Küresel ısınma sonucu birçok gölümüz akarsularımızın suları çekiledursun, hala dere yataklarında birçok cinsi balık bulmak mümkün…
Bölgedeki akarsularda bulunan aynalı sazan, akbalık levrek ten sonra tuna balığının da bölgemizdeki akarsularda yaşadığını biliyor muydunuz?
Bölge akarsularımızda pek fazla rastlanmayan Tuna balığını tutan avcılar 4,267 gr olan bu balığı kamuoyu ile paylaşmak için resim çektirdiler. Bir balıkçı için tutulan büyük bir balık anlatılmaz bir duygu olsa gerek. Tuttuğu tuna balığı ile objektiflere poz veren A.Aslan bakın duygularını nasıl anlatıyor: "Balık tutmak benim hayatımın bir parçası bu bölgede birçok yerde balık tuttum. Ama Kadınhanı'ya 20 km uzaklıkta bulunan Beşgöz Deresi'nde tuttuğum bu balık benim balıkçılık hayatımda bir ilk ve çok zevk aldığım bir anı oldu" dedi. Bilinçli bir balıkçı olduğunu söyleyen Aslan balık avcılarına da bir nasihatte bulunarak: "Zaten azalan su kaynakları ile balık avcılığı yok olma tehlikesi yaşıyor. Onun için bütün balıkçı arkadaşlarımdan ricam av yasağına uymaları bilinçli av yapmalarıdır" şeklinde konuştu.
TUNA BALIĞININ ÖZELLİKLERİ
Tuna balıklarının saatteki hızları ortalama 8 kilometredir. Fakat bazı durumlarda birkaç saatte 72 kilometre hıza kadar çıkabilirler. Tuna balıkları sürekli yüzerler, hiç dinlenmezler. Başka hiçbir kemikli balık açık denizde bu kadar geniş çapta yer değiştirmez. Bunun nedeni köpekbalıklarında da olduğu gibi Tuna balıklarında da onları su üstünde tutan gaz kesesinin bulunmamasıdır. Bu nedenle batmamak için sürekli yüzmek zorundadırlar. Yapılan araştırmalar bu balığın ortalama 50 günde Florida'dan Norveç sahillerine kadar, yani 8.000 kilometrenin üzerinde bir mesafe katettiğini göstermiştir. Su havadan 800 kez daha yoğundur. Bu yüzden suda hareket de son derece zordur. Hiç durmadan yüzen Tuna balıkları da bu sebeple çok fazla besine ihtiyaç duyarlar. Günlük olarak vücut ağırlıklarının onda biri kadar besin tüketirler.
Haber: Fatih ATALAY