Miraç Kandili

Sevgili kardeşlerim; Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki; Üç aylar olarak bildiğimiz manevi hasat günlerini bir bir geride bırakıyoruz.

Allah (cc)nasip ederse inşallah önümüzdeki pazarı  p.tesiye bağlayan 19 Temmuz gecesi Miraç gecesidir.

Miracın lügat manası yükselmek yukarıya çıkmaktır. Recep ayının 27. gecesi miraç olayı vuku bulmuştur.

Peygamberimiz (sav)Bir gece Kâbe’nin yanında oturur iken Cebrail (as)gelip Burak isminde bir cennet binitine bindirerek, maalesef bugün yahu dinin elinde bulunan Kudüs teki Mescidi Aksa’ya götürmüş oradan da Sidreyi müntehaya kadar yükseltmiş ve peygamberimizle görüşüp konuşmuştur.

Miraç iki bölümden meydana gelmiştir.

Birincisi; isra: gece yürüyüşü demektir ki bu Mescidi Aksaya kadar olan kısmıdır.

İkincisi ise; Miraçtır ki, Mescidi Aksadan Rabbimizin huzuruna yükselmesidir.

Birinci kısmı ayetle,.ikinci kısmı hadisler ile sabittir.Birinci kısmını inkar eden küfre düşer.

Bu konu Kuran’ı Kerimde Şöyle ifade edilmektedir:”Bir gece kendisine bir kısım ayetlerimizi gösterelim diye(Muhammet)kulunu Mescidi Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescidi Aksa’ya götüren Allah(cc)noksan sıfatlardan münezzehtir. O gerçekten işitendir, görendir.”(İsra; 1)

Peygamberimize(sav)bu yolculukta Allah (cc) birçok ayetlerini göstermiş, kendi ifadesiyle”Öyle makamlara yükseltildim ki; kâinatın mukadderatını yazan kalemlerin gıcırtılarını işitiyordum.”buyurmuştur.

Miraç  gecesi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Cenabı Allah’ı gördüğü sabittir. Merhum Elmalı, tefsirinde: Resulü Ekrem, sahradan semaya miraç denilen asansör gibi yukarı çıkma aleti ile çıkmıştır. Burak ile yolculuğunun belli bir bölümünü gerçekleştirmiştir. Semadan sidreye Cebrail(a.s.)’ın kanadı ve daha ileri refref ile gitmiştir. Diye anlatmıştır.

“Allah(c.c.)’ın huzurunda; Peygamberimiz (a.s.) öncelikle, dil, beden ve mal ile yapılan ibadetlerin hepsi Allah(c.c.) içindir” demiştir. Buna cevaben de Allah(c.c.) tarafından: “Ey Nebi-i Zişan! Sana selam olsun! Rahmetim ve Bereketim de senin üzerine olsun!” buyurmuştur. Resulullah(s.a.v.) Efendimiz, Ümmetinin de bu şereflerden istifade etmesi için: “Rabbimizin selamı, bizim üzerimize(bütün peygamberlerin üzerine) ve Allah’u Teala’nın bütün Salih kulları üzerine de olsun” diyerek Ümmetini ne kadar çok sevdiğini göstermiştir. Namazlarda okuduğumuz tahiyyat duası bunu anlatmaktadır.

Miraçta 5 vakit namaz farz kılınmış, ihlâsla kılınan namazın da müminin miracı olduğu belirtilmiştir.

Ayrıca peygamberimiz, diger peygamberlerle görüştürülmüş, cennet ve cehennem gezdirilmiştir.

Miraç  iman edenlerle, etmeyenler için bir imtihan olmuştur. Kimileri Hz.Ebubekir misali, Muhammet (sav)söylediyse doğrudur diyerek sıdık laşmışlar, kimileride Peygamberimize Mescidi Aksanın şeklini ve yoldaki kervanların durumlarını sorarak zor durumda bırakmak istemişler, ancak Allah’ın yardımı ile bunlara tek tek cevap almalarına rağmen küfürlerinde inat etmişlerdir.

Bugün bile miraç bazı kimselerin imanın pekiştirirken bazılarının imanlarını da şüpheye sevk etmektedir. Rabbimizden niyazımız odur ki; bu miraç geceleri hepimizin imanlarının pekişmesine vesile olsun inşallah.

Bu geceye mahsus özel bir ibadet yoktur. Ancak on iki rekât nafile namaz kılmak müstahsen görülmüştür. Her iki rekâtta bir selam ile namazın tamamlanmasından sonra yüz kere: “Sübhanallahi velhamdulilllahi vela ilahe illallahu vallahu ekber” demeli, yüz kere istiğfar, yüz kere salât ve selam okunmalıdır. Gündüzünde de oruçlu olmak büyük sevaptır. Ayrıca bol bol Kuran-ı Kerim okumak, dinlemek, kaza namazı kılmak v.b. ibadet ve taat içerisinde bu geceyi ihya etmek akıllı müminlerin yapması gereken güzel amellerdir.

Cenabı Allah (c.c) hepimize bu geceyi samimi olarak ihya etmeyi nasip etsin.

AMİN.

Selam ve dua ile…

Mustafa  Öztürk

Yalıhüyük müftüsü

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Miraç Kandili

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!