Tatil ve Çocuklarımız

Sevgili Anne ve babalar, okullar kapanalı birkaç hafta olmuşken hepimizin düşündüğü tek bir konu var, 'ailece, çocuğumuz içinde faydalı nasıl bir tatil planlamalıyız' bu konuda sizlerle birkaç önerilerimi paylaşmak istiyorum…

Bu dönemde bazı anne ve babalar çocuklarının tatilde de çok çalışmasını istiyor, bazıları da onların günlerini boş geçirmesinden ve tatilin tadını çıkarmalarından yana. Aslında çocuklar için bu iki tercih de zararlı olabilir. Bu tatil günlerinde ailenin bir araya gelmesi için fırsata dönüştürülebilir ve anne-babaların tatil döneminde çocuklarıyla kendileri ilgilenmeleri ve onlara vakit ayırmaları gerekiyor.

Biz anne-babalar tatil planımızı kendimiz yaparız ve çocuklarımızda buna katılmak zorunda kalırlar. Ancak bu davranışda çocuğumuz için çok doğru değil. Tatil planlarımızı tüm aile fertleri olarak topluca yapmalıyız, bu durumda çocuklarımız tatil planında kendininde söz sahibi olmaktan gurur duyacaktır ve tatilden daha çok zevk alacaktır. Tatilde çocuklarımızı dikkate alarak program yaptığımızda çocuklarımızın dinlenirken bir yandan da yeni şeyler keşfetmesine imkan tanınmış olacağız. Her tatilin ailenin bir araya gelme, birlikte vakit geçirme zamanı olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Tatil planı yaparken çocuğumuz olduğunu unutmamalıyız ve bu tatilin onada faydalı olması gerektiğinin farkında olmamız gerekiyor. Tatil kesinlikle ne biz anne babalar için nede çocuklarımız için yatma zamanı değildir. Anne-baba ve çocuklar hepimiz güne erken başlanmalıyız, geç saatlere kadar uyumamalıyız, öğlen saatlerini de dinlenmeye ayrılmalıyız. Bir güne çok program sıkıştırmak da yanlış bir davranıştır, çünkü hem hepsini yetiştiremeyiz hemde çok yoruluruz. Günde bir yada iki etkinlik planlamak daha uygundur. Tatil günlerinde genellikle bebeklerimizi ve yaşlılarımızı ihmal ediliyoruz; bu sebepten dolayı tatil programı yaparken onları da dikkate almalıyız. Anne-baba olarak her zaman evde oturmayı tercih etmemeliyiz, zaman zaman mekân değişikliği de yapmak hepimiz için daha eğlenceli olur ve ruhumuzu tazeler.

Çocuklara yaz aylarında arkadaşlarıyla oynayabileceği ortamlar ayarlamalıyız. Elektronik aletlerden (bilgisayar vs.) uzak tutmalıyız, bu aletlerle oynadıkları sürece hem eve kapalı olurlar hemde sosyal hayatları zayıflar ve sanal aleme dalarlar, arkadaşları ile oynamak istemezler. Eğer çevremizde çocuğumuza Oyun ortamı ayarlayamıyorsak, çocuğa fazla boş vakit bırakılmamalıyız ve tatili spor aktiviteleri ile değerlendirmesini sağlamalıyız. Bu zaman diliminde çocuğumuz mücadele etmeyi, kazanmayı, kaybetmeyi öğrenir.

12-13 yaşındaki çocukların anne-babasının yada tanıdık ve güvenilir birinin yanında işe girmesi çocuğun yararına olur ve hayatı böylelikle tanımış olur, işte çalışmanın ne demek olduğunu anlar. Tatil günlerinde babalar erkek çocuklarıyla daha fazla vakit geçirerek, ona erkeklerin yapabileceği işleri gösterebilir, mesela bir erkek çocuk testereyi, çekici, tornavidayı bilmelidir. Anneler ise kız çocuklarını yanına alarak mutfak ve ev işlerini şarkı türkü eşliğinde eğlenceli hale getirerek onlara öğretmelidir. Bu şekilde hem vaktinizi iyi değerlendirebilirsiniz ve çocuklarınızın gelişiminde yararlı olacak etkinlikleri eğlenceli bir şekilde yapmış olursunuz.
 
Tatilde illaki ev dışında yapılacak bir tatil planlamasından hariç, evde de tatil günlerini nasıl değerlendireceğimizi çocuklarımızla beraber planlayabiliriz. Evde ailece yapabileceğimiz etkinliklerden birkaç örnek:

– Hepberaber yemek hazırlayabiliriz. Yemek hazırlığı hem çocuğumuzla keyifli zaman geçirdiğimiz hem de yeni bilgi ve becerilerin öğrenildiği bir etkinliğe dönüşebilir.

– Ailece akşam yemeği sohbetleri yapabilirsiniz. Akşam yemeklerini, sohbet etmek, günün olaylarını paylaşmak için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Sohbette o gün işte yaptıklarımızı, bizi nelerin mutlu ettiğini ya da kızdırdığını anlatarak çocuğumuza model olabiliriz ve onunda anlatması için motive etmiş olabiliriz.

– Çocuğumuzla beraber Albümlerimizi düzenleyebiliriz. Eğer aile fotoğraflarımız düzenli değilse ve tekrar düzenlenilmesi gerekiyorsa bunu ailece yapmak eğlenceli olabilir. Fotoğraflardaki aile üyeleri hakkında sohbet etmek (kim kimdir?), sizi ailece eski günleri hatırlatacaktır.  

– Birlikte çalışabilirsiniz: Ailece evde yapılacak işlerin bir listesini çıkarıp o gün için bir iş seçebilirsiniz. Mesela "dolapların düzenleyebilir ve eski eşyaları ayırabilirsiniz". İşin nasıl yapılacağını birlikte planlayabilirsiniz. İşleri planlamak ve sorumluluğu paylaşmak çocuğunuzun ileride de bu becerileri günlük hayatında kullanmasında yardımcı olacaktır.

Bu tür bir etkinlikler çocuğumuz için çok zevkli ve öğretici olabilir. Kendi yaptıklarını gördüklerinde güvenleri artar ve onlarında anne-babalarına yardım edebilecek kadar büyüdüklerini hissederler. Kendileride olayların içinde aktif olduları içinde unutmazlar ve herzaman başkalarına da sevinç ve gururla anlatırlar. Bunun için muhakkak çocuğunuzuda planlarınızın içine almalı ve aile fertleri bir araya gelerek plan yapmalısınız.

Ana sınıfı düzeyindeki çocuklar için daha çok görerek öğrenebileceği ve eğlenebileceği aktiviteler tercih etmeliyiz, mesela Hayvanat bahçesi gibi yerler hem çok eğlenceli hemde çok eğiticidir. İlköğretim yaşındaki çocuklarda ise yaz okulları çocukların gelişimini olumlu etkileyebilir ve bu yaştaki çocuklarımızın kitap okumalarını teşvik edilmeliyiz ve bizde onlara örnek olmak için kendimizde birer kitap alıp hepberaber oturup okumalıyız. Tatilde önemli olan, biz anne-babaların çocuklarıyla birlikte vakit geçirmesidir. Bu yüzden yapılacak etkinlikleri ailece düşünülmeli ve karar vermeliyiz, ayrıca yaptığımız planlarıda kağıt üzerinde görselleştirebilirsek çocuklarımız içinde takip etme yönünden çok iyi olur.

Tüm okurlarımıza iyi tatiller diliyorum…

Sevgi ve Saygılarımla

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Tatil ve Çocuklarımız

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!