Yalıhüyük Kaymakamı ile söyleşi

featured

 

İki buçuk ay gibi kısa bir süre önce Yalıhüyük’e Kaymakam vekili olarak atanan Şahin Kazancı ile görev süresinin tamamlanacak olması dolayısı ile Yalıhüyük hakkında bir söyleşi yaptık. Saygıdeğer Kaymakamımız sorularımıza içtenlikle cevaplar verdi. Yalıhüyük hakkında düşüncelerini bizlerle paylaştı.

Şahin Kazancı Kimdir?

Kelkit’te doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul Maltepe’de bitirdi.Üniversite  eğitimini  ise Ankara Hacettepe Üniversitesi ,Siyaset bilimi  ve  kamu  yönetimi bölümünde aldı..2009 da  Mülki idare  amirliği  mesleğine  başlayan  Şahin Kazancı,97. dönem  Kaymakam adayı olarak Aksaray’a  atandı.Ankara’da (Ayaş,Sincan)teftiş, Aksaray’da  vilayet  ve  Konya da(Cihanbeyli) refiklik stajlarını  tamamladı. Kırşehir’in Çiçekdağı ve Akçakent ilçelerinde  Kaymakam vekilliği yaptı. Daha sonra Yalıhüyük’e vekil Kaymakam olarak atandı. İngilizce  bilmekte ve  Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji  bölümü  ana bilim dalında yüksek lisans öğretimine devam etmektedir.
Makamında ziyaret ettiğimiz Yalıhüyük Kaymakam vekili Şahin Kazancı ile yaptığımız röportajı yayınlıyoruz;

Yalıhüyük’te ilk gözlemleriniz nelerdir?

Ben üniversiteyi Ankara’da okudum. Öğrenciliğimde ve sonrasında 8-9 yıl orada bulunurken çok başımızın ucunda, Ankara’ya yakın bir yer olmasına rağmen Konya’ya gelmek bir türlü nasip olmadı.  O zaman demek ki bir gün Konya’da çalışacağım diye aklımdan geçiyordu. Ama tam olarak ne olur, nasıl olur bilmiyordum tabiî ki. Sonra geçtiğimiz Mayıs ayında Cihanbeyli’ye geldim refiklik stajına. Ve refakatten sonra toplam iki ay kadar Kırşehir’de Çiçekdağı ve Akçakent ilçelerinde vekil kaymakamlık yaptım. O sıra Yalıhüyük için telefon geldi bakanlıktan: Yalıhüyük’e gideceksiniz diye. Tabi hemen biraz araştırdım sordum tanıyan meslek büyüklerimize.
Yalıhüyük’ün çok şirin olduğunu,  Suğla gölüyle, sosyo-ekonomik yaşam seviyesi yönünden gelişmişlik düzeyinin diğer ilçelerden nispeten daha iyi olduğu gibi iyi bir intiba ile geldim. Bu bilgileri aldıktan sonra gelince de gerçekten yani 90’larda ilçe olan çoğu yer gibi buranın da o mütevazı imkânlarıyla diyelim kendi yaşantısını sürdürmeye çalışan bir ilçe olduğunu gördüm.

Tabi gelirken -yurtdışına çıkacağımız için-  2- 3 ay sonra buradan gideceğimi biliyordum. Fakat buna rağmen, burada da bu süre içinde yapılabilecek bir şeyler vardır şeklinde bir düşüncem vardı. Çok fazla bir şey yapma fırsatımız olmadıysa da bu süre içinde, sosyal anlamda mevcut potansiyelin değerlendirilmesi gereken bir ilçe olduğunu düşünerek, biraz daha buna gayret gösterdik diyebilirim.

Görev süreniz boyunca Yalıhüyük’te en ilginç gördüğünüz olay nedir?

