Çaresizlik öğrenilmişti. O zaman başarılı olmak ta öğrenilebilir. Aslında insanlarda sandıklarından daha çok fazlası vardır.
İnsanlar bu güne kadar hep rüzgârı suçlamayı tercih etmişlerdir. Yelkenlerini kullanmak yerine kullanmak yerine insanlar sürekli başarısız olmalarının nedenini saçma sapan sebeplerle bağlamışlardır.
-Özellikle öğrenciler..
Buna bende dâhil örnek verecek olursak bir deneme sınavının sonucu eğer kötü geldiyse başlarız bahaneleri sıralamaya ardı arkası kesilmez.
İnsanlar birçok mazeret ürettikleri içinmi başarısız olurlar?
Yoksa mazeretleri oldukları içinmi başarısız olurlar?
Bu konu tartışılır. Aslında başarısızlığın gerçek nedeni ilgisizliktir. Dikkat ederseniz Bilgi beş harflidir. Beşte dördü ilgidir. Genellikle öğrencilerin Başarlı oldukları dersler kendisinin ilgilendiği derslerdir. Ama tek başına ilginin de bir faydası yoktur.
Gereken yapılmadığı sürece..Peki gereken nedir?Sizin yerinize ben cevap vereyim.Çok abes kaçacak ama ‘çalışmak ..çalışmak ve yine çalışmaktır.Haklısınız bana kızmış olabilirsiniz özellikle öğrenci arkadaşlarım.Çünkü biz bu lafı çok fazla duyuyoruz.Okula gideriz çalış çalış eve gideriz ‘çalış çalış’ insan ister istemez sinirleniyor.
Ama bi aralar ben biraz sinirleneniyordum. Galiba bundan başkada yapacak bir şey yok.
Yani başarının böyle sinirli sopası falan yok. Keşke olsaydı ki ama yok işte..
Bazen çalışmak gerçekten zor gelebiliyor. Ama başarmak için çalışmak gerekiyor.
Ne ilginçdir ki O Asya Türk toplumlarında başarılı olmayan çocukların adı bile yoktur. Acı ama gerçek başarımız kadar adam yerine konuyoruz. Başarımızın büyüklüğü kadar saygı görüyoruz. Hatta neyi başarırsak onunla tanımlanıyoruz.
Peki yazıma başladığımdan buyana şu ‘başarı ‘kelimesinden bahsediyoruz. Nedir bu başarı kelimesinin anlamı?’’Baş(+)arı’’nın anlamı baş olmak için Arı gibi çalışmak lazım. Bunu ben bir kitapta okumuştum. Başarıyı böyle şifrelemişler. Açıkçası bana da çok mantıklı geldi.
Başarı fedakarlık ister, işte bu yüzden genellikle başarılı insan sayısı azdır. Başarı için sevdiği şeyleri feda edebilen insanlar başarılıdır.Başarının kriteri alın teridir.Edison’un da değdi gibi sıkı bir çalışmanın yerini hiçbir şey tutmaz .Deha %1 ilham,%99 terdir.’’demiştir.
Başarının gerçek değerini onun için döktüğümüz alın ve aklı terinin toplamı ile ölçebiliriz.
Ter her zaman acıtmıştır. Acı yoksa ter yoktur, ter yoksa gerçek başarı yoktur
Ben hep böyle başarı başarı diyorum da başarılı olabilmek kadar başarılı kalabilmekte önemlidir. Unutmamalıyız ki başarı bazen en büyük baştan çıkarıcıdır.
Bu hayatta ya tozu dumana katasın yâda tozu dumanını yutarsın seçim senin!
Seher Çetin