Berat Kandili

Kelime manası olarak borçtan ve sıkıntıdan kurtulmak anlamlarına gelen Berat, Şaban ayının 15 İnci gecesidir. Yani 5/6 ağustos 2009 çarşambayı perşembeye bağlayan geceye tekabül etmektedir.

Rabbimizin bize bahşettiği önemli gecelerden biridir. ve aklını kullanan müminler için bugüne kadar işlediğimiz günahlarımızdan, manevi kirlerden kurtulup arındığımız bir gece olabilir. Eğer bunu başarabilirsek kurtuluş beratımızı elimize almamızda mümkün olacaktır.Böyle mübarek geceler Kuranla buluşma, Peygamberimizin nasihatlerine kulak verme ve onun sünneti ile hayat bulmamıza vesiledir.

Bu gece insanların mukadderatının tayin edildiği bir gecedir. Rızıklar ve eceller bu gecede taksim edilerek görevli melaikeye tevdi edilir. Bu gecede Allah dostları “Allahım eğer beni imanlı ve ihlaslı kullardan yazdın ise sabit kıl, eğer beni imanlı ve ihlaslı kullardan yazmadın ise, imanlı kullardan eyle diye dua ederlerdi.

Peygamberimiz (sav); “Esirgeyenlerin en merhametlisi olan Allah(cc), şaban ayının 15 inci gecesi kullarına keremi ve lütfü ile tecelli eder, müminlerin günahlarını bağışlar.” Buyurmuştur.

Geceyi nasıl geçirmemiz gerektiği hususunda da Rasulullan(sav)Şöyle buyuruyor;  “Şabanın 15 inci gecesini ibadetle ihya ediniz, gündüzü nüde oruçlu geçiriniz. Çünkü Allah(cc) O gece güneş doğuncaya kara Dünya semasına Rahmet nazarı ile tecelli eder  “Yok mudur bağışlanmak isteyen bağışlayayım, yok mudur hastalıklarına şifa isteyen şifasını vereyim, daha negibi dilekleri olan varsa istesinler vereyim.”buyurmaktadır.

Bu gece Kuranın bize öğrettiği şekliyle; “Rabbimiz biz kendimize zulmettik, eğer bizi bağışlamazsan ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz.”(Araf 23) gibi dualarla ve sevgili peygamberimizin bu gece bolca yaptığı “Allahım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana iltica ediyorum, senin şanın yücedir, sana yaptığım senayı senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum, sana layık bir şekilde hamdetmekten acizim.”’Müslim salat222/1090)duasıyla Rabbimize gönülden yalvarmalıyız.

Bizlerde bu gecede peygamberimizin nasihatlerine kulak vererek, namaz kılarak, kuran okuyarak, tövbe ve istiğfar ederek, peygamberimize salâvat getirerek ihya etmeye çalışmalıyız. Ayrıca fakirlere ve yetimlere yardım etmek sevabımızı artıracaktır. Ölenlerimize okuduğumuz kuranlardan hediyeler göndererek onları da unutmamalıyız.

Peygamberimizin(sav)bize bildirdiği şu hasletler ki bunlar bu geceki aftan faydalanamayacaklar, eğer bizde mevcut ise hemen terk etmeliyiz. Nedir bunlar? Allaha şirk koşmak, İçki müptelası olmak, Akraba ile ilişkileri kesmek, Anaya babaya asi olmak ve Müslümanların aralarına fitne fesat sokmaktan zevk almak.

Rabbim bizleri bu hasletlerden uzak eylesin. Âmin.

Bu duygu ve düşüncelerle berat kandilinizi tebrik ediyor, gecenin hepimizin kurtuluşuna vesile olmasını cenabı haktan niyaz ediyorum.

Selam ve dua ile

Mustafa ÖZTÜRK

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Berat Kandili

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!