Yalıhüyük’e ilk geldiğimde -dediğim gibi- küçük bir ilçe olması, köy sayısının da çok az olması nedeniyle buranın ilçe imkânlarını kullanmak açısından avantajlı bir yer olduğunu gördüm. İlginç gelen tarafı ise, işte bu imkanların kullanılması bakımından, -daha çok bizim sosyal amaçlı hizmetlerimiz olan- vakfın sunduğu hizmetlerden, yardımlardan insanların yararlanma potansiyelinin oldukça fazla olması. Ve buna alışkanlık düzeylerinin -belki Doğu’da buna benzer çok ilçe vardır ama- diğer ilçelere göre daha fazla olması. Yani sokakta yürüyen her 3 kişiden 1’inin bu potansiyeli taşıdığını görüyorum. Bu biraz ilçenin tamamen  nüfusuyla orantılı bir konumundan kaynaklanıyor elbette. Toplam nüfusu 2 köyü dahil 1900 olmuyor! Bu durum da en ilginç yanını oluşturuyor Yalıhüyük’ün.

Bunun dışında bir şey söylemem gerekirse, Yalıhüyük gerçekten imkanları geniş olan bir yer. Yani Suğla’sı, elması, bahçesi, yaylası, arazisi, balıkçılık imkanları gibi önemli nimetlere sahip. Aslında sosyal yaşamı besleyecek, ona destek olacak ekonomik bir girdi sağlayacak bir potansiyeli var. İlginç olanda işte bunları değerlendirme noktasındaki halkın motivasyonunun biraz düşük olması.

Görev süreniz uzun olsaydı hangi projelere imza atardınız?

Görev sürem uzun olsaydı az evvel üzerinde durduğum konuda, özellikle de buradaki sosyo-ekonomik ortamın gelişmesini sağlayacak projeler üzerine çalışmak olurdu. Bunun da temelini ekonomik yatırımlar ve faaliyetler oluşturuyor aslında. Örneğin hayvancılık projeleridir, meyvecilik üzerine geliştirilebilecek projelerdir. Tarım açısından burada hakikatten ciddi bir imkân var. Eskiden tarımsal faaliyetleri ile dışarıya ihracat edebilmiş bir yer. Belki bugün hemen o düzeye getirilmez ama burada tarımsal anlamda daha üretken bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum.

Çalışma ortamını nasıl buldunuz?

Yalıhüyük’te gerçekten işine karşı titiz, hoşgörülü ve işine sahip çıkan memurlarımız var. Yakın çalışma arkadaşlarımda olduğunu gibi vatandaşta da bunu gördüm. Yani çalışmayı gerçekten kolaylaştıran bir ortam var. Biz kendimiz için zorlaştırmasak zaten işi kolaylaştıran bir ortam var. Bu nedenle benden sonra buraya gelebileceğini düşündüğüm bir-iki meslektaşımı da çalışma yönünden rahat edebilecekleri bir yer şeklinde tavsiyelerde bulundum şimdiden. 

Kısa görev süreniz boyunca keşke şunu yapmasaydım dediğiniz bir konu var mı ?

Keşke şunu yapmasaydım dediğim değil de keşke şunu da yapsaydım dediğim oldu. Yani bilmeden yaptığımız bir yanlış varsa şayet, bilemiyorum, -henüz öyle bir durum fark etmedim- ama farkına vardığımda keşke yapmasaydım dediğim bir şey olmadı çok şükür! En azından öyle görüyorum. Keşke şunu yapabilseydim yani o imkanı, o zamanı değerlendirerek şunu da yapabilseydim dediğim şeyler oldu. Mesela burada kendimi değerlendirirken şunu söylemeden geçmeyeyim:  ilk geldiğim zaman buraya, eksikliğini tespit ettiğim bir kütüphane oluşturmak niyetim vardı. Ancak bununla ilgili görüştüğüm de İlden ve ilçeden,  biraz bu konuda hevesimin kırıldığını mı söyleyeyim. Yani süre bakımından, finansman bakımından ya da işte bunun mevzuatı prosedürü yüzünden belli bir süreç gerektiren pürüzler çıktı. İşte keşke onu yaparak gidebilseydim dedim. Onun haricinde keşke yapmasaydım dediğim bir şey olmadı.

Yılda %20 göç veren Yalıhüyük’te,  hangi projeler yapılarak göçler önlenebilir?

