Yöremizin Yemekleri – 2

Sevgili okurlarım, bu hafta sizlerle yöremizin yemeklerinden 'Tandır Kuzusu diğer adınla Çebiç ve un helvası'nın tariflerini sizlerle paylaşmak istiyorum…

Tandır Kuzusu (Çebiç)

MALZEMELER:
1 keçi veya koyun kuzusu (bir yaşını doldurmamış olacak) Çebiçe Sürmek için: 2 su bardağı süzme yoğurt,1 su bardağı salça, 1 iri soğan( çok ince kıyılmış), 5 diş sarımsak (dövülmüş), 2 yk tuz. Çebiçe saplamak İçin: 10 -15 arpacık soğan, 1 baş sarımsak. Süslemek İçin: Soğan suyunda 5 dakika bekletilmiş maydanoz, Mevsim çiçekleri.  Beraberinde: Çebiçin suyuyla pişirilmiş bulgur pilavı.

YAPILIŞI:
Kuzu tandıra asılacağı gün kesiyoruz. Başını ayırmadan boynuzlarını alıp, derisini yüzüp, İç organlarını çıkarıyoruz. (Bu işlemleri çok dikkatli ve temiz yapmalıyız. Çünkü sulanmaması için hayvan yıkanmamalı, şayet yıkanırsa temiz bir bezle çok iyi kurulanmalı).

Bir kapta çebice sürülecek malzemeleri karıştırıp, kuzunun dışına ve içine sürüyoruz. Uzun sivri bir bıçakla hayvanın kaba etli yerlerini delip, ayıklanmış soğan ve sarımsakları yerleştiriyoruz. (Kahvaltıda yaprak ciğer olarak kullanılmayacaksa) ciğeri, yüreği ve böbrekleri karnına koyup, bir tepsi içinde 2 saat dinlendiriyoruz. Kuzunun dört ayağı telle birbirine sağlam bir şekilde bağlayıp, kafası ayakların arasına yerleştirilir. Bağlı ayaklarının arasından sağlam bir demir şiş geçirilir. Pişerken düşmemesi için belinden de bir tel geçirilir.

Tandırı yakıp, alevli hali geçip, orta harareti bulunca (ekmek pişirme ısısı) içine kuzunun suyunun damlaması için yarıya kadar su dolu bir büyük tencere oturturuz. Kuzuyu sırtı aşağı gelecek şekilde tandıra sarkıtıp, demir şişlerin uçlarını dışarıda bırakıyoruz. Tandırın ağzına bir saç kapatıp, etrafını hava almayacak şekilde çamur ve cila ile sıva yapıyoruz. Tandırın alt tarafındaki kullesini (hava alma deliği) de çamur ve cila ile iyice kapatılıyor. Çebici pişmesi için kendi haline bırakıyoruz. Pişme süresi hayvanın taze, yaşlı, zayıf, besili olmasına göre değişir. Genç ve zayıf hayvanlar 1-1,5 saatte; besili ve yaşlı olanlar 2,5-3,5 saatte pişerler. Pişme süresince tandırı sık sık gözlemeli ve hava alan yerlere cila sürmeliyiz. Kuzu pişince keserle sacın kenarlarına yavaşca vurarak çamurları alıp, sacı kaldırırız, demirin iki ucundan tutarak kuzuyu dışarı çıkarıp, telleri çözeriz.

Tandırın dibindeki tencereye akan yağlı suya pişmiş olan ciğer, yürek ve böbrekleri de kuşbaþı doğrayarak salma tekniğiyle acele bulgur pilavı yapıp, Kuzuyu alacak büyüklükte bir tepsiye pilavı yerleştiririz. Kuzunun başını ayaklarının arasından çıkartarak pilavın üzerine yerleştirip, ağzına maydanozu koyup, tepsideki pilavın kenarlarını bir sıra maydanoz ve mevsim çiçekleri ile süsledikten sonra sofraya alırız.

 

UN HELVASI

MALZEMELER:
Pekmez veya şekerden yapılmış şurup, 2 çay bardağı sıvı yağ, Yeteri miktarda un

YAPILIŞI:
Pekmez kaynatılarak veya şekerden yapılan şurup kaynatılarak içine yeteri miktarda un konur. unu karıştırarak içindeki şuruba yediririz. İçinde hiç pekmez kalmayıncaya kadar karıştırılır. Sonra yağ ilave edilerek kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun!

Not: Sizlerinde bildiğiniz yöremize ait yemek tariflerinizi mail adresime gönderin, sizin isminizle yayınlayayım.

Nurcan YILDIZ (nurcan@yalihuyuk.com)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yöremizin Yemekleri – 2

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!