Gaziler Günü’nün Düşündürdükleri

Gazi Kime Denir?

Gazi kelimesi, sözlükte “Hücum etmek, savaşmak, yağmalamak; din uğrunda cihad etmek” mânâsına gelen gazânın (gazve) ism-i fâili olup, savaşta başarı kazanan kumandanlara, hattâ  hükümdarlara şeref unvanı olarak verilmiştir. Hz. Peygamber’ in şehitlik ve gaziliğin faziletleri hakkındaki sözleri gaziliğin değerini arttırmış ve “ölürsem şehit, kalırsam gazi” düsturunun ortaya çıkmasına vesile olmuştur. İslâm fetihlerinde bu prensibin birinci derecede rolü vardır.

İslâmiyet’in yayılmasından sonra şehitlikle birlikte gazilik, neferden hükümdara kadar her savaşa katılanın almak istediği bir şeref unvanı olmuştur.

Bazı kaynaklarda unvan olarak geçen “Alp” kelimesi gazinin Türkçe karşılığı olarak kabul edilebilir. Türklerin İslâmiyet’e girmesinden sonra bazen “Alp gazi” biçiminde söylenen bu kelime, tasavvuf cereyanlarının tesiriyle “Alp eren” şeklinde de kullanılmıştır.

Anadolu’nun Türkleşmesinde ve fethinin tamamlanmasında dinî-askerî  alp eren kuruluşlarının çok büyük rolü olmuştur.

Gaziler Günü kutlamaları, 27 Haziran 2002 tarih ve 4768 sayılı  18 Mart Günü’ nün Şehitler Günü ve 19 Eylül Günü’ nün Gaziler Günü İlân Edilmesi Hakkında Kanun ve bu kanuna dayanılarak çıkartılan 24.08.2003 tarih ve 25209 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 18 Mart Şehitler Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü’nde Yapılacak Törenler Hakkında Yönetmeliğin âmir hükümleri çerçevesinde 8 yıldır yapılmaktadır.  

Gaziliğin manası tanımlaması ve kutlamaları ile ilgili istatistikî  bilgileri böylece paylaştıktan sonra Son dönemlerde Ülke gündemini meşgul eden açılımlara da atıfta bulunma açısından güzel bir örnektir diye düşünüyorum.

Türk Milletinin tarihi ve dini temelleri ile özdeşleşmiş bu onurlu değerler gözümüzün önün de dururken bizlerin bu işin idrakini ne kadar kavradığımızı tartışmamız gerekiyor.

İlçemizde Belediye İlçe, Askeri birimlerin ve  sivil toplum örgütlerinin düzenlediği Şehit ve Gazilerimizin buluştuğu iftar yemeği çok şükür ki bu kutsal mertebelere  verilen değerin güzel bir  örneği olsa  gerek.

İdrak edeceğimiz Ramazan Bayramı ile birlikte tüm gazilerimizin Gaziler  gününü kutlarken Vatan uğruna Şehit  düşmüş canlarımızı rahmetle ve Gazilerimizi minnetle anıyorum.

Tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramını kutlar saygı ve esenlikler temenni ediyorum…

Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Gaziler Günü’nün Düşündürdükleri

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!