Okumak

Okullarımızın yeni açıldığı bu günlerde okumak konusunu biraz irdelemek istiyorum.

Nedendir bilinmez ama toplum olarak okumayı fazla sevdiğimiz söylenemez.
Hâlbuki ilk emri “oku”(Alak 1)olan bir dinin mensupları olmakla hepimiz gurur duyuyoruz.
Gerçektende Cebrail (as)Nur dağında hıra mağarasında asıl suretiyle (ki altı yüz kanatlı olduğu rivayet edilir)tüm ufku kaplayarak peygamberimiz (sav)e ilk geldiğinde Allah(c.c)tan getirdiği ilk vahiy İkra’ yani oku emridir.
Daha birçok ayet hadis biryana yalnızca bu emir bile dinimiz okuma ve öğrenme konusunda ne kadar hassas olduğunun açık bir göstergesidir.
İnsan varlığının gayesini ancak okuyarak öğrenebilir. Yaratılış gayesini bilmeyen bir kimse boşa yaşar.
Allah (c.c)kuranda “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olurumu?”(zümer 9)diyor. Elbette bir olmaz bilenler çok farklıdırlar.
Öğrenmek ve bilmek ancak okumakla mümkündür. Öğrenmenin başka yolları da vardır ama en önemlisi okumaktır.
Dinimizin bizden istediği yalnızca dini kitapları okumak değildir. Bunların yanı sıra ilmi kitapları da okumamız istenmektedir.
Baştaki söylediğim konuya tekrar dönecek olursak, biz niçin az okuyoruz? Görevim gereği tanıma imkânı bulduğum Avrupalılar niçin daha çok okuyorlar? Metrolarda bile gördüm ki yaptıkları kısa yolculukta açıp bir şeyler okuyorlar. Uymadan önce yine aynı şekilde biraz okuyarak uykuya dalıyorlar.
Dinimizde bize bunu önemle tavsiye etiğine göre bizim daha çok okumamız gerekmezmi?
Bunun sağlanabilmesi için bu alışkanlığın küçük yaşlarda çocuklarımıza kazandırmamız gerekiyor ki her konuda olduğu gibi bu konuda da en büyük görev hiç şüphesiz anne babalara düşmektedir.
Mesela küçük yaşlardan itibaren yavrularımıza aldığımız oyuncaklara verdiğimiz paraların çok küçük bir kısmı kadar onların seviyelerine göre okuyabilecekleri kitapları alabildik mi?
Okullarımızda öğretmenlerimiz bu konuda ne kadar gayret gösteriyorlar? Ortaokulda iken kendi Türkçe öğretmenimin bu konudaki gayretlerini şimdi daha iyi anlıyor ve kendisini takdirle yâd ediyorum.
Uyguladığı sistemin biri şu idi; sınıftan herkes ayrı ayrı birer kitap satın alır sonrada dönüşümlü olarak hepimiz o kitapları okurduk.
Her konuda olduğu gibi okuma konusunda da küçük yaşlarda kazanılan alışkanlık çok önem arz eder. Bugün bu alışkanlığı kazanmamış birçok insanımız kadın olsun erkek olsun maalesef kutsal kitabımızın Türkçesini bir defa bile baştan sona okumadan  terki diyar etmektedirler.
Bu durumun böyle devam etmemesi, çocuklarımıza okuma alışkanlığını kazandırabilmek için hiçbir fedakârlıktan kaçmamalı ve eğitim ve öğretim için harcan paraları boşa giden paralar olarak görmemeliyiz.
2010–2011 eğim öğretim yılının hayırlara vesile olması temennimle tüm öğretmen ve öğrencilerimize sağlık ve afiyetler diliyorum.
Selam ve dua ile….

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Okumak

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!