Kış ayların gelmesiyle birlikte çocuklarımızda üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski de artıyor…
Bu sebepten dolayı sizlerle kışın çocuklarımızın yakalanabileceği hastalıklardan, bulaşma yollarından, belirtilerinin neler olduğundan, nasıl tedavi edileceklerinden veya nasıl önleyebileceğimizi paylaşmak istiyorum.
En sık üst solunum yolu hastalığı nezle diye de bildiğimiz soğuk algınlığıdır. Diğerleri ise grip, sinüzit, orta kulak iltihabı, bademcik iltihabıdır.
Kış aylarında okulların açılmasıyla sınıf, yuva, kreş gibi kalabalık ortamlara geçen çocukların daha fazla çocukla temasta olması sebebiyle hasta çocuklardan enfeksiyon etkenini solunum yolu ve direkt temasla kolayca alması ,daha az havalandırılan sıcak ve kuru, kapalı ortamlar , fiziksel aktivitenin azalması dolayısıyla bağışıklığın düşmesi başlıca nedenlerdir.
Hastalıklar 6 yaş altı çocuklarda daha sık görülür. Çocuklar yılda 5-9 defa soğuk algınlığı geçirebilirler.
Bulaşma yolları:
–öksürük hapşırma ile havaya yayılan damlacıkların solunum yolu ile alınmasıyla veya el teması ile bulaşma olur.
Belirtileri:
-burun akıntısı,hapşırık, hafif ateş, halsizlik,iştahsızlık, öksürük ,gözlerde kızarıklık görülür.
Tedavi:
– Hastalığı yapan etkene yönelik tedavi yoktur. Destekleyici tedavi olarak ateş düşürücüler, tuzlu sulu burun damlaları, oda havasının nemlendirilmesi, bol sıvı verilmesi şeklinde olur.
Üst solunum yolu hastalıkları için risk faktörleri vardır, bunlar:
Bazı ailelerde genetik olarak bazı infeksiyon hastalıklarına karşı yatkınlık vardır. Erken doğan ve doğum kilosunun 1500 gramın altında olan,erkek cinsiyet,anne sütü almamış olan çocuklarda, biberonla beslenen bebekler, sigara içilen ortamlar,kreş ve okul ortamı,bağışıklık sistemi bozuk olan çocuklar,astım ve alerjik hastalığı olan ,doğuştan kalp hastalığı olan, kanser tadavisi alan çocuklar risk altında olup üst solunum yolu hastalıklarına daha çabuk ve sık yakalanırlar.
Risk faktörü taşıyan çocuklara doktorlar grip-influenza aşısı öneriyorlar. Aşının bileşimi her yıl gelecek mevsimde bulunması beklenen en yaygın influenza suşlarına göre düzenli aralıklarla değiştiriliyor. Aşı 6 ay-3 yaş arası daha önce aşı olmamış çocuklara 1 ay ara ile 2 defa ½ doz, 3 -8 yaş arası çocuklara tam doz ,daha önce aşı olmuşsa 1 doz olarak , 9 yaş üstüne tek doz uygulanır. 8-10 gün sonra koruma başlar. En uygun aşılama zamanı ekim başıyla kasım ortasındaki süredir.
Çocuk doktorumun tavsiyesi üzerine bizde ailece, yani ben, eşim vede 19 aylık olan kızımada grip-influenza aşısı yaptırdık.
Ayrıca hastalıklardan korunmada en etkili yol el yıkamadır. Çocuklarımıza su ve sabunla en azından 30 saniye el yıkamalarını teşvik edilmeliyiz. Böylelikle hasta kişilerin salgılarının ağız burun giriş yollarına bulaşmasını önlemiş oluruz. Hasta kişilerin öksürük hapşırmada ağzın kapatması, maske takmaları damlacık yoluyla bulaşmayı azaltır. Kapalı sigara içilen ortamlardan kaçınılmalıyız, kuru havaya önlem olarak soğuk buhar makinaları uygulayabiliriz. Dengeli, protein enerjiden zengin , çinko, vitaminden zengin beslenme, düzenli uyku gerekli aşıların yaptırılması bağışıklık sistemini güçlendirir.
Nurcan YILDIZ