Yöremizin Yemekleri – 4

Sevgili okurlarım, bu hafta sizlerle yöremizin yemeklerinden 'Topalak ve Arabaşı Çorbası'nın tariflerini sizlerle paylaşmak istiyorum…

TOPALAK
MALZEMELER: ½ su bardağı Nohut, 1 adet Soğan, 1/3 bağ Maydanoz, 250 gr. Kıyma, 1/3 su bardağı İnce bulgur, 1 çorba kaşığı Un, 1 çorba kaşığı Katı yağ, 1 çorba kaşığı Domates salçası, 1,5 çay kaşığı Toz kırmızı biber, 4 su bardağı su, Karabiber, tuz.

YAPILIŞI: Nohutu bir gece öncesinden (ya da en az 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakılır. Süzdürüp, bir tencereye konur. Üzerlerini 2 parmak aşacak kadar su içinde bir taşım kaynatılır. Köpüğünü alıp, ateşi kısarak yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğanı rendeleyip, maydanozu ince ince kıyılır. Kıymayla birlikte bulguru, soğanı, maydanozu, tuzu ve karabiberi bir kaba konur. Biraz elinizi ıslatıp harcı sulandırarak iyice yoğurup, fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayarak küçük toplar hazırlanır. Bir tepsiye koyup, üzerlerine unu serpin ve tepsiyi sallayıp köftelerin una bulanmalarını sağlanır. Yağı tencerede eritip, salçayı ve kırmızıbiberi içinde biraz kavrulur. Suyu katıp bir taşım kaynatıp, köfteleri ve nohutu ekleyip ateşi kısılır. Köfteler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Tuzunu ayarlayıp ateşten alınıp, sıcak olarak servis yapılır.

ARABAŞI ÇORBASI
MALZEMESİ: Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon

ÇORBA YAPILIŞI: Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulur. Daha önce pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun üzerine ince ince didilerek konur. Bir miktar tavuk suyu eklenir. 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir. Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır.

ARABAŞI HAMURU: Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılır. Kaynayan suyun içine azar azar un konarak tahta kaşık ile karıştırılır. Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilir. Daha sonra hamurun kolay dağılması için tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dökülerek soğutulur. Daha sonra çorba ile servis yapılır.

Afiyet olsun!

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yöremizin Yemekleri – 4

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!