” ( Bakara 2/ 186 Prof. Dr. Suat YILDIRIM )
Başka bir ayeti kerimede  de “ De ki duânız olmazsa Rabbim size ne diye değer versin ki ? ” (Furkan 25/77 Prof. Dr. Suat YILDIRIM)  buyurarak duânın  bizlerin Yüce yaratıcımıza olan samimiyet ve bağlılığımızın alametidir.  

Hz.Peygamber (sav) Efendimiz Şöyle buyurmaktadır.“ Duâ eden, üç şeyden hali değildir.  (mahrum olmaz):Ya günahı affolur veya hemen hayırla karşılığını görür, Yahut ahirette mükâfatını bulur.”  (Deylemi)

Duâ, Allah (cc)  ile kul arasında kuvvetli bir bağdır. Duâdan uzak kalmak, kişinin yaratıcı ile irtibatının zayıflamasına, bunun sonucunda da dini hayatında gevşekliğe sebep olur.

Oysa Alemlere Rahmet olarak gönderilen Hz.Peygamber  (sav) “ Ben günde 70 kez tevbe ve istiğfar ederim.” buyurmuş  ve duânın ehemmiyetini dile getirmiştir.Tabi ki değişik duâlar vardır. Mesela: Kulun Rabisin den af ve mağfiretinin istemesi, anne babanın evlatları için yap-tıkları duâ, evlatların anne ve babaları için yaptıkları duâ, misafirin duâsı, mazlumun yani zulme uğrayanın duâsı gibi duâlardır. 

Evliyâullahdan İmamı Rabbanî Ahmed Faruk Serhendî şöyle demiştir: “ Bir şeyi istemek, ona nâil olmak demektir; Zirâ Allâh (cc)’u Teâlâ kabul etmeyeceği duâyı kuluna ettirmez. Bakın bu konuda Hz.Peygamber (sav)  buyuruyor: Herhangi bir kul, koltuğunun altı görülecek şekilde ellerini kaldırır ve Allâh (cc)'dan bir dilekte bulunursa; acele etmediği takdirde kesinlikle duâsına icabet edilir. Acele nasıl olur yâ Resûlallah? Duâ ettim, kabul olmadı,der de vazgeçer işte bu yanlıştır; duâ yerine gelene kadar ısrar etmek gerekir. Bu sebeptendir ki Hz.Peygamber (sav) şöyle buyurur: Üç kişi bir araya geldikleri zaman, birlikte ettikleri duâ'yı Hz.Allah (cc)  geri çevirmez. Hele hele bu duâlar belirli yerler, belirli zamanlar  olursa o zaman daha çok güzel olur. Niçin belirli yerler. Meselâ: Kâbe'de, Arafat'ta, Medine'de Hz. Peygamber (sav) Efendimiz’in Makâmında, Hz.Peygamber (sav) i bir rivayete göre  6 diğer bir rivayete göre ise 7 ay evinde misafir eden  sahabi Eyyûb Sultan Hz.nin makâmında yapılan duâlardır.

Bir gün bir çocuk babasına  sorar babacığım Medineyi münevvere neden çok sıcak diye sorduğunda babasının ona evladım burada iki güneş vardırda ondan dediğinde. Çocuk Babacığım güneş bir değimli ? babası evet evladım fakat Güneşi, ayı, yıldızları, fezayı,semayı, arz ile  tüm mahlukatı onun yüzü suyu hürmetine yaratmış olan Hz.Muhammet Mustafa (sav) gibi bir güneşinde orada olması hasebiyle iki güneşin sıcaklığı olunca böyle olur cevabını verir.
  
Görüşünceye dek hoşça kalın dostça kalın… 

Yusuf ÇAKICI – Yalıhüyük/KONYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Hayatın ışığı dua yada müminin silahı-2

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!