Kurban (Uhdiyye) -3-

Rahman olan, Rahim olan, Hadi olan, Bedi olan, Reşid olan,Vedud olan Yüce Allah (cc)’ın isimleriyle başlayalım inşaallah…

Yüce Allah (cc) Kevser suresinde “ Muhakkak ki biz sana Kevseri (Kevser, çok nimet demektir, ayrıca cennette bir havuzun da adıdır.) verdik. Öyleyse Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes…”(Elmalılı Hamdi Yazır tefsirini şöylece özetliyor: “ Sana o Kevser 'i verdiğimiz-den dolayı haydi sen Rabbinin lütfüne hem kalben, hem dilinle, hem bütün azalarınla bedenen ve malen her vechile şükretmek üzere Rabbin için ihlas ile namaz kıl, namaz kılmakla beraber kurban da kes. Ona böyle tevhid ve ihlas ile fedakarane ibadet ve kulluk et ve çok hayır işleye-rek nimeti an, Rabbinin sana olan ihsanı kesilmek ihtimali yoktur.” Hak Dini Kur’an Dili c. 9 s 513 108/1-2 Elmalı M.Hamdi YAZIR ) Bu emrin muhatabı şefkatli bir Peygamber ve merha-metli bir baba olan Hz. İbrahim (as) di. Gördüğü bir rüyada, senelerce önce, önce oğlu olursa onu Yüce Rabbisine Kurban edeceğine dair söz verdiği hatırlatılıyor ve bu vaadini yerine getirmesi isteniyordu. İbrahim Nebi isminin menşei olarak rivayet edilen “ebün  rahim” terki-binden de anlaşılacağı üzere, çok merhametli, müşfik, yufka yürekli bir babaydı. Gördüğü rüyasını günlerce söyleyemedi evladına ciğer paresine. Bir gün kendisini zorlayarak evladım, rüyamda seni kurban etmek üzere olduğumu, gördüm, sen ne dersin bu işe? Hz.İsmail (as) durumu anlar. Babasının yüzüne sevgiyle bakar, yufka yüreğinin  canı yanar. Teselli eder onu. Babacığım hiç düşünüp, çekinme, Rabbimin buyruğunu yerine getirmekten tereddüt etme teslim ol Rabbine sana Allah (cc) tarafından ne emrediliyorsa onu yap.İnşallah, benim  de sabırlı dayanıklı biri olduğumu  göreceksin der. Allah (cc) rızası için kesilen kurban ahirette geçilmesi çok zor alan sırat köprüsünde sahibi için bir binek (Burak) vazifesi görecektir. Hz. Peygamber (sav) Efendimiz bu hususta şöyle buyurmuştur; Hayvanın iyi ve güzelini kurbanlık olarak seçin, çünkü o sırat köprüsünde size  bineklik yapacaktır.

Kesilen kurban eti üçe ayrılır. Bir kısmı ev halkı için ayrılır, üçte biri akraba ve komşu-lara dağıtılır.Geriye kalan üçte bir de fakir ve muhtaçlara verilir. Kurbanın etinin bu şekilde taksim edilmesi mendup – güzel bir davranıştır. Nitekim Yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır. “…Belirlenen günlerde yani Kurban, eyyâm-ı nahr (Kurban kesme günleri denilen Zilhicce ayı-nın onuncu, on birinci ve on ikinci günleri)’nde kesecekleri kurbanlık  hayvanlar üzerine O’nun adını ansınlar. Artık onlardan hem kendiniz yeyin hem sıkıntı içinde ki yoksulları doyurun.” (Kur’an Yolu Türkçe Meâl ve Tefsir Diy.İşl.Başk.Yay c 3,s 725 Hac 22/28)İşte Hz.Allah (cc) için kesilen kurbanın eti  derisi,yağı,başı,yünü satılamaz. Eğer bunlar satılırsa parası sadaka olarak fakirlere verilmelidir. Hatta kurbanlık hayvan kesilmeden önce sütü  sağılsa, yünü kesilse bunların sadaka olarak  verilmesi gerekir. Çünkü kurbanlık hayvan her şeyi ile Allah (cc)’a yakınlık için hazırlanmış ve vakfedilmiştir. Bu hususla ilgili olarak Hz.Ali (ra) Şöyle buyurmuştur.“Hz.Peygamber (sav) Efendimiz beni göndererek kurbanlık develeri ile ilgilenme-mi onların etlerini, derilerini, çullarını tasadduk etmemi kasabın ücretini bunlardan vermememi  tenbih etti.” Diyerek devamla “ Kasap ücretini kendimizden öderdik.” demiştir.

İbn  Habbaz anlatıyor. Bir bayram günü Mekke’de cemre’ye yakın bir yerde bulunuyor-dum. Orada duran bir dervişi gördüm. Elinde bir testi veya ibrik vardı. Şöyle yakarıyordu: “ Ey benim efendim,Yüce yaratanım! İnsanlar sana kurbanları ve sevap işleriyle yaklaşıyorlar. Be-nim ise canımdan başka hiç bir şeyim yok.” Dedikten sonra birden haykırıp oracıkta can verdi, canını Rabbisine kurban etti. (Rehber Yayınları Dergisi s43)

Hz. Peygamber (sav) Şöyle buyurmuştur: Hiçbir kul, kurban günü, Allah indinde, kurban kanı akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zira, kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla, kıllarıyla, tırnaklarıyla  gelecektir.Kesilen kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah (cc) nezdin-de yüce bir mevkiye ulaşır. O halde gönül hoşluğu ile kurbanlarınızı kesin.Buyurduğunda kur-ban kesmenin sevabını soran sahabiye Hz.Peygamber (sav) Efendimiz kurbanın her bir kılı için bir sevap vardır.Buyurmuş;sahabe tekrar, Ey Allah’ın Resulü, kesilen  kurban yünlü ise (koyun, kuzu gibi) sevabı nasıl olacak? deyi sorduğunda Hz.Peygamber (sav),Yünün her bir kılı için de bir sevap vardır, cevabını vermiştir. (Rehber Yayınları Dergisi s12)

Bu vesileyle Kurban bayramının; Arafatta, Müzdelifede, Minada yapılan duâlar hürmetine nefsimizi, neslimizi, ailemizi, İslam alemini görünür ve görünmez  her türlü tehlikelerden, belalardan, musibetlerden, tehditlerden, terörden, hain insanlardan muhafaza eyleyip keseceği-miz kurbanların İbrahimi ve İsmaili  şuurla, birer Burak olması bizleri yoktan var eden, şekil veren, bazılarını bazılarından takvaca üstün kılan, Yüce Rabbimiz kabul eylesin. AMİN!..“ SEVDİKLERİNİZE GÜL VERİN eğer GÜL veremiyorsanız GÜLÜVERİN ” Bari!. 
 
Yusuf ÇAKICI – Yalıhüyük/KONYA

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Kurban (Uhdiyye) -3-

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!