Belki az evvel ki sorunun cevabında da bu gizli olmuş olabilir,  yani burada ciddi olarak değerlendirilebilecek  tarımsal faaliyetlere, hayvancılığa, ziraata uygun bir yapısı var. İklim olarak da uygun burası. Ulaşım olarak da: Akdeniz’e yakın Seydişehir üzerinden Antalya’ya ve limana uzanabilir. Bu anlamda burada tarım geliştirilirse özellikle yapılan sulama kanalları açıldığında organik tarım gibi ve eskiden yaygın olarak yapıldığı söylenen bağcılık ve elmacığın da daha ileri seviyeye ulaşması mümkün. Yalnızca bu potansiyelini değerlendirse burası göç vermek bir tarafa, belki  göç de alabilir Dışarı giden Yalıhüyüklüler buraya tekrar dönebilir.

Daha önce görev yaptığınız yerlere göre Yalıhüyük’ün en farklı yanı sizce nedir?

Ben  burada bulunduğum süre içerisinde Ramazan’dan  başlayarak bugüne kadar haftalık işte aşağı-yukarı beş’er aileyi ziyaret etmeye çalıştık. Daha çok yaşlı ve fakru zaruret içinde olduğunu düşündüğümüz  ailelere gitmeye çalıştık. Ancak çok şükür şunu gördüm burada önceki İlçelerden kıyaslarsak düşündüğüm manzaralarla karşılaşmadım yani o anlamda diğer yerlerle kıyasladığımızda burada her evin iyi-kötü çoğu beyaz eşyası mevcut, evler bakımlı… İhtiyaç bakımından daha iyi durumdalar aslında. Vakfın fon yardımları da kısmen çalışmaya duyulan ihtiyacı, motivasyonu da düşürmüş haliyle.

Görev süreniz içerisinde Yalıhüyük’e hangi projeleri ürettiniz?

Bu konuda iddialı bir cümle kurmayacağım ama şunu söyleyebilirim. Belki bir şeylerin başlamasına ve devamına vesile olmaya çalıştık. Ne bileyim işte daha önce bir dalda turnuva düzenlenmiş, fakat biz  bu sene Cumhuriyet etkinlikleri kapsamında diğer branşları da özellikle  bireysel dalları da işin içine katarak Yalıhüyük’te yeni bir şeyler yapabilir miyiz diye çaba sarffettik. Bu kapsamda belki buranın sosyal hayatını canlandırır düşüncesi ile böyle sosyal amaçlı organizasyonlara önem verdik.
İkinci bir şey  olarak -burada kalacağım süreyi de göz önüne alarak- ilçedeki her öğrenciyle birebir tanışmaya sohbet etmeye gayret ettim. İzledikleri dizilerden facebook ‘ta neler paylaştıklarına dinledikleri müzik türlerine kadar sohbet ederek yöneticilerle öğrenciler arasında doğrudan iletişim kurma imkânı sağlamaya çalıştım. çoğu sınıfla bir şeyler yaptık. Onlarla hem sohbet ettik hem de oyunlar oynadık. Ben buna  proje demiyorum ama hem kendi adıma hem de onlar için güzel bir kazanım olarak görüyorum.

Görev sürenizin sonuna geldiğiniz bu süreçte Yalıhüyük ismini bir cümleyle özetlemeniz gerekse neler dersiniz?

Zor  bir soru. Bir  cümle ile değil de, uzatarak birkaç cümleyle cevap vereyim. Yalıhüyük, ilçe dışında ve de yurtdışında yaşamış insanların yaşlıların emekliliklerini geçirdikleri  ideal bir yer olduğu gibi, gençlerin de burada yaşabilmeleri için aslında güzel bir yer. Daha da özetleyecek olursak: “Yalıhüyük’te yaşam herkes  için güzel!” Özellikleburada  gençlere vurgu yapmak istiyorum. Aslında başka yerlerde büyük şehirlerde bile imkanlar bundan daha çok değil. Yeter ki insanlar buradaki potansiyelin farkında olsunlar.

Mesai saatinin dışında Kaymakam ne yapar nasıl vakit geçirir?

Mesai dışında çoğu zaman evdeyim. Ara sıra Müftü bey de burada tek kaldığı için bir araya gelir onunla sohbet ederiz. Osman beyle göle, balığa gittik birkaç kez. Bunun dışında Yüksek Lisans yaptığım için zamanınım bir kısmını da tezle ilgili çalışarak geçiriyorum. Anlaşılacağı üzere çoğu zamanı bir vatandaş nasıl yaşıyorsa Kaymakam da öyle yaşıyor.

