Mahmut Esat Efendi anıldı

featured

 

Seydişehir’in yetiştirdiği Osmanlı döneminde Tapu ve Kadastroyu başlatan, idari ve İslami bilimlerde birçok eseri olan Mahmut Esat efendi ölümünün 92. yıl dönümünde anıtı başında anıldı.

 

Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti, Mahmut Esat Anadolu Lisesi ve Mahmut Esat İlköğretim Okulunun ortaklaşa düzenlediği anma törenlerine İlçe Kaymakamı Kemal İnan, Belediye Başkanı Abdülkadir Çat, İlçe Emniyet Müdürü Yahya Günay, Gazeteciler İlçe ve çevre İlçelerin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü temsilcileri, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Mahmut Esat efendiyi anma programında Açılış konuşmasını yapan Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Saylam;’’Ölümünün 92. yıl dönümünde Mahmut Esat Efendi’yi rahmetle anıyoruz. Seydişehir’de Seyit Harun Veliden sonra gelen en büyük bilim adamı Mahmut Esat efendidir. İlçemize ve ülkemize önemli katkılar sağlamıştır. Cemiyetimiz olarak İlçemizde Üçüncü kez anma programı düzenliyoruz. Ruhu şad olsun’’dedi.
Mahmut Esat Anadolu Lisesi Müdürü Fatih Mehmet Hatipoğlu Mahmut Esat efendinin hayatını geldiği görevleri anlattığı konuşmasında ise;’’ Seydişehir’imizdeki baba evini bir çok insanımıza eğitim hizmeti veren, başlangıçta Seydişehir rüştiyesi, sonradan da ortaokul olarak kullanılan binayı Milli Eğitim Camiamıza bağışlayarak anlamlı bir davranış sergilemiştir.Bu gün ilçemizde  adına  izafeten Mahmut Esat İlköğretim Okulu ile Mahmut Esat Anadolu Lisesi eğitim öğretim hizmetlerini sürdürmektedirler. Bu okullar bu önemli zatın adına yakışan bir anlayışla TOROSLARA bakarak ben bu ülkenin geleceğini bağrımda taşıyorum dercesine asil bir duruş sergilemektedirler.

Kökü Mazide olan ati anlayışına yönelik olarak bu kıymetli vatan evladı Mahmut Esat Efendi’yi burada, küçük, mütevazı, ama anlamlı bir programla anmak istedik. Ruhu şad olsun.’’dedi.
Anma Programında diğer bir konuşmacı’da Seyit Harun Cami eski imamı hafız Adem Atalay’dı. Atalay’da konuşmasında; Mahmut Esat Bilim Aleminde zirvelere yelken açmış çalışma kanununda yorulmayı kabul etmeyen bir mizaca sahip olduğunu görmekteyiz.26 eseri ile Allah’ın kendisine verdiği müstesna zekasıyla diğer ilim adamlarının hayret ve sevgisini kazanmıştır. Onu için Fransız Mütefekkirlerinden Emile Monvosin şöyle taltif ediyor;’’Şarkın ve garbın bütün ilimlerini kısa ömrü boyunca elde etmiş bir Türk ilim adamıdır’’26 eserinden beş eserini, İstanbul’da Osmanlı sicilleri arşivinden yararlanarak 60 adet çalışma ve görev yaptığı yerlerdeki belgeleri temin edip 6 tane bilim adamlarımızın Mahmut Esat’ı anlatan makalelerde toplayarak kitap haline getirmek üzereyiz.’’dedi.
Konuşmaların ardından Mahmut Esat efendi için dua okundu.
Seydişehir’li şair Bahaddin Paslı Mahmut Esat Efendi için yazdığı ‘İbnül Emin’ şiirini okumasının ardından Anma programı son buldu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Mahmut Esat Efendi anıldı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!