Bebeklerde diş sağlığı ve bakımı

Her anne baba bebeklerinin ortalama 6 aylıkken ilk dişlerini çıkardıklarını çok iyi bilirler, çünkü bu diş çıkarma zamanı bebekler için olduğu kadar anne-baba içinde zor bir aşamadır…

Bebeklerimiz dişleri çıkmadan önce salyasında artış, dişetlerinde tümsekleşme, dişlerin kaşınması, bebekte huzursuzluk, uykusuzluk gibi izlenimlerimiz olur. Bu dönemde bebeğimiz dişlerini kaşımak amacıyla her bulduğu şeyi ağzına götürür ve bu sebepten dolayı bebeğimizde ishal ve ateşte artma sıklıkla görülebilir.

Diş çıkarma döneminde bebeğimizin diş kaşıntısını rahatlatmak amaçlı kalın kesilmiş, bebeğimizin kopartamayacağı şekilde kesilmiş, havuç, salatalık gibi soğutulmuş sebzeler, yine buzdolabında soğutulmuş diş kaşıyıcıları bebeğimize verebiliriz. Bebeğimizde ki rahatsızlık bu şekilde geçmiyorsa çocuk doktorumuza veya diş hekimimize danışarak tavsiye edecekleri anestezikli krem kullanılabiliriz. Bende bir bucuk yaşındaki kızıma diş acılarını hafifletmek amaçlı olarak çocuk doktorumuzun önerdiği „dentinox“ adında bir jel kullanıyorum ve sizlerede bebekleriniz için kullanmanızı tavsiye ederim.

Bebeklerimizin dişleri çıkmasıyla birlikte bakımına da başlamalıyız. Bebeğimizi her beslenmeden sonra temiz ıslak bir tülbentle dişlerini silinmeliyiz. Bebeğimize kesinlikle bala batırılmış emzik, şeker veya bal ile tatlandırılmış sütle uyutmaktan kaçınmalıyız. Bebek beslendikten, hatta uyuduktan sonra bile mutlaka emzik yada biberonu ağızdan çekilmeliyiz ve dişlerini temiz bir tülbent yardımıyla temizlenmeyi ihmal etmemeliyiz.

Çocuklarımızın süt dişleri 2 –3 yaşında tamamlanır. Bu süre içinde doktorumuzun tavsiyesi doğrultusunda çocuğumuzun diş sağlığı açısından gerekli kalsiyum ve floru takviye etmek gerekir. Flor haplarının dozu mutlaka diş hekiminiz tarafından ayarlanmalıdır, azının yararlı olmayacağı gibi fazlasınında zararı olabilir.
Çocuklarımız 1,5- 2 yaş civarında küçük bir diş fırçası yardımıyla dişler fırçalanmalılar. Bu işlem 3 yaşına kadar macun kullanılmadan yapılmalıdır ve ancak 3 yaşından itibaren diş macunu kullanmalı, bununda miktarı çok az yani pirinç tanesi kadar olsa yeterli olacaktır.

Çocuklarımızı asla doktor / diş doktoru ile korkutmamalıyız. Her yaştaki çocuğumuza anlayabileceği dilde diş doktorunda yada çocuk doktorunda yapılacakları anlatmalıyız. Çocuğumuzu asla kandırmamalıyız , lakin size veya diş hekimine olan güvenin tam oluşması tedavi sürecini kolaylaştırır.

Unutmayın ki, çocuğumuzun ileride sahip olacağı beyaz gülüşlerde en büyük pay bizlere ait olacaktır. Daha bebeğimiz doğmadan beslenmemize ve aldığımız vitaminlere çok dikkat etmemiz gerekiyor, çünkü bebeğimizin dişlerinin oluşumu daha doğmadan başlıyor.

Sevgi ve Saygılarımla

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Bebeklerde diş sağlığı ve bakımı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!