Çocuklar genelde anaokuluna ilk geldiklerinde anne-babalarından ayrılmak istemezler, annelerine sarılıp, ürkek gözlerini çevrede gezdirerek, içeri girmekte direnirler, hatta ağladıkları bile görülür…
Bu süreç, çocuktan çocuğa değişir. Bazı çocuklar bağımsız, kişiliği gelişmiş, güven duygusu pekişmiş, anne-babasının belli saatte gelip kendisini alacağına inanır ve tabiki böylelikle ana okuluna ve diğer çocuklara uyumu daha kolay olur. Başlangıçta çocuğumuzun gösterdiği tepki, okula karşı değil, anne-babasından ayrılmak istemediğindendir.
Çocuğumuza okula uyum sorununun çözümünü çabuklaştırmak konusunda bizler yardımcı olabiliriz. Nasıl mı? Mesela okul hakkında çocuğumuza açıklama yapmalı ve okulu tanıtmalıyız ki uyumu kolaylaştıralım. Okulun her gün gidilmesi gereken belli bir oyun, arkadaş ve eğitim ortamı olduğunu anlatmalıyız. Tabiki bu açıklamarı sakın abartmamalı ve yanlış bilgiler vermemeliyiz. Aksi taktirde çocuğumuz, kendisine anlatılanlarımızı okulda bulamayınca okula olan güvenini kaybedebilir.
Size tavsiyem çocuğunuz okula alışana kadar günde 1-2 saat okulda kalmaya başlayarak birkaç gün içinde tam gün çıkarmalısınız.
Bir ana okulu öğretmeni olarak çocuklarda uyum sağlama aşaması boyunca gözlediğim tepki çeşitleri şunlardır:
– Bazı çocuklar gayet ilgili ve rahat başlarlar.
– Çocuklar İlk üç gün ya da bir hafta ilgili ve istekli olarak okula gelirler. Okul, onlar için park gibidir, fakat bir süre sonra biraz da annesi ile birlikte olmak ister ve sürekli okula gelmenin anlamını yeni kavramaya başlar ve tepki gösterir.
– Bazı çocuklarda daha en baştan itibaren anneden ayrılmak istemezler. Annelerini sınıfa, yanına çağırırlar, annesinin yemeğini yedirmesini isterler, hatta ağladıkları bile gözleriz.
Bu uyum sürecinde anne-baba olarak kararlı, sabırlı ve okul öncesi eğitime ve kuruma inançlı olmanız çocuğunuzun okula uyumunu kolaylaştıracaktır.
Çocuğunuzun okul hakkındaki olumlu ve olumsuz ne düşündüklerini sizlere anlatmasına olanak verin ki, çocuğunuz okula uyum sağlaması kolaylaşsın. Eğer diğer veliler, okul ve personel hakkında olumsuz duygu ve düşünceniz varsa, sakın bunları çocuğunuzun yanında konuşmayın, lakin bu tür konuşmalar çocuğunuzu kötü yönde etkileyebilir. Bu sebepten dolayı bir problem olduğunda çocuğunuza duyurmadan yönetimle mutlaka iletişim kurmalısınız.
Çocuğunuzun okula başladığı ilk gün pazartesi veya salı olmalıdır ki, bir iki gün okula gidipte hemen hafta sonu tatiline girmemesi ve okuldan soğumaması için.
Ayrıca çocuğunuz onbeş gün geçtiği halde aşırı ağlıyor, gece altını ıslatıyor, içe dönüklük, saldırganlık, arkadaş ilişkilerinde kopukluk gösteriyorsa, bu çocuğunuzun henüz okula hazır olmadığını gösterir. Böyle bir durumda, 3-4 aylık bir süre okula ara vermek ve çocuğun biraz daha olgunlaşmasını beklemek çok daha yararlı olacaktır.
Sevgi ve saygılarımla
Nurcan YILDIZ