Bizlere zaman ayırıp sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederken söyleşimizin sonunda eklemek istediğiniz hususları alabilirmiyiz?

Bir kaç konuya değinmeden geçmek istemiyorum. Biz burada Eylül ayında Pakistan’a yardım kampanyası yapmıştık. O zaman gerçekten iyi bir işbirliğiyle, belediye başkanımız, emniyet ve daire amirlerimiz, din adamlarımız, memurlarımız, vatandaşlarımız, ve muhtarlarımızla birlikte yardım topladık. Bizim nüfusumuza göre iyi bir para toplanmış oldu. Onunla ilgili halkımıza ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bayramda taziye ziyaretlerimiz oldu. Bir  yıl boyunca 13-14 haneden cenaze çıkmış ailelerini ziyaret ettik. her evde taziye ziyareti yapan vatandaşlara rastladık. İnsanların bu şekilde toplanması böyle geleneklerin sürdürülmesi gerçekten çok önemli.Onları bu anlamlı adetleri devam ettirdikleri  için tebrik ediyorum. .Öte yandan İlçemize bağlı iki köyümüzde bu dönemde bakım onarım ve alt yapıya yönelik işlerin yapımı oldu. Bunları proje kapsamına alınmasında emeği geçenlere İl genel meclisi üyelerimize de teşekkür etmek istiyorum. Onun dışında  yeni bir bayrama hazırlanıyoruz. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle  etkinliklerimiz oldu. bunlar tabi ki vatandaşımızın, öğretmenlerimizin, öğrencimizin ve  memurlarımızın katkısıyla oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ayrıca burada sizlere de teşekkür etmek istiyorum. İlçenin sesini basın yoluyla duyurduğunuz  için.

Efendim basın konusunu açtığınız için sorma ihtiyacı duyuyorum. Yalıhüyük’te basını yeterli buluyor musunuz?

Bu konuda şunu söylemeliyim ki aslında sadece Yalıhüyük’te değil genelde yerel basında böyle bir sorun var. Ancak bu yetersizliği sadece bir takım imkanların olmadığından kaynaklanıyor dersek bence meselenin bir  tarafını ihmal etmiş oluruz. Çünkü eskiye göre teknolojik imkânlar çok yaygın ve iletişim kurmak aslında daha kolay. Belki biraz bununla ilgili bu gayreti gösteren kişi sayısı az. Bir de bu işe -basını takip anlamında- ilçede ilgi duyan kişi yeterince değil. Yalıhüyük ölçüsündeki ilçelerde basın internet, gazete buna benzer faaliyetleri yürütmek biraz  gönül işi. Nerdeyse nimeti değil külfeti olan bir uğraş gibi. Ama ben bu işin  en güzel nimetinin bu işi yapanın aldığı manevi hazzı olduğunu düşünüyorum. Böyle bakılarak belki ayakta duran yürütülen bir iş. Sizin bu anlamda gerçekten böyle güzel bir rolünüz  var. Aslında Yalıhüyük bir çok ilçeden daha iyi durumda. Bunun da hakkını vermek lazım.Yalıhüyük’ten belki on kat daha büyük  İlçelerde bile  bu faaliyetlerin böyle gitmediğini biliyorum.O bakımdan Yalıhüyük kendi ölçeğindeki ilçelere kıyasla yerel basın anlamında iyi bir konumda.

Efendim verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder yeni görevinizde başarılar diliyoruz.

Ben teşekkür ederim. Son söz olarak Yalıhüyük’te bu kısa sürede 3-4 bayram yaşadık: Zafer Bayramı ve Ramazan bayramını birlikte kutladık. Şimdi ise Cumhuriyet bayramı ve yaklaşan Kurban bayramı var. Tüm Yalıhüyük Halkının Cumhuriyet bayramını ve Kurban Bayramını kutluyorum.

Röportaj: Fatih ATALAY

www.yalihuyuk.com (c) 2010

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük Kaymakamı ile söyleşi